Αντιλαϊκά μέτρα χωρίς τέλος για την "επόμενη μέρα" του εγχώριου κεφαλαίου
Τα αντιλαϊκά παζάρια κυβέρνησης - δανειστών
προχωράνε με ανοιχτά ζητήματα,
αλλά με δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα
|
Η συνεδρίαση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, ενόψει της κορύφωσης των διεργασιών σχετικά με το ρόλο και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο, καθώς και η επάνοδος των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα, αποτελούν τα επόμενα βήματα στην πορεία για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», που περιλαμβάνει ως «δεδομένη» την επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αντιλαϊκό πακέτο ύψους 2% του ΑΕΠ, ή πάνω από 3,6 δισ. ευρώ, θα είναι ισόποσα μοιρασμένο ανάμεσα στα μέτρα της ενίσχυσης της φοροληστείας απέναντι στη λαϊκή οικογένεια και στην παραπέρα μείωση των συντάξεων (από 1,8 δισ. ευρώ). Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της φοροληστείας, οι επόμενες παρεμβάσεις επικεντρώνονται στην παραπέρα συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες). Το συγκεκριμένο «πακέτο» σχεδιάζεται να περάσει από τη Βουλή και να ψηφιστεί σε αυτήν τη φάση, προκειμένου να ισχύσει από τα επόμενα χρόνια και μάλιστα ανεξάρτητα από την όποια «θετική» έκβαση στους στόχους των κρατικών προϋπολογισμών και τυχόν «υπεραποδόσεις» των αντιλαϊκών μέτρων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η υπερκάλυψη των αντιλαϊκών πλάνων κάθε άλλο παρά θα σηματοδοτήσει, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, τη «μη εφαρμογή» ή την ακύρωση αντιλαϊκών μέτρων. Αντίθετα, σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξετάζεται η δυνατότητα «στοχευμένων» λεγόμενων «αναπτυξιακών» παρεμβάσεων, που θα αφορούν πρώτα και κύρια σε φοροελαφρύνσεις επί των επιχειρηματικών κερδών, σε μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλει η εργοδοσία κ.ά. μέτρα ενίσχυσης της περιβόητης «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου. Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των ποσών αυτών σε επιλεγμένους τομείς θα προϋποθέτει την έγκριση από την πλευρά των «θεσμών» του κουαρτέτου και για την περίοδο μετά το 2018.
Στο επίκεντρο η "αγορά εργασίας" και τα "δημοσιονομικά κενά"
«Αυτό που πρέπει να συμφωνηθεί είναι η δημοσιονομική τροχιά και η αγορά εργασίας», τόνισε υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, στις Βρυξέλλες. Δίνοντας επί της ουσίας το «στίγμα», ότι για τη «σταθερή τροχιά» της καπιταλιστικής ανάκαμψης που προσδοκά το κεφάλαιο για τα επόμενα χρόνια, απαραίτητος όρος είναι η ένταση της εκμετάλλευσης και τα νέα μέτρα για το τσάκισμα της εργατικής τάξης.
Την ίδια ώρα, ξεκαθαρίζεται ότι το κλείσιμο της «αξιολόγησης» προϋποθέτει τη συμφωνία σε «τεχνικό επίπεδο», τη δουλειά δηλαδή που θα διεκπεραιωθεί με την επιστροφή των κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα, με συγκεκριμένα στοιχεία ως προς τα «δημοσιονομικά κενά» στα επόμενα χρόνια, άρα και ως προς το εύρος των αντιλαϊκών μέτρων και για την περίοδο μετά το 2018.
Οι αντιλαϊκές διεργασίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τα παρακάτω ζητήματα:
-- Στο Γιούρογκρουπ, θα γίνει αποτίμηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των «θεσμών», σε σχέση με τους όρους για την επιστροφή του κουαρτέτου. Εφόσον τις αμέσως επόμενες μέρες διαπιστωθούν ικανές συγκλίσεις, συγκυβέρνηση και «θεσμοί», θα αποφασίσουν τους όρους που θα επιτρέπουν την επιστροφή των κλιμακίων του κουαρτέτου, έτσι ώστε να υπάρξει μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).
-- Σε σχέση με το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα Εργασιακά, τονίζεται ότι «η θέση των θεσμών και των Ευρωπαίων είναι πως δεν μπορεί να υπάρχει υπαναχώρηση σε προσυμφωνημένες μεταρρυθμίσεις».
-- Τα αντιλαϊκά μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης» βρίσκονται στον πυρήνα της διαπραγμάτευσης. «Αποτελεί ερώτημα ποια από τα έσοδα είναι μόνιμα», τονίζεται από την πλευρά της Ευρωζώνης, σχετικά με την «υπεραπόδοση» των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.
Σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση της συμφωνίας προϋποθέτει τη νομοθέτηση των «προαπαιτούμενων» αντιλαϊκών μέτρων από την ελληνική Βουλή. Επίσης, την επικύρωση της συμφωνίας από ορισμένα κοινοβούλια της Ευρωζώνης, προκειμένου να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση χρηματοπιστωτικής στήριξης από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Κόντρες και συμβιβασμοί στις πλάτες του λαού
Παράλληλα, σε φάση κορύφωσης έχουν περάσει οι διεργασίες σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο. Σε αυτό το πλαίσιο, την ερχόμενη Τετάρτη προγραμματίζονται διαδοχικές συναντήσεις στο Βερολίνο της καγκελαρίου της Γερμανίας, Αγκ. Μέρκελ και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, καθώς και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ. Σε κάθε περίπτωση, η τυχόν επίλυση της «εκκρεμότητας» με το κρατικό χρέος εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως «καταλύτης» στην ενεργοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων. Παράλληλα, σύμφωνα με το «Spiegel», το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στη χρηματοπιστωτική ενίσχυση προς το ελληνικό κράτος με 5 δισ. ευρώ, ποσό κατά πολύ χαμηλότερο (περί τα 16 δισ. ευρώ), από αυτό που προβλεπόταν στη φάση υπογραφής του τρίτου μνημονίου με την πλευρά της Ευρωζώνης.
Εκπρόσωπος του ΔΝΤ, πάντως, που ρωτήθηκε σχετικά, ανέφερε: «Δεν θα σχολιάσουμε υποθετικά σενάρια. Οι θέσεις του Ταμείου είναι ευρέως γνωστές και δεν έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες».
«Πάντα λέγαμε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας έτσι στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μ. Βέμπερ, σύμφωνα με τον οποίο «τόσο η Ευρώπη όσο και η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα».
Σε κάθε περίπτωση, η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο «ελληνικό πρόγραμμα» έρχεται να σηματοδοτήσει την υπογραφή ενός ακόμη «συμπληρωματικού» μνημονίου, καθώς και νέας δανειακής σύμβασης και με την πλευρά του εν λόγω ιμπεριαλιστικού οργανισμού.
Σε ό,τι αφορά τους ανταγωνισμούς με το ΔΝΤ σχετικά με τις εκτιμήσεις για το ελληνικό κρατικό χρέος, η πλευρά της Ευρωζώνης επισημαίνει ότι το Ταμείο θα μπορούσε να αλλάξει τις εκτιμήσεις του «κάποια στιγμή» μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε «τεχνικό επίπεδο».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου