Για τη διαπάλη με τη Χρυσή Αυγή με αφορμή το ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων

Οι κομμουνιστές, μέσα από τα σωματεία
και τους άλλους φορείς του κινήματος,
είχαν καθοριστική συμβολή στην αντιπαράθεση
με το ρατσιστικό δηλητήριο της Χρυσής Αυγής,
με αφορμή τη φοίτηση προσφυγόπουλων
σε σχολείο του Περάματος
«Κοινό χαρακτηριστικό των ναζιστών και των άλλων εθνικιστικών πολιτικών δυνάμεων είναι η αξιοποίηση των μεγάλων προσφυγικών - μεταναστευτικών ρευμάτων και της ανησυχίας που προκαλούν σε τμήματα του λαού, για τον αποπροσανατολισμό τους από την πραγματική αιτία των προβλημάτων και για τη διάδοση αντιδραστικών αντιλήψεων» (Θέσεις ΚΕ για 20ό Συνέδριο, Θ. 31).
Μες στο Γενάρη, με αφορμή το θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, υπήρξε έντονη ιδεολογικοπολιτική διαπάλη με την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή, που προσπαθεί να χύσει το ρατσιστικό της δηλητήριο. Με βάση την εμπειρία από το Πέραμα, θα γίνει προσπάθεια να φωτιστούν ορισμένες πλευρές της διαπάλης, χωρίς να εξαντλείται το θέμα.
Πώς δρα η Χρυσή Αυγή
Εχει μέθοδο. Βγαίνει μπροστά μια ομάδα μελών της, με την ακομμάτιστη προβιά του κατοίκου, του γονιού ή ό,τι της είναι πρόσφορο για να ξετυλίξει το βρώμικο σχέδιό της. Αυτή η ομάδα στη συνέχεια καλεί δήθεν αυθόρμητα μόνο τη ΧΑ να παρευρεθεί στη διαμαρτυρία της, και ως εκ θαύματος οι αυτόκλητοι σωτήρες εμφανίζονται.
Με ποιες μορφές δουλεύει; Είδαν όλοι τις εικόνες τραμπουκισμών, το «ντου» σε δημοτικό σχολείο (!), ψέματα όπως η δήθεν ψηφοφορία που έληξε 86-0 για να μην έρθουν τα προσφυγόπουλα, ψηφοφορία που δεν έγινε ποτέ, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι οι απειλές και οι εκβιασμοί σε γονείς και εργαζόμενους είναι μόνιμο στοιχείο. Στη συνέλευση του σωματείου καθαριστριών, η καθαρίστρια του σχολείου του Ν. Ικονίου κατήγγειλε ότι δέχεται απειλές. Οσο για το ποιος εξαπολύει τις απειλές, οι υποθέσεις όλων ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση κλίνουν προς τη ΧΑ (αιφνιδιάζεται κανείς;).
Είναι γεγονός ότι η ΧΑ στη συγκεκριμένη γειτονιά έχει έναν πυρήνα μελών, που δημιουργούν χάβρα και ένα κλίμα για να μην υπάρχει άλλη φωνή. Γι' αυτό επιχείρησαν ανεπιτυχώς να φιμώσουν το ΔΣ της Ενωσης Γονέων Περάματος, ενώ έκαναν έντονες παρατηρήσεις σε δασκάλα που ζήτησε από τους μαθητές να φτιάξουν χειροτεχνίες για να υποδεχτούν τα προσφυγόπουλα.
Βρίσκει σύμμαχο μια σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, που γεννά πολλά προβλήματα στην εργατική - λαϊκή οικογένεια. Ετσι, στο βαθμό που κόσμος που βασανίζεται δεν έχει επαφή με το οργανωμένο κίνημα, είναι πιθανό να παρασυρθεί από συντηρητικές αντιλήψεις που διοχετεύονται ούτως ή άλλως και από τις υπόλοιπες αστικές πολιτικές δυνάμεις.
Βαθιά αντιδραστικά επιχειρήματα
Ακούστηκαν πολλά: Για τον κίνδυνο της «ισλαμοποίησης», ότι «θα αλλοιωθεί το έθνος» κ.λπ. αν έρθουν στο σχολείο 20 κυνηγημένα προσφυγόπουλα. Για τον «κίνδυνο υγείας από έλλειψη εμβολιασμών» κ.ο.κ. Πρόκειται για προσχηματικό επιχείρημα, γιατί δεν ξεδιπλώνεται πάλη ενάντια στο κράτος που έχει ευθύνη για να φροντίζει για την υγεία όλων ανεξαιρέτως των παιδιών, αλλά «σηκώθηκε κλίμα» για να μην έρθουν τα προσφυγόπουλα στο σχολείο. Την ίδια στιγμή, είναι πολλά τα ελληνόπουλα που δεν έχουν κάνει εμβόλια.
Ακούστηκε, επίσης, ότι τα προσφυγόπουλα είναι «εγκληματικά στοιχεία». Στο σπίτι του κρεμασμένου όμως δεν θα έπρεπε να μιλάνε για σκοινί. Οι υπόδικοι για δολοφονίες, επιθέσεις, αυτοί που είναι πάμπλουτοι με μηδενικές φορολογικές δηλώσεις (!), λένε ότι εξάχρονα παιδιά θα είναι μαχαιροβγάλτες! Οπως ειπώθηκε ότι πρόκειται για παράτυπους μετανάστες. Οχι! Το 10χρονο από το Αφγανιστάν ή από τη Συρία δεν είναι οικονομικός μετανάστης, είναι παιδάκι. Αυτή είναι η απλή αλήθεια.
Χρυσή Αυγή: Μακρύ χέρι του κεφαλαίου
Τι κάνει η ΧΑ σε ένα χώρο που γειτνιάζει με σημαντικά και κρίσιμης σημασίας σημεία, όπως το λιμάνι και η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη;
Αυτή τη χρονική στιγμή, είναι μπροστάρης στην προσπάθεια να φτιαχτεί 100% εργοδοτικό σωματείο. Προσπάθεια που έχει απασχολήσει την εργοδοσία σε διάφορες στιγμές. Μάλιστα, στο παρελθόν, στην προσπάθεια να φτιαχτεί «αντισύνδεσμος» που θα δρα κόντρα στο ταξικό Συνδικάτο Μετάλλου, είχαν μπει μπροστά δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΧΑ «σηκώνει» επίσης το κύριο αντικομμουνιστικό μέτωπο. Με όλες τις μορφές. Σπέρνει το δηλητήριο του ρατσισμού διαιρώντας τους εργάτες, τα θύματα της εκμετάλλευσης. Αποπροσανατολίζει από την αιτία των προβλημάτων, που είναι το καπιταλιστικό κέρδος, κρύβει ότι το φαΐ από το τραπέζι των Ελλήνων εργαζομένων δεν το παίρνει ο κυνηγημένος πρόσφυγας ή ο μετανάστης, αλλά ο εφοπλιστής, ο τραπεζίτης, ο μεγαλοεργολάβος, ο μεγαλοεπιχειρηματίας.
Με βάση τα παραπάνω, δεν είναι τυχαία η άπλετη στήριξη της ΧΑ από μερίδες του κεφαλαίου. Ούτε ήταν τυχαία η παρουσία συγκεκριμένων μεγαλοεργολάβων, που σχετίζονται είτε με τη Ζώνη είτε με το λιμάνι, έξω από το Δημοτικό Σχολείο, παρόλο που δεν είναι γονείς μαθητών στο συγκεκριμένο σχολείο.
Η ΧΑ είναι εκείνο το χρήσιμο γρανάζι που προσπαθεί να στρώσει το έδαφος για να πατήσει πιο εύκολα η ένταση της εκμετάλλευσης, ειδικά σε μια φάση που ο ελληνικός καπιταλισμός είναι πιθανό να περάσει σε φάση αναιμικής ανάκαμψης, με όρο και προϋπόθεση την παραμονή βάρβαρων μέτρων που χτυπούν την τιμή της εργατικής δύναμης, βάζουν μπουρλότο στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, υπονομεύουν την υγιεινή και την ασφάλεια που για το κεφάλαιο είναι κόστος.
Κι αυτό, ειδικά σε μια περιοχή που έχει σημασία για το κεφάλαιο, αφού μες στις επιδιώξεις της αστικής τάξης είναι η ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό και εμπορικό κόμβο, με το λιμάνι του Πειραιά να έχει στρατηγική σημασία.
Βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει βαριές ευθύνες. Η συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στους οποίους έχει ψηφίσει τα πάντα, η συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο με όποιον τρόπο της έχει ζητηθεί, συμβάλλουν στην ύπαρξη προσφυγικών ροών.
Οι αποφάσεις της ΕΕ και ειδικά η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες, φέρουν φαρδιά πλατιά και την υπογραφή της κυβέρνησης.
Ο τρόπος επίσης που επιλέχτηκε και μεθοδεύτηκε η επιλογή του σχολείου στο Πέραμα, έδωσε το περιθώριο στη ΧΑ να απλώσει το δηλητήριό της.
Πέρα όμως απ' όλα αυτά, είναι ένα θέμα ότι σε καμιά ανακοίνωση κρατικού φορέα δεν υπάρχει αναφορά στη ΧΑ σε σχέση με τα γεγονότα στο Δημοτικό Σχολείο του Ν. Ικονίου. Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας μίλαγε για επεισόδια από εξωσχολικούς (!), η δημοτική αρχή που είναι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν είπε τη λέξη ΧΑ, ενώ και οι διευθυντές των σχολείων, που είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφαιρούσαν από τα ψηφίσματα των μαθητών τη λέξη ΧΑ.
Προκαλεί εντύπωση αυτή η τακτική, πόσο μάλλον αν την συνδυάσει κανείς με τα σφιχταγκαλιάσματα κυβέρνησης και ΧΑ στο Καστελόριζο.
Η δράση των κομμουνιστών
Οι κομμουνιστές, οι φίλοι του Κόμματος αντιπάλεψαν με αποφασιστικότητα τις ρατσιστικές αντιλήψεις. Με υπομονή αλλά και σταθερότητα, δουλέψαμε και συνεχίζουμε να δουλεύουμε. Γιατί η πάλη για να μπει τέρμα στην αντιλαϊκή πολιτική, για να καλυφθούν οι ανάγκες, που την ικανοποίησή τους μας στερεί η πλουτοκρατία, η πάλη για την ανατροπή του σημερινού σάπιου έως το μεδούλι συστήματος, που γεννά φτώχεια, ανεργία, πολέμους, κρίσεις, περνάει μέσα από την πάλη ενάντια στο μακρύ χέρι του συστήματος, που είναι η ΧΑ και ο φασισμός.
Χωρίς ταλάντευση αποκαλύψαμε το βρώμικο πολιτικό σχέδιο της ΧΑ. Δεν είχε κανένα κίνητρο αγάπης προς τα παιδιά, γιατί η αλήθεια είναι ότι όποιος αγαπάει τα παιδιά αγαπάει τα παιδιά όλου του κόσμου, δεν τα χωρίζει με βάση το χρώμα και το θρήσκευμα, δεν καλλιεργεί το μίσος σε μικρούς μαθητές Δημοτικού.
Αναδείξαμε τις αιτίες που οδηγούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μακριά από την πατρίδα τους. Είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η φτώχεια και η ανέχεια σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής ειρήνης, είναι οι ίδιοι ακριβώς λόγοι που έκαναν πρόσφυγες πολλούς από τους προγόνους των Ελλήνων.
Δείξαμε ότι τα προσφυγόπουλα είναι ανάγκη να αγαπήσουν τον τόπο που τα φιλοξενεί και να μη νιώθουν κυνηγημένα και εχθρικά.
Συγκρουστήκαμε με τα βαθιά συντηρητικά - ρατσιστικά επιχειρήματα και με την παρουσία και πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών αρχίζει να σπάει ο φόβος και το κλίμα τρομοκρατίας. Ηταν θετική η μαζική συμμετοχή του κόσμου στην υποδοχή των προσφυγόπουλων που πήγαν στο σχολείο, με ξεχωριστή την παρουσία πολλών δεκάδων μαθητών από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Περάματος.
Τι στοιχεία να κρατήσουμε:
Υπήρχε έγκαιρη προετοιμασία για το ζήτημα, τόσο ιδεολογική όσο και στο κίνημα, ειδικά σε γονείς και δασκάλους. Η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ είχε δουλέψει πάνω στο θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων με ειδική ανακοίνωση μήνες πριν, ενώ είχε προηγηθεί αντιπαράθεση με ρατσιστικές απόψεις με αφορμή και το κέντρο για τους πρόσφυγες στο Σχιστό.
Υπήρξε έγκαιρη, πολύμορφη παρέμβαση στο συγκεκριμένο ζήτημα στο σχολείο του Ν. Ικονίου από την αρχή: Παρουσία έξω από το σχολείο, παρέμβαση της Ενωσης Γονέων, ανακοινώσεις τόσο από το Κόμμα όσο και από μαζικές οργανώσεις. Οργανώθηκαν συσκέψεις γονέων και σωματείων. Πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στο Πέραμα. Εγινε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Σημαντικό στοιχείο ήταν η παρέμβαση του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Με την ανακοίνωση των σωματείων για το θέμα έγιναν περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, οργανώθηκε η πρωτοβουλία υποδοχής των προσφυγόπουλων την πρώτη τους μέρα στο σχολείο.
Υπήρξε μέτωπο με δυνάμεις και απόψεις που «ξαναζέσταιναν» τη γραμμή του αντιφασιστικού μετώπου.
Υπήρχε διευρυμένο περιεχόμενο στην παρέμβασή μας. Παράλληλα με τα αιτήματα που αφορούσαν την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και τους όρους και τις προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί, ανοίχτηκαν ζητήματα που αφορούσαν συνολικά την κατάσταση στα σχολεία του Περάματος, για τα οποία οι κομμουνιστές μέσα στις μαζικές οργανώσεις τα διεκδικούσαν και συνεχίζουν να διεκδικούν. Για τις ελλείψεις στα σχολεία, τα προβλήματα με την ποιότητα του φαγητού όσον αφορά το πρόγραμμα σίτισης, για τις ελλείψεις στη θέρμανση, με τη διεκδίκηση των 300.000 ευρώ που έχουν εγκριθεί μετά από παρέμβαση των κομμουνιστών συμβούλων από την Περιφέρεια και τα οποία εμφανίζονται μπλοκαρισμένα. Στα συγκεκριμένα θέματα δίνεται συνέχεια με αγωνιστικές πρωτοβουλίες.
Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί αυτή η δουλειά. Με ένταση της πολιτικής δραστηριότητας και της κομματικής παρέμβασης για όλα τα ζητήματα που αφορούν την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Με πρωτοπόρα δράση στο κίνημα, με διεκδικήσεις για όλο τον κόσμο που έχει ανάγκη και ειδικά για τα παιδιά. Και για τα Ελληνόπουλα, που θα συνεχιστεί η αγωνιστική δραστηριότητα, την οποία μόνιμα έχουν οι κομμουνιστές, αλλά και για τα προσφυγόπουλα. Για να μπορούν όλα τα παιδιά του κόσμου να μεγαλώσουν όπως τους αξίζει και όχι όπως επιβάλλει η πολιτική του κεφαλαίου.

Βαγγέλης ΜΑΡΟΥΠΑΣ
Μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του Κόμματος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις