Αγρια φοροληστεία του λαού

Στέλνουν χαρατσόχαρτα σε κάθε λαϊκό σπίτι. Ασήκωτες ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, φόροι «κατοχής» σε κάθε σπιθαμή γης, διάλυση «ελαφρύνσεων». Νέα φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα για το λαό, απαλλαγές για τους μεγαλοεπιχειρηματίες

Με τις νέες ασήκωτες ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών, με το μάζεμα των κάθε είδους φόρων και άλλων χαρατσιών που τις μέρες αυτές αποστέλλουν σε κάθε λαϊκό σπίτι και με επόμενο βήμα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, συγκυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί έρχονται να υπηρετήσουν το σχέδιο για την «εσωτερική υποτίμηση», την εξάπλωση της φτώχειας σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Σε όλα τα μέτωπα θα εκδηλωθεί η επίθεση του κεφαλαίου. Αμεσα θα την αποτυπώσουν στις μεταξύ τους συμφωνίες, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο και στους εφαρμοστικούς νόμους που θα ακολουθήσουν από το φθινόπωρο φέτος.

Για «πρώτο πιάτο», πιθανόν και αυτή τη βδομάδα, σερβίρουν τη νομοθετική ρύθμιση με τα διογκωμένα χαράτσια του πετρελαίου θέρμανσης. Το νέο αντιλαϊκό μέτρο, η εξίσωση του ειδικού φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν στο πετρέλαιο κίνησης μπαίνει σε εφαρμογή με την έναρξη της χειμερινής περιόδου διάθεσης, από τις 15 του Οκτώβρη, και αναμένεται να εκτοξεύσει τους ειδικούς φόρους από τα 60 ευρώ στο χιλιόλιτρο που ήταν το χειμώνα που πέρασε στα 330 ευρώ στο χιλιόλιτρο το φετινό χειμώνα. Η πρόσθετη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος, οι νέες τρανταχτές ανατιμήσεις στις τιμές λιανικής, που φέρνουν για το φετινό χειμώνα, ξεκινούν τουλάχιστον από τα 40 λεπτά στο λίτρο, ή κατά 400 ευρώ στο χιλιόλιτρο σε σχέση με πέρσι. Μαζί με τις ανατιμήσεις που επιβάλλει το κύκλωμα διύλισης και εμπορίας οι τιμές στη λιανική ενδέχεται να φτάσουν και στα 1.600 ευρώ. Το κράτος των καπιταλιστών από κοινού με τα μονοπώλια κάνουν έως και αδύνατη την αγορά πετρελαίου για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Απελπιστική είναι η κατάσταση που διαμορφώνουν για τη θέρμανση σε σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα, τα οποία χτυπιούνται και από τη διάλυση των προβλεπόμενων κρατικών κονδυλίων. Πρόκειται για έναν ακόμη κρίκο στην κλιμακούμενη επίθεση του κεφαλαίου. Ειδικά σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, πρόκειται για τη δεύτερη στη σειρά ασήκωτη ανατίμηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Στο πλαίσιο του αρχικού μνημονίου και του εφαρμοστικού νόμου, είχαν απογειώσει τους φόρους από τα 21 ευρώ (για το χειμώνα 2010 - 2011) στα 60 ευρώ (χειμώνας 2011 - 2012) και στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο για το χειμώνα που έρχεται (2012 - 2013). Τα κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν ήδη συμφωνήσει και καταλήξει στο νέο μέτρο και το μόνο ζήτημα που είναι προς διευθέτηση είναι ο τρόπος και τα κριτήρια (εισοδηματικά, περιουσιακά, γεωγραφικά) που θα ισχύσουν για την επιστροφή ενός ασήμαντου μέρους από τα κλοπιμαία και μόνο για ένα μικρό μέρος του πληθυσμού, στην πραγματικότητα για την άρπα - κόλλα διαχείριση των ακραίων καταστάσεων φτώχειας που γεννά η εγκληματική πολιτική του κεφαλαίου.

Ομοβροντία από χαράτσια

Η κλιμακούμενη επίθεση του κεφαλαίου, η ομοβροντία από τα νέα και τα παλιά χαράτσια, πάνω σε διαλυμένα ή ακόμη και ανύπαρκτα εισοδήματα, αποτελούν πλέον την καθημερινότητα του λαού. Αυτό είναι και το πεδίο πάνω στο οποίο έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την επάνοδο των μονοπωλίων σε συνθήκες κερδοφορίας. Τα λαϊκά στρώματα βλέπουν τις μέρες αυτές τα χαρατσόχαρτα που στέλνει η Εφορία, τους ασήκωτους φόρους για τα περσινά εισοδήματα, μαζί και το χαράτσι της λεγόμενης «αλληλεγγύης», του «επιτηδεύματος» για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικροεπαγγελματίες. Το υπουργείο Οικονομικών, μπροστά και στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα αντίστασης και ανυπακοής, για λόγους διαχείρισης της κατάστασης, αναγκάστηκε να το βάλει σε περισσότερες δόσεις, γεγονός που αποτελεί έναν ακόμη απροκάλυπτο εμπαιγμό. Ταυτόχρονα τρέχουν και οι δόσεις από τα προηγούμενα χαρατσόχαρτα (φόροι εισοδήματος, «αλληλεγγύης», χαράτσια στη λαϊκή κατοικία), τα οποία, είτε μπήκαν είτε όχι σε κάποια από τις προηγούμενες «ρυθμίσεις», κρέμονται ακόμη πάνω από τα λαϊκά νοικοκυριά.

Να πώς είναι η κατάσταση που έχουν διαμορφώσει, όπως αυτή προκύπτει από το κομμάτι με τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας:

-- Καθένας από τους παραλήπτες πληρώνει κατά μέσο όρο πρόσθετο φόρο από 1.500 ευρώ.

-- Οι 2 στους 3 (67%) φορολογούμενοι παραλαμβάνουν χρεωστικό εκκαθαριστικό έναντι 2 στους 10 (20%), που είχε διαμορφωθεί η αναλογία στις περσινές δηλώσεις.

Φορολογικό νομοσχέδιο

Αποφασιστικό εργαλείο για το ξεζούμισμα του λαϊκού εισοδήματος είναι η λαϊκή κατοικία και η μικρή περιουσία. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο διαμορφώνουν συνθήκες μεγαλύτερης ασφυξίας, τους όρους και προϋποθέσεις για τη συγκέντρωση της γης σε ολοένα και λιγότερα χέρια.

Από 1η Γενάρη 2013 μπαίνει σε εφαρμογή το νέο «ενιαίο τέλος ακινήτων», στο οποίο θα ενσωματώσουν τα χαράτσια μέσω ΔΕΗ (για τα οποία δεν υπάρχει αφορολόγητο) και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ, που σήμερα έχει αφορολόγητο όριο στα 200.000 ευρώ). Επεκτείνουν το μέτρο σε κάθε σπιθαμή γης, σε αγροτεμάχια και άλλες μη ηλεκτροδοτούμενες εδαφικές εκτάσεις, που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεων. Για την καλύτερη εφαρμογή του νέου μέτρου προχωρούν στην επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών σε περιοχές που δεν υπάρχουν. Τα λεγόμενα «τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοκατοίκηση» θα τα θεωρούν «πραγματικά», θα τα αθροίζουν δηλαδή με τα άλλα εισοδήματα, απογειώνοντας παραπέρα τη φοροληστεία. Στο στόχαστρο μπαίνουν τα αφορολόγητα όρια για γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές ακινήτων. Εξετάζεται το μέτρο για αυτοτελή φορολόγηση, από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 20% στα εισοδήματα από νοίκια, εξέλιξη που επιβαρύνει τους μικροϊδιοκτήτες, σε αντίθεση με τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Σήμερα τα εισοδήματα από νοίκια προστίθενται στα άλλα εισοδήματα και φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στα «κλειδωμένα» μέτρα μπαίνουν και τα παρακάτω:

-- Η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες. Με το νέο νόμο που προωθούν, θα τους φορολογούν από το πρώτο ευρώ εισοδήματος και με συντελεστή πάνω από20%!

-- Επιβολή νέων κεφαλικών φόρων σε κατηγορίες φορολογουμένων, όπως σε αγρότες με εισόδημα και από άλλη πηγή (μισθωτοί κ.ά.).

-- Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα «φορολογούνται με βάση τον εταιρικό φόρο που θα μειωθεί», σύμφωνα με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. Με αυτό το μήνυμα έστελναν το σινιάλο για την παραπέρα μείωση του φορολογικού συντελεστή για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ισχυρές επιχειρήσεις.

-- Προχωρούν σε μείωση και του «ανώτατου φορολογικού συντελεστή» που ισχύει στα προσωπικά εισοδήματα (45%) και που αφορά σε πολύ μεγάλα εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ το χρόνο! Η πολιτική αυτή έχει δρομολογηθεί πριν από τις εκλογές σε κοινό πόρισμα των κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

-- «Εισαγωγή νέας φορολογικής κλίμακας» (μισθωτοί - συνταξιούχοι) με λιγότερα κλιμάκια, 4 ή 5 από 9 σήμερα, εξέλιξη που επιφέρει νέα διόγκωση των φόρων απέναντι στο λαό.

-- Διαλύουν τις «ελαφρύνσεις» που αφορούν στις δαπάνες διαβίωσης (νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά.) βάζοντας σε εφαρμογή εισοδηματικά κριτήρια, όπως δηλαδή κάνουν και με τα προνοιακά επιδόματα. Για οικογενειακό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ ετοιμάζουν την καρατόμηση στο 50% σε αυτές που ισχύουν σήμερα, την πλήρη κατάργησή τους για οικογενειακό εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ το χρόνο. Το σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε φάση επεξεργασίας.

-- Διάλυση «αυξημένων φοροελαφρύνσεων» που δικαιούνται σήμερα κατηγορίες φορολογουμένων όπως ΑμΕΑ, κάτοικοι μικρών νησιών του Αιγαίου και παραμεθόριων περιοχών.

-- Μείωση του ποσοστού επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες από 11% σε 7%.

Η εγκληματική πολιτική του κεφαλαίου φανερώνει πως φιλολαϊκή διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση με τα μονοπώλια να συνεχίζουν να αλωνίζουν στο επίπεδο της οικονομίας και της παραγωγής δεν μπορεί ούτε και θα μπορούσε να υπάρξει. Για το λαό υπάρχει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, χωρίς τους καπιταλιστές και τις κρίσεις τους, με εργατική - λαϊκή εξουσία και το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.

Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις