Καμιά επανάπαυση, καμιά καθυστέρηση

gallery thumbnail
Το Ασφαλιστικό είναι μία μόνο πλευρά της επίθεσης που κλιμακώνουν κυβέρνηση - κεφάλαιο και ΕΕ σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Οπως έχει αναγγείλει, η κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές προς το χειρότερο στη φορολογία των μισθωτών, έχοντας ήδη χαντακώσει με ανάλογα μέτρα τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες. Καθόλου μικρότερης σημασίας δεν είναι η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, με στόχο να μπουν επιπλέον εμπόδια στην κήρυξη και την οργάνωση της απεργίας, η θεσμοθέτηση του «lock out» (ανταπεργία), η γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης και η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Για όλα αυτά, η κυβέρνηση έχει ήδη συστήσει επιτροπή και προετοιμάζει μέτρα, ενώ ΔΝΤ και ΕΕ λειαίνουν με δηλώσεις τους το έδαφος, για να αποτελέσουν κι αυτά τα ζητήματα αντικείμενο της πρώτης «αξιολόγησης».
Επομένως, η φαινομενική «ύφεση» που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση στο μέτωπο των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, διαρρέοντας ότι δίνει μάχη στο παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και το κυνήγι των εντυπώσεων, με αντιπερισπασμούς όπως το «παράλληλο πρόγραμμα», δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανέναν. Η αντιλαϊκή επίθεση βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, είναι προαποφασισμένη και καλά μελετημένη, εδράζεται σε νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί, τους ενσωματώνει όλους και τους κάνει ακόμα χειρότερους για τους εργαζόμενους και το λαό. Το κεφάλαιο δεν παζαρεύει μέτρα στρατηγικής σημασίας για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς του σε συνθήκες μεγάλης ρευστότητας στην οικονομία, στην Ελλάδα και παγκόσμια. Τα περιθώρια για ελιγμούς, που έχει η κυβέρνηση για να διαχειριστεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια, είναι ελάχιστα και καμιά προσδοκία δεν πρέπει να τρέφει κανείς ότι θα τη γλιτώσει, θα εξαιρεθεί ή θα είναι πιο απαλή γι' αυτόν η σαρωτική επίθεση.
Ο χρόνος που διανύουμε είναι πολύτιμος για να σταθεί σε στέρεο έδαφος η συνέχεια του αγώνα, να έχει τα στοιχεία μιας πραγματικής κλιμάκωσης, με καθολική 48ωρη απεργία αν το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό φτάσει τελικά στη Βουλή. Η γενική απεργία στις 4 Φλεβάρη, οι απεργίες και τα συλλαλητήρια που προηγήθηκαν, τα μπλόκα της μικρομεσαίας αγροτιάς και το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, η συμπόρευση χιλιάδων εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων αγροτών ενάντια στα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης και με αίτημα αιχμής την απόσυρση του αντιασφαλιστικού σχεδίου, δημιούργησαν ευνοϊκές προϋποθέσεις για να πάνε η οργάνωση και η πάλη του λαού ένα βήμα πιο πέρα. Χρειάζεται, όμως, να αξιοποιηθεί και να κατοχυρωθεί κάθε προηγούμενο βήμα, να δυναμώσει και να διευρυνθεί η συσπείρωση που επιτεύχθηκε το προηγούμενο διάστημα, να κατακτηθούν σαν μόνιμος τρόπος δουλειάς στοιχεία της δράσης που ανέπτυξαν τα συνδικάτα και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία των κινητοποιήσεων, στο ανέβασμα του κύρους του ΠΑΜΕ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις