Το ... "ατού" και η εμπλοκή σε επικίνδυνες εξελίξεις

gallery thumbnail
Νοέμβρης 2015. Παραθέτουμε παρακάτω ορισμένους τίτλους εφημερίδων και διαδικτυακών μέσων από εκείνη την περίοδο.«Ο Τσίπρας κρύβει έναν άσο στο μανίκι». «Ατού της κυβέρνησης το Προσφυγικό». «Ο Τσίπρας δίνει το Προσφυγικό για το Ασφαλιστικό». «Διαπραγματευτικό χαρτί για την Ελλάδα το Προσφυγικό». Μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα «Welt», με ρεπορτάζ εκείνες τις μέρες γράφει: «O Ελληνας πρωθυπουργός έχει έναν νέο άσο στο μανίκι» και υποστήριζε ότι «για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση συνδέει το προσφυγικό ζήτημα με τις συνομιλίες για τους όρους του δανείου. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει ξαφνικά δυνατότητες να απειλήσει. Διότι, χωρίς τη συνεργασία της Αθήνας, η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να επιλύσει την προσφυγική κρίση». Θυμίζουμε ότι εκείνη την περίοδο έχει ήδη αρχίσει να φουντώνει το Προσφυγικό, ενώ η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους εταίρους της το πώς θα περάσει το ασφαλιστικό έκτρωμα σε βάρος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Σε αυτήν τη συγκυρία κι ενώ ήδη εξυφαίνονται επικίνδυνα σχέδια, όπως για παράδειγμα η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις κοινές περιπολίες στα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, κυβερνητικά στελέχη και μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στην κυβέρνηση, αφήνουν να διαρρεύσει ότι: υπάρχει ένα μεγάλο ατού για εμάς και αυτό είναι το Προσφυγικό. Ούτε λίγο ούτε πολύ, αρκετοί εξ αυτών ισχυρίζονται ακόμα και δημόσια ότι «η κυβέρνηση μπορεί να πάρει το πάνω χέρι εξαιτίας του Προσφυγικού»...
Φλεβάρης 2016. Στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει εκδηλωθεί μια ισχυρή διαπάλη διαφορετικών μπλοκ συμφερόντων με αφορμή (σ.σ. πρόσχημα;) το Προσφυγικό. Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί τις εξελίξεις, μέσω των αστικών ΜΜΕ, που φέρνουν τη χώρα να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της επικίνδυνης σύγκρουσης, με κίνδυνο τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα. Από τη μία, η λεγόμενη «ομάδα Βίσεγκραντ» (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία) και από την άλλη εμφανίζονται ως αντίπαλο στρατόπεδο οι Μέρκελ, Τουσκ, Γιούνκερ, Φάιμαν. Οι μεν απειλούν με κλείσιμο συνόρων, οι δε αναζητούν «όχι τόσο ακραίες λύσεις». Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για δύο στρατόπεδα, αλλά για διαφοροποιήσεις που έχουν σχέση με τα ιδιαίτερα συμφέροντα της κάθε αστικής τάξης.
Αξίζει ακόμα να σημειώσουμε ότι η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, «Αυγή», στον πρώτο της τίτλο χτες γράφει: «Ευρωπαϊκή λύση ή τους ζυγούς λύσατε», επιβεβαιώνοντας ότι - εκτός από τα παιχνιδάκια που μπορεί να παίζονται στο εσωτερικό μέτωπο από την κυβέρνηση - τα περίφημα «ατού της κυβέρνησης» που έγραφε πριν από μερικούς μήνες, είναι μια πολύ βαθιά εμπλοκή σε επικίνδυνα παιχνίδια. Και τότε κορόιδευαν ξεδιάντροπα το λαό... και τώρα πασχίζουν για τον εξωραϊσμό της ΕΕ. Κι όλα αυτά, την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει την υπογραφή της για την εμπλοκή και του ΝΑΤΟ στη δήθεν φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ουσιαστικά έχει υιοθετήσει το σύνθημα κάτω «τα χέρια από τη Σένγκεν», καλώντας ουσιαστικά τον ελληνικό λαό να στρατευτεί στην υπεράσπιση μιας ιμπεριαλιστικής αντιδραστικής συμφωνίας, που, πριν από περίπου 20 χρόνια, ενεργοποιήθηκε, από τη μια, για να διευκολύνει την κίνηση εμπορευμάτων, κεφαλαίων και εργατικού δυναμικού για λογαριασμό της καπιταλιστικής οικονομίας της ΕΕ, από την άλλη, συνέβαλε στη δημιουργία ενός πλέγματος κατασταλτικών μηχανισμών σε βάρος των λαών της ΕΕ και βεβαίως των προσφύγων.
Η μεγάλη κόντρα που εκδηλώνεται μέσα στην ΕΕ, με αφορμή το Προσφυγικό, αποτυπώνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι τα ιμπεριαλιστικά «στρατόπεδα» στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας του κεφαλαίου συγκροτούνται και διαλύονται πάνω στο έδαφος των κάθε φορά συμφερόντων των μονοπωλίων τους και όχι βέβαια σε κάποιες δήθεν κοινές «αρχές» και «αξίες» υπέρ των λαών. Αυτό το έχουμε δει και το έχουμε ξαναδεί και σε μια σειρά από άλλες περιπτώσεις. Ο λαός, βέβαια, όχι μόνο δεν έχει κανένα συμφέρον από όλα αυτά, αλλά, αντίθετα, αντιμετωπίζει τη διαρκή, οργανωμένη επίθεση του κεφαλαίου, των πολιτικών κομμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντά του, την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ με οδυνηρές συνέπειες σε βάρος των εργασιακών, ασφαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, διαμορφώνοντας αφόρητες συνθήκες στη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Το «μπλεγμένο κουβάρι» των ανταγωνισμών των καπιταλιστών οδηγεί πάντα σε δυσβάσταχτο κόστος για τους λαούς και για το δικό μας. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι, τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως η ΕΕ και οι διάφοροι μηχανισμοί της και συμφωνίες της είναι φυλακή των λαών.
Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, οι λαοί με την πάλη τους πρέπει να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα απευθείας μεταφοράς των προσφύγων στις χώρες προορισμού τους. Να σταθούν δίπλα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Πάνω από όλα, να παλέψουν για να εξαλειφθούν οι αιτίες που γεννούν κι οξύνουν το δράμα των προσφύγων. Ο λαός μπορεί να δοκιμάσει τη δύναμή του, να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων. Να πάρει ο ίδιος την εξουσία και τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του, απαλλαγμένος από την ΕΕ και όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του κεφαλαίου και τα δεσμά τους, να οικοδομήσει το δικό του ελπιδοφόρο μέλλον, χωρίς κρίσεις, ιμπεριαλιστικούς πολέμους, προσφυγιά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις