Το «άλλο» μείγμα διαχείρισης

Θα το αφιερώναμε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε κόμμα από το παραμυθάκι που αφηγείται στο λαό περί δήθεν φιλολαϊκού μείγματος διαχείρισης στο πλαίσιο του καπιταλισμού, όπως αυτό που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ. Αξίζει όμως η καταγραφή. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (και δημοσίευσε το ηλεκτρονικό «Βήμα»):
  • Η περίφημη μεσαία τάξη, τα εισοδήματα δηλαδή τα οποία κατά παράδοση στηρίζουν την κατανάλωση και την οικονομική ευημερία στις ΗΠΑ, έχει υποστεί μείζονα βλάβη από την τεράστια αναδιανομή του πλούτου υπέρ των πλουσίων, που έλαβε χώρα την τελευταία 30ετία.
  • Το 1% των πλουσιότερων Αμερικανών κατέχει το 40% του πλούτου που υπάρχει στις ΗΠΑ.
  • Το 1% εισπράττει σχεδόν το ένα τέταρτο (το 24% για την ακρίβεια) του παραγομένου εθνικού εισοδήματος στις ΗΠΑ, ενώ κατέχει το 50% των μετοχών, των ομολόγων και των αμοιβαίων κεφαλαίων στη χώρα.
  • Ο πλούτος που κατέχει το 20% των πλουσιότερων Αμερικανών φθάνει στο 93% του συνολικού πλούτου της χώρας! 'Η αντίστροφα, το υπόλοιπο 80% του πληθυσμού κατέχει μόλις το 7% του πλούτου.
  • Ενας μέσος εργαζόμενος στις ΗΠΑ πρέπει να εργαστεί επί ένα μήνα για να κερδίσει όσα ένας διευθύνων σύμβουλος σε μια ώρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις