Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε


1. Ο,τι συμβαίνει γύρω μας βοηθάει τη σκέψη μας να γίνει ανεξάρτητη από την προσκόλλησή της στην Ευρώπη.

2. Ο μόνος λόγος για να παραμείνει κανείς εντός της Ευρωζώνης είναι για να συμμετέχει στην καταστροφή της. Γενιές ολόκληρες σύρθηκαν στα ένδοξα Παρίσια και Βερολίνα αρχικά ως προσκυνητές, έπειτα ως δούλοι. Τώρα σε κάθε εμφάνισή μας εύχομαι οι Ευρωπαίοι ν' αναγνωρίζουν τους καταστροφείς τους.

3. Χριστιανοί της Ευρώπης. Πρόκειται για ιεροεξεταστές που μετέτρεψαν το Ευαγγέλιο σε μια μεγάλη παρανόηση.

4. Οι προκλήσεις των Ευρωπαίων συνεχίζονται και επαυξάνονται. Περιμένουμε κι άλλες μαύρες χρονιές, μεγαλύτερες απειλές, καθολική αδιαλλαξία και πιο βαριές θυσίες. Οι απλές διαμαρτυρίες κατά των καταχρήσεων των Ευρωπαίων δεν αγγίζουν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα τους. Ο τρομερός αναβρασμός των Κυπρίων και η ελεεινή αντιμετώπισή τους από τους Γερμανούς διδάσκουν ότι οι εποχές ευγενείας και σεβασμού έχουν παρέλθει. Ας γίνουμε ο κύριος φόβος τους. Ας δώσουμε μια κλοτσιά στην Ευρώπη για να συναντήσει επιτέλους το βασίλειο των ουρανών.

5. Τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της Ευρώπης ας τη συμπληρώσουμε εμείς. Ο θάνατός της είναι συνυφασμένος με τη ζωή μας.

6. Η μαύρη αλήθεια είναι πως η Ευρώπη με τη συμπεριφορά της αυτοκτονεί. Ποιος θα μπορούσε να μας εξηγήσει τον πόλεμο που έχει ανοίξει με τα κράτη του Νότου, την ακόρεστη δίψα της για κυριαρχία, τόσες παρεκτροπές σε βάρος μας, τόση οδύνη. Κανείς δεν μπορεί να επαναφέρει τον πολιτισμό στους κόλπους της. Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για τις ιδέες της αδελφότητας και ισότητας αν δεν καταστραφεί και το τελευταίο τραπεζικό κέντρο.

7. Ο θάνατος της Ευρώπης δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι τυχαίος. Η διαίσθηση και το χέρι μας πρέπει να αναλάβουν όχι μόνο το χτύπημα αλλά και να της κλείσουμε τα μάτια. Μπορεί εμείς οι πολίτες του Νότου να είμαστε άγνωστοι μεταξύ μας προσώρας, αλλά δεν θ' αργήσουμε να συναντηθούμε. Ημασταν διεσπαρμένοι, γι' αυτό τα γεγονότα σε βάρος μας συνεχίζονταν απρόσκοπτα.

8. Η γενικευμένη παθητικότητα τείνει να γίνει όχι μόνο η καθημερινότητά μας αλλά και το πεπρωμένο μας. Αδιάφοροι και σκληροί, οι αντίπαλοί μας πιστεύουν πως η μιζέρια είναι η μορφή της ζωής που μας ταιριάζει. Θέλουν όχι μόνο να μας φτωχύνουν, αλλά να μας αποκλείσουν από κάθε είδους ηθική, επιστήμη, τέχνη και δίκαιο. Γι' αυτό ας υπερβούμε τον εαυτό μας. Αυτό είναι το ζητούμενο. Ας σχηματίσουμε τη βεβαιότητα ότι μόνοι μας θα ξεπεράσουμε αυτή την αρρώστια. Με τρόπο οξύ, κυρίως απέναντι στους Γερμανούς που μας χάρισαν ένα περιβάλλον ασφυκτικό.

9.''Επί ξύλου κρεμάμενος'' είναι η κατάσταση του πολίτη σήμερα. Βιώνει την πιο σκληρή μοναξιά εκείνου που χάνει την προσωπικότητά του, δεν περιμένει τίποτα και γύρω του όλα έχουν γίνει νόμοι και κανόνες. Μικραίνει, και το γνωρίζει καλά, μικραίνει γιατί δεν υπάρχει. Η φύση της Ευρώπης είναι η αδιαφορία. Θέτει την υπόθεσή της πάνω από την ηθική και αλήθεια. Δεν πρόκειται για ναρκισισμό καταδικασμένο να πνιγεί μέσα στη μορφή του, αλλά για έναν έκπτωτο κόσμο που δε μεταβάλλεται, και παγώνει ό,τι κυκλοφορεί μέσα του.

Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις