Οι αντιλαϊκές προτεραιότητες και ο αποπροσανατολισμός

Τ
ο περιεχόμενο της συζήτησης που σηκώνουν τα αστικά μέσα ενημέρωσης και τα κόμματα της αστικής διαχείρισης γύρω από την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ επιβεβαιώνει ότι η ανάληψή της θα αξιοποιηθεί στην προσπάθεια εγκλωβισμού λαϊκών συνειδήσεων, αποπροσανατολισμού τους από την αιτία των προβλημάτων τους και από την πραγματική διέξοδο. Αναπαράγεται μπαράζ δημοσιευμάτων για το «αν θα τα καταφέρει η Ελλάδα στην προεδρία της ΕΕ», ενώ η κυβέρνηση δηλώνει ότι «η φωνή μας θα εισακουστεί λόγω των θυσιών που έχει κάνει ο ελληνικός λαός». Από κοντά ο ΣΥΡΙΖΑ, συμβάλλοντας στον αποπροσανατολισμό και εκφράζοντας την ανησυχία του για τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, καλεί την κυβέρνηση να αξιοποιήσει την Προεδρία για «να θέσει στο τραπέζι τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους λαούς» και τα οποία «αφορούν την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ».

Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας δεν αφορούν τις εργατικές-λαϊκές ανάγκες, γιατί αυτές δεν μπορούν να συνυπάρξουν με το σκοπό που υπηρετεί η ΕΕ, δηλαδή την υπεράσπιση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Πρόκειται για τους αντιλαϊκούς στόχους της λυκοσυμμαχίας, η οποία από 1/1/2014 ξεκίνησε τη μόνιμη επιτήρηση των χωρών της, με μνημόνια διαρκείας σε βάρος των λαών.

Η ανάπτυξη που ιεραρχούν ως πρώτη προτεραιότητα η ΕΕ, η συγκυβέρνηση αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, σε όλες της τις εκδοχές, είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, που θα στηριχτεί στα ερείπια των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η λεγόμενη εμβάθυνση της ΟΝΕ σημαίνει τον ακόμη πιο ασφυκτικό έλεγχο της εφαρμογής όλων των αντιλαϊκών συμφωνιών της ΕΕ. Στο πλαίσιό της, η Ελληνική Προεδρία θα προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για την τραπεζική ένωση, η οποία θα ενισχύσει τη συγκέντρωση και τη συγκεντροποίηση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, των μονοπωλίων συνολικότερα, συνοδευόμενη από νέα αντιλαϊκά μέτρα και επίθεση στις λαϊκές καταθέσεις.

Στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας περιλαμβάνεται και η ένταση της καταστολής ενάντια στους μετανάστες, σε συνδυασμό με την «προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης και της κινητικότητας», δηλαδή την εξασφάλιση φτηνής εργατικής δύναμης, όπου και όποτε τη χρειάζονται τα μονοπώλια. Ο στόχος να προωθηθεί στο α' εξάμηνο του 2014 η «Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ», σε τομείς που περιλαμβάνουν την Ενέργεια και τις Μεταφορές, απηχεί τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης να αναδείξει προς όφελός της τη χώρα σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο την ίδια ώρα που για το λαό θα γενικεύονται γαλέρες τύπου COSCO.

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας θα συμπέσει με τη διαχείριση των σχέσεων της ΕΕ με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (π.χ. διαπραγματεύσεις για συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» ΕΕ - ΗΠΑ), σε συνθήκες όξυνσης της κρίσης και έντασης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, μέσα και έξω από την ΕΕ, όπως φάνηκε καθαρά με τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ στις αντιθέσεις «Βορρά - Νότου» μέσα στην ΕΕ, αλλά και στην κόντρα ΕΕ - Ρωσίας στην περίπτωση της Ουκρανίας. Γεγονός που σημαίνει βαθύτερη και επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η ΕΕ μόνο χειρότερη γίνεται, καλύτερη όχι. Προβάλλει όλο και περισσότερο η αναγκαιότητα αποδέσμευσης από την ΕΕ, η ανάγκη να ενισχυθεί η Λαϊκή Συμμαχία, με ισχυρό ΚΚΕ, για να εμποδίσουμε τα χειρότερα που έρχονται και να απαλλαγούμε οριστικά από τα δεσμά της ΕΕ και της εξουσίας των μονοπωλίων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις