ΣΥΡΙΖΑ: Προς κάθε κατεύθυνση η αναζήτηση συνεταίρου στη διαχείριση

Η συζήτηση που πυροδότησε δημοσκόπηση, η οποία κατέγραψε μεγάλο ποσοστό υπέρ της συγκρότησης ενός κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου. Επισήμως, το σενάριο αποκηρύσσεται απ' τον ΣΥΡΙΖΑ σαν σενάριο «πολιτικής ανωμαλίας». Ανεπισήμως, ωστόσο, το ενδεχόμενο αφήνεται ορθάνοιχτο, αρκετοί δηλώνουν πως τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, στο πλαίσιο και των διακηρυγμένων στόχων του ΣΥΡΙΖΑ για «ομαλότητα» και «σταθερότητα». Στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν την ελπίδα για μια πιο «μετριοπαθή ΝΔ», υπενθυμίζοντας με νόημα το άνοιγμα Τσίπρα στην καραμανλική «δεξιά». Αλλοι συστήνουν υπομονή έως ότου κατασταλάξουν οι διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς, στις οποίες προσβλέπουν για την εξασφάλιση κυβερνητικού συμμάχου.
Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης, για δεύτερη φορά χτες, δήλωσε («Αθήνα 9.84») ότι «σε περιόδους εξαιρετικά δύσκολες, πάντοτε οι προτάσεις που εμπεριέχουν το στοιχείο της υπέρβασης των στερεοτύπων του πολιτικού συστήματος, προκαλούν μια ευρύτερη συναίνεση» και πως «για να γίνει όμως αυτό πολιτική πράξη θα προϋπέθετε να υπάρχει από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας, μια ριζική στροφή και αναστοχασμός, ως προς το θέμα της στρατηγικής για το χρέος» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι«καθένας θα είναι υποχρεωμένος προφανώς να τα μετρήσει όλα (...) εκτιμώ ότι θα ήταν ανεύθυνο στο όνομα του ότι εμείς πιστεύουμε ότι η Αριστερή εναλλακτική πρόταση πρέπει να είναι και η μόνη ζωντανή και ελπιδοφόρα για να υπερβούμε την κρίση, να πει κανείς, ό,τι και να συμβεί στους άλλους πολιτικούς χώρους είναι αδιάφορο».
Την ίδια στιγμή, ο Π. Σκουρλέτης («Τύπος της Κυριακής») απέκλειε τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ λέγοντας:«Ποτέ δεν τέθηκε το θέμα της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, τουλάχιστον εκ μέρους μας. Γνωρίζετε ότι δεν συντρέχουν οι αναγκαίες προγραμματικές προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο». Ταυτόχρονα, αναφερόμενος σε όσους εγκαταλείπουν το ΠΑΣΟΚ και μετοικούν στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «δημιουργία νέας πολιτικής συνείδησης»...
Στον ΣΚΑΪ, πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε το ενδιαφέρον για τις διεργασίες στην κεντροαριστερά και εμφανίζοντας τη σοσιαλδημοκρατία σαν... μεταμελημένη κορασίδα, δήλωσε: «Θα ωριμάσουν κάποιες πολιτικές δυνάμεις (...) μετά από χρόνια συμπόρευσης σοσιαλδημοκρατών με την άλλη μεγάλη οικογένεια των χριστιανοδημοκρατών (...) έχουν αρχίσει πλέον μέσα σε αυτό το χώρο και συνειδητοποιούνται κάποια στρατηγικά αδιέξοδα (...) και εκείνοι ψάχνονται. Αρα, με εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες θέλουν να δουν αυτοκριτικά την πορεία των προηγούμενων ετών, προφανώς, ανοίγει μια συζήτηση. Και θεωρώ ότι σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο οι αντίστοιχες δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες».
Ο Δ. Παπαδημούλης στον ρ/σ «Real» δήλωσε «εμείς προτείναμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με την κυβέρνηση, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να βρεθεί μια εθνική γραμμή για το ζήτημα του χρέους, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε με ευθύνη του πρωθυπουργού. Αν, παρ' όλ' αυτά, αύριο ο κ. Σαμαράς δεχθεί να γίνει με τέτοια συζήτηση στη Βουλή ή καλέσει τα κόμματα ή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πρωθυπουργικό γραφείο, εμείς θα πάμε»...
Στη σεναριολογία, που αποκτά υπόσταση με δεδομένη την ανάγκη της αστικής τάξης για σταθερές κυβερνήσεις στο τιμόνι της διαχείρισης της κρίσης και της αναιμικής ανάκαμψης, παρενέβη ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης, δηλώνοντας πως δε θα έλεγε όχι σε μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού αυτός έχει κάνει στροφή 180 μοιρών. Σε δηλώσεις του, στον «Real», ομολογώντας το κοινό στρατηγικό πλαίσιο των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης, είπε πως δεν έχει πρόβλημα να συνεργαστεί με οποιοδήποτε κόμμα, το οποίο«αντιλαμβάνεται αυτό που αντιλαμβανόμαστε εμείς ως μείζον συμφέρον της χώρας, που είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
Υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής ανάγκης τάχτηκε και ο Α. Λοβέρδος. Σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής» δήλωσε πως ένα τέτοιο εγχείρημα «είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται η χώρα για να εξέλθουμε νωρίτερα και ενωμένοι από τη δραματική κρίση» και πως «και αν ακούγεται μη ρεαλιστικό το σενάριο, λόγω των γνωστών παλαιοκομματικών μικροαντιλήψεων, οφείλουμε να το υπενθυμίσουμε και να το παλέψουμε».Μάλιστα, αφήνει να εννοηθεί ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιληφθεί εν καιρώ τη σχετική αναγκαιότητα, υποστηρίζοντας ότι «πράγματα που δε σου είναι καθαρά όταν έρχεσαι ως ενθουσιώδης αντιπολίτευση, καθίστανται προφανή όταν αναλαμβάνεις την ευθύνη της διακυβέρνησης».
Τριβές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
Με την απροθυμία κορυφαίων στελεχών να πάρουν στις πλάτες τους τη μάχη των τοπικοδιοικητικών εκλογών ήρθε αντιμέτωπος ο Αλ. Τσίπρας στη συνεδρίαση της ΠΓ, την περασμένη Παρασκευή. Με το θέμα θα ασχοληθεί η ΚΠΕ που συνεδριάζει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και έως τότε συνεχίζεται η προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις των προτεινόμενων υποψήφιων περιφερειαρχών.
Τη διαφωνία τους με την εκτίμηση Σταθάκη για το ποσοστό επάχθειας στο σύνολο του χρέους εξέφρασαν τα προσκείμενα στην «Αριστερή Πλατφόρμα» μέλη της ΠΓ, όπως και για την επιμονή του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ στην υπεράσπιση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η «Αριστερή Πλατφόρμα», την ώρα που η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ δίνει «ανοιχτές» εξετάσεις στην αστική τάξη, αναλαμβάνει να διατηρήσει τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να ενσωματώνει λαϊκές μάζες με κάλπικη ρητορική.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις