Τα "σάπια" της "Αυγής" για τους αγρότες

gallery thumbnail
Ο Δ. Παπανικολόπουλος, σε πρωτοσέλιδο άρθρο του στην «Αυγή» (10/2/2016), επιτίθεται κατά μέτωπο στους μικρομεσαίους αγρότες, ισχυριζόμενος ότι:
  • Κρύβουν εισοδήματα για να μην πληρώνουν φόρο.
  • Τσεπώνουν επιδοτήσεις/ενισχύσεις της ΚΑΠ της ΕΕ, την οποία κατηγορούν.
  • Εχουν το πλεονέκτημα να αποζημιώνονται για τις καταστροφές στην παραγωγή, που δεν ισχύει για άλλους επαγγελματίες.
Μάλιστα, για να πείσει ότι αυτά που ισχυρίζεται «τα γνωρίζει από τα μέσα», αναφέρει ότι ο ίδιος δουλεύει 40 στρέμματα (υποστηρίζει ότι αυτός είναι ο «μέσος όρος» στρεμματικής ιδιοκτησίας στη χώρα μας), με παραδοσιακές καλλιέργειες και όλη του τη ζωή συναναστρέφεται με αγρότες. Θα πάρουμε, λοιπόν, το δικό του παράδειγμα, για να δούμε αν ισχύουν οι ισχυρισμοί του.
Αν τα 40 στρέμματα τα σπείρει με καλαμπόκι - μια παραδοσιακή, δυναμική καλλιέργεια - θα παράξει το ανώτερο 48.000 κιλά (1.200 κιλά το στρέμμα), θα το πουλήσει - το πολύ - προς 14 λεπτά το κιλό και θα εισπράξει συνολικά 6.720 ευρώ. Σ' αυτά θα προστεθούν άλλα 1.200 - 1.300 ευρώ που είναι η «ενιαία ενίσχυση» (κινείται από 30 έως 40 ευρώ το στρέμμα) και το συνολικό εισόδημα θα φτάσει στις 8.000 ευρώ περίπου.
Ο Δ. Παπανικολόπουλος γράφει ότι τα δικά του έξοδα καλλιέργειας ανέρχονται στο 20% του εισοδήματος - η αλήθεια είναι ότι το ποσοστό του κόστους παραγωγής είναι πολύ μεγαλύτερο κι ανέβηκε κι άλλο με τα νέα μέτρα για ΦΠΑ 23% στα μέσα και εφόδια και τις αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα και στο αγροτικό πετρέλαιο - που σημαίνει ότι έχουν ήδη αφαιρεθεί 1.600 ευρώ από το εισόδημά του και μένουν 6.400 ευρώ. Με τα μέτρα της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, θα πρέπει να πληρώσει (κατ' ελάχιστο) 1.500 ευρώ για την Ασφάλισή του (αν πρέπει ν' ασφαλίσει κι άλλα μέλη της αγροτικής οικογένειας τα ποσά αυξάνονται), που αφαιρούνται από το εισόδημα και μένουν 4.900 ευρώ.
Επ' αυτού, με το νέο Φορολογικό, θα πληρώσει φόρο με συντελεστή 26%, άρα 1.280 ευρώ - την πρώτη φορά θα πληρώσει και 100% προκαταβολή του φόρου της επόμενης χρονιάς - και θα του μείνουν 3.600 ευρώ περίπου. Απ' αυτά, αν αφαιρεθούν ο ΕΝΦΙΑ, οι πληρωμές για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ κι άλλα πολλά χαράτσια, το τελικό ποσό που μένει στην τσέπη είναι 3.000 ευρώ περίπου.
Να σημειώσουμε, επίσης, ότι αν ο συγκεκριμένος αγρότης έχει ένα σπίτι 80 τ.μ., ένα ανήλικο παιδί κι ένα αυτοκίνητο μικρού κυβισμού, θα φορολογηθεί με βάση τα «τεκμήρια διαβίωσης» για τεκμαρτό εισόδημα 12.000 ευρώ και όχι για τα 4.900 που είναι το πραγματικό. Επομένως, θα πληρώσει φόρο 3.120 ευρώ και αυτό που θα του μείνει στην τσέπη θα πλησιάζει το ...μηδέν. Σε κάθε περίπτωση, με τα 3.000 ευρώ ο αγρότης πρέπει όχι μόνο να ζήσει την οικογένειά του όλο το χρόνο, αλλά και να πληρώσει για τα καλλιεργητικά έξοδα της επόμενης περιόδου.
Ο κ. Παπανικολόπουλος γράφει ότι «με κάτω από 5.000 ευρώ εισόδημα δεν ζεις οικογένεια, αν τη ζεις σημαίνει ότι απλώς φοροδιαφεύγεις». Το ενδεχόμενο ο φτωχός αγρότης «να ζει και να ζώνεται» φαίνεται ότι δεν περνάει καθόλου από το μυαλό του. Εκτός κι αν εν γνώσει του καταλήγει σε συμπέρασμα που συμφέρει την κυβέρνηση, αλλά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της ζωής των φτωχών αγροτών.
Οσον αφορά στον ισχυρισμό του ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες τσεπώνουν τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις της ΕΕ, η αλήθεια είναι ότι παίρνουν ψίχουλα, αφού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 80% πάει στις τσέπες του 20% των δικαιούχων που είναι μεγαλοαγρότες και μεγάλες αγροτοκτηνοτροφικές επενδύσεις και μόνο το 20% πάει στο 80% των δικαιούχων, που είναι μικροί και μεσαίοι αγρότες. Ομως, κι αυτά τα ψίχουλα η ΚΑΠ της ΕΕ δεν τα δίνει στους μικρομεσαίους αγρότες επειδή τους νοιάζεται, αλλά για να μπορούν οι εμποροβιομήχανοι ν' αγοράζουν φτηνά από τους παραγωγούς τα προϊόντα, τα οποία, μετά, πουλούν πανάκριβα στους καταναλωτές των λαϊκών στρωμάτων.
Ψίχουλα είναι και οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή που πληρώνονται - με πολύ μεγάλη καθυστέρηση - οι αγρότες, καθώς ο ΕΛΓΑ, παρά τα πολύ υψηλά ασφάλιστρα που εισπράττει, δεν αναγνωρίζει όλες τις αιτίες των ζημιών και δεν τις αποζημιώνει στο σύνολό τους.
Τέλος, ως προς το «τελικό συμπέρασμα» του Δ. Παπανικολόπουλου ότι «ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός κλέβει τον κόπο των αγροτών, όχι η κυβέρνηση», θα συμφωνήσουμε ως προς το πρώτο μέρος, διορθώνοντας ότι ο καπιταλισμός (όχι μόνο ο διεθνής, αλλά και ο ελληνικός) κλέβει τον κόπο των μικρομεσαίων αγροτών. Ομως, για να μπορέσει να συμβεί αυτό, βάζουν το χέρι τους και οι διάφορες κυβερνήσεις του κεφαλαίου, με την πολιτική που ακολουθούν. Οπως έκαναν όλες μέχρι τώρα, όπως κάνει και η κυβέρνηση που ο Δ. Παπανικολόπουλος υπερασπίζεται.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις