Mπροστά οι μάχες

Πισοδέρι: 3,2 βαθμοί Κελσίου στις 9 το βράδυ της Παρασκευής, 4,5 βαθμοί Κελσίου η πρόβλεψη για το Σαββάτο, 8,6 για την Κυριακή. Κουλουριάζεσαι στην κουβέρτα και προσπαθείς να διασκεδάσεις την κατάσταση με φράσεις όπως «εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε», «μια νύχτα είναι θα περάσει» , «ήρθες για να φύγεις». Τηλέφωνο απ' το βουνό, από πάνω: «στο μείον ένα είμαστε στη στάνη» (στα δυτικά της Πινερίτσας).

Καλό το καλαμπούρι, αλλά εδώ οι άνθρωποι ζούνε μόνιμα 365 μέρες το χρόνο.

Αντιγράφουμε από την πρώτη σελίδα του «Αγγελιαφόρου»:

Φλώρινα: «Μέχρι πέρσι θέλαμε 5.000 ευρώ το χρόνο για τη θέρμανση, αλλά φέτος η δαπάνη θα φτάσει στις 7.500 ευρώ», λέει ο δήμαρχος.

Καστοριά: Ακόμη και σχολεία θα κλείσουν, αφού δεν μπορεί να καλυφθεί το κόστος.

Γρεβενά: «Κοροϊδία το επίδομα πετρελαίου αφού δε θα το λάβει περισσότερο από το 10% του πληθυσμού, ενώ ο χειμώνας είναι για όλους», λένε τοπικοί παράγοντες.

Πράγματι, εδώ «δεν είναι παίξε γέλασε». Η τρικομματική κυβέρνηση, όμως, έχει δεμένο τον γάιδαρό της, ή, έτσι τουλάχιστον πιστεύει. Ας την κάνει ο λαός να μην το πιστεύει...

***

Πίσω στην τηλεοπτική πραγματικότητα της Αθήνας: Στο κρατικό κανάλι το νεοδημοκρατικό δίδυμο που έχει καταλάβει ένα μέρος της πρωινής ζώνης προσπαθεί να εμφανίσει την κυβέρνηση ως διωκόμενη (την κυνηγά η τρόικα, υποτίθεται). Η παριστάμενη Πυργιώτη αναφέρεται σε κάποιο «πολιτικό κονσένσους» (τι αρλούμπα κι αυτή!) για να βεβαιώσει ότι ο κόσμος γνωρίζει πως τα μέτρα είναι αναγκαία και γι' αυτό δεν αντιδρά. Βεβαιώνει επίσης ότι η χώρα έχει «τρο-μα-κτι-κό» (δική της η λέξη και ο συλλαβισμός) πρόβλημα με τους μεσαίους που φοροδιαφεύγουν. Επαυξάνει δίπλα της ένας κύριος με ψαρά μαλλιά, αποκαλύπτοντας πως το πρόβλημα είναι ότι οι μεσαίοι είναι πολλοί, δεν είναι οι λίγοι της Εκάλης που τους πιάνεις εύκολα (έτσι ακριβώς το είπε) και γι' αυτό πάει κατά διαόλου το κρατικό ταμείο. Δεν σπας την τηλεόραση, την έχεις πληρώσει πολύ ακριβά...

***

Στα ψιλά των εφημερίδων διακρίνεις τη χαρά του εθνικού εργολάβου που έμαθε ότι παράλληλα με την απόφαση για τη νέα φοροεπιδρομή εγκρίθηκαν και τα κρατικά κονδύλια για την πρόσθετη χρηματοδότηση του έργου, που εδώ και χρόνια έπρεπε να έχει παραδώσει, αλλά κάτι οι υπερτιμολογήσεις, κάτι η πολιτική αστάθεια, δεν κατάφερε ακόμα ο άνθρωπος να πάρει τόσα, ώστε και το κέρδος που θέλει να έχει και το έργο να το 'χει τελειώσει.

***

Τα σχόλια για τις παραπομπές από τον αστικό Τύπο περισσεύουν. Τα λένε όλα μόνοι τους:

Η περίφημη ανταγωνιστικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από τσακισμένα μεροκάματα, που όμως με δεδομένη την ανισομετρία στην καπιταλιστική ανάπτυξη δημιουργούν πρόβλημα σε εκείνους τους καπιταλιστές που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να κάνουν τους εργάτες τους ...Γερμανούς.

Η ανάπτυξη όσο κι αν την προαναγγέλλουν δεν έρχεται, αυτή η κρίση είναι πιο βαθιά απ' τις συνηθισμένες.

Οι επενδύσεις παραμένουν αυτό που πάντα ήταν: αρπαχτές! Μες στο γενικό χαμό πάει και το Κάβο Σίδερο (για όσους γνωρίζουν τι σημαίνει φιλέτο στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου).

Τι μένει; Τα ατέλειωτα χαράτσια και οι επινοήσεις (βλέπε Λιθουανία).

***

Διάλειμμα: Την ώρα που στον «Σκάι» ένας φροντιστηριάρχης - δηλαδή μια βδέλλα - πλασάρει την πραμάτεια της φάρας του ως δήθεν προσφορά στους άνεργους γονείς (είπε ότι αν είναι και οι δύο άνεργοι μπορούν να μπουν στην κλήρωση για να πάρουν μία από τις 500 «υποτροφίες» για δωρεάν φροντιστήριο στο παιδί τους αν αυτό είναι στην πρώτη Λυκείου), δηλαδή την ώρα που ο «Σκάι» μαζεύει πελάτες για τα παραμάγαζα της Παιδείας, πέντε άτομα βάζουμε ρεφενέ τα 300 ευρώ του κόστους για το πήγαινε - έλα και ξεκινάμε για Φλώρινα. Αφήνουμε πίσω τα πάνελ του «Σκάι» να προσπαθούν να πείσουν ότι η χώρα βρίσκεται σε μάχη με την τρόικα και έναν παριστάμενο στο πάνελ εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Πουλάκη, να διαλέγεται με τον Πλεύρη της ΝΔ για την εναλλακτική πρόταση που θα καταφέρει και ο σκύλος, η αστική τάξη, να 'ναι χορτάτη (δηλαδή να αυξάνει τα κέρδη της) και η πίτα γιομάτη (δηλαδή ο λαός να ζει με το «φάτε μάτια ψάρια»).

Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις