Στο απόσπασμα οι αυτοαπασχολούμενοι

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση, οι αστικές εφημερίδες και τα κανάλια, συντονίζονται για να στρώσουν το έδαφος για αντιλαϊκά μέτρα. Το έργο το έχουμε ξαναδεί τόσες φορές στο παρελθόν, που το χιλιοπαιγμένο σενάριο, καταντά μονότονο και ανούσιο. Τα χάλια της οικονομίας φορτώνονται εναλλάξ πότε στο ένα λαϊκό στρώμα και πότε στο άλλο, «διαίρει και βασίλευε», δηλαδή, σε διάφορες παραλλαγές. Η αστική τάξη και τα μονοπώλια στο απυρόβλητο, η αντιλαϊκή πολιτική καθαγιάζεται και τα βάρβαρα μέτρα βαπτίζονται, δήθεν, αναγκαία και σωτήρια. Το ίδιο έργο ξαναπαίχτηκε τη βδομάδα που μας πέρασε με τίτλο «η φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών», και μάλιστα κλήθηκαν και ερευνητές από το Σικάγο να λουστράρουν το σενάριο. Και πριν πέσουν οι τίτλοι του τέλους, να και τα νέα φορολογικά μέτρα για τους αυτοαπασχολούμενους στο πιάτο. Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα είναι που μας ενδιαφέρουν, αλλά αξίζει τον κόπο να αποκαλύψουμε και πώς σερβίρονται.

Η ...έρευνα και ο κουρνιαχτός των ΜΜΕ

Τι λέει, λοιπόν, η έρευνα από το Σικάγο. Οτι ορισμένοι κλάδοι ελεύθερων επαγγελματιών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία κάποιας τράπεζας, πληρώνουν σε δάνεια υπερβολικά ποσά σε σχέση με το εισόδημα που δηλώνουν στην εφορία. Με διάφορες παραδοχές, καταλήγει ότι κρύβουν εισόδημα 48 δισ. ευρώ, το οποίο με 40% συντελεστή φορολογίας θα απέδιδε στο κράτος 11,2 δισ. ευρώ, όσο περίπου και το κόστος των μέτρων που σήμερα διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα.

Πολλές ενστάσεις θα μπορούσαμε να προβάλουμε για την αρτιότητα και την αξιοπιστία της έρευνας. Οπως ότι ανάγει ένα δείγμα λίγων δεκάδων χιλιάδων σε ένα σύνολο 800 χιλ., ότι βασίζεται στην αυθαίρετη υπόθεση ότι όποιος δανείζεται ένα ποσό από την τράπεζα, πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον τριπλάσιο εισόδημα, και βέβαια ο συντελεστής φορολόγησης δεν είναι για όλα τα εισοδήματα 40%, υπάρχει και αφορολόγητο κλπ. Αλλωστε τα συμπεράσματα αντιφάσκουν με άλλα στοιχεία, όπως το γεγονός ότι οι μισοί αυτοαπασχολούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε την ασφάλισή τους (ΟΑΕΕ), ότι προβλέπονται 190 χιλ. λουκέτα τους επόμενους μήνες (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) κ.λπ. Αν δίναμε βάση στις παραπάνω αναλύσεις, θα καταλήγαμε στον παραλογισμό ότι οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν εξασφαλίσει «και τα εγγόνια τους» από τη φοροδιαφυγή, και άρα δεν ενδιαφέρονται ούτε για τη σύνταξη, ούτε για το μαγαζάκι τους. Και τέλος πάντων, καλές είναι τέτοιου είδους έρευνες για την άσκηση των μεταπτυχιακών φοιτητών (περί αυτού πρόκειται), άλλα όταν γίνονται εργαλείο οικονομικής πολιτικής, το παιγνίδι χοντραίνει.

Εδώ παρεμβαίνουν τα κανάλια και οι αστικές εφημερίδες για να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στην «επιστήμη» και την εξόφθαλμη πραγματικότητα. Κανένας δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει ολόκληρη την έρευνα. Αρκούνται στην παρουσίασή της σε ένα οικονομικό blog πριν ένα μήνα. Κάποιος την κρατούσε στην εφεδρεία για την κατάλληλη στιγμή. Και μόλις δόθηκε το σύνθημα τα ρεπορτάζ πήραν φωτιά.

«Οργιο φοροδιαφυγής από ελεύθερους επαγγελματίες» (ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

«Πρωταθλητές στην φοροδιαφυγή οι ελεύθεροι επαγγελματίες» (ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ).

«Η φοροδιαφυγή στους ελεύθερους επαγγελματίες χτυπάει κόκκινο» (IN.GR).

Υπερβολές, μισές αλήθειες και προφανή ψέματα όλα μαζί ανακατεμένα σε μια δύσοσμη σούπα. Κανένας δεν κάνει κουβέντα για τα αντικειμενικά κριτήρια, το κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων, το φόρο επιτηδεύματος, το πετσόκομμα του αφορολόγητου, που φόρτωσαν στους αυτοαπασχολούμενους τα προηγούμενα χρόνια όλες οι αστικές κυβερνήσεις. Αποσιωπούνται οι «νόμιμες» φοροαπαλλαγές των μεγάλων επιχειρήσεων, τα, πάσης φύσεως, κίνητρα πότε για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και πότε για την προσέλκυση επενδύσεων. Ξεχνάνε ότι ο συντελεστής φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων κατρακύλησε από το 45% στο 20%. Αυτά όμως είναι «ψιλά γράμματα».

Ο ένοχος βρέθηκε και τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσει. Κάποιοι πάνε ακόμα παραπέρα. «Η έγκαιρη πάταξη της φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες θα "γλίτωνε" τη χώρα από νέες περικοπές» (ΚΕΡΔΟΣ). Δηλαδή, για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα δεν φταίει η κυβέρνηση, δεν τα επιβάλλουν τα μονοπώλια και η Ευρωπαϊκή Ενωση, τα έφερε η φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών. Εδώ είναι φανερή η προσπάθεια των αστών να αλιεύσουν συμμάχους από τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Η κυβέρνηση, σαν έτοιμη από καιρό, αποφασίζει να αναλάβει δράση για το πρόβλημα. «Μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες. Στο μικροσκόπιο της Εφορίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ξεκινούν διασταυρώσεις εισοδημάτων με δάνεια». (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ). Φυσικά κανένας δεν ενδιαφέρεται για τις διασταυρώσεις, ούτε πρόκειται να αναμένει τα αποτελέσματά τους. Τα μέτρα πρέπει να κλείσουν τις επόμενες μέρες και λείπουν μερικά δισ. ευρώ από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η ουσία.

Το κυρίως πιάτο

Τι προβλέπουν λοιπόν τα μέτρα, που επεξεργάζονται πυρετωδώς τα κυβερνητικά επιτελεία μετά τις παραπάνω αποκαλύψεις; Σταχυολογούμε τα πιο βασικά από τις διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας.

  • Πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου (αυτό φαίνεται να έχει καταληχθεί).
  • Ενιαίος συντελεστής φορολογίας 20%-30% (τα σενάρια ποικίλλουν για τον τελικό συντελεστή).
  • Αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης για να μην μπορεί να δηλώσει ο κάθε αυτοαπασχολούμενος ό,τι θέλει (συζητιέται εδώ και καιρό).

Ας δούμε όμως και στην πράξη τι σημαίνουν όλα αυτά. Ας πάρουμε ένα υποθετικό εισόδημα 15 χιλ. ευρώ το χρόνο, που πιθανόν να είναι και υπερβολικό για τη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων στις σημερινές συνθήκες. Η φορολογική επιβάρυνση έχει ως εξής, 15.000 ευρώ x 20%=3.000 ευρώ αν προσθέσουμε και 500 ευρώ τέλος επιτηδεύματος έχουμε έναν φόρο 3.500 ευρώ, του μένουν 11.500 ευρώ. Αν πληρώσει και τον ΟΑΕΕ, περίπου 5.000 ευρώ του μένουν 6.500 ευρώ, δηλαδή 540 ευρώ το μήνα. Και δεν έχουμε υπολογίσει χαράτσια της ΔΕΗ, πιθανούς τόκους από δάνεια (από εκεί δεν ξεκίνησε η φιλολογία της φοροδιαφυγής;) κλπ. Με αυτό το εισόδημα δεν μπορεί κάποιος να ζήσει.

Από αυτήν τη φορολογία περιμένει η κυβέρνηση να εισπράξει 2-2,5 δισ. ευρώ για να συμπληρώσει το αντιλαϊκό πακέτο που παζαρεύει με την τρόικα. Προφανώς αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν. Η οικονομική κρίση και η μονοπώληση έχουν εξανεμίσει τζίρους, κέρδη και εισοδήματα από τη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων.

Τα μέτρα αυτά, εκτός από το βάρβαρο εισπρακτικό τους χαρακτήρα, έχουν και μια άλλη πλευρά εξίσου σημαντική. Πολλές μικροεπιχειρήσεις δεν είναι δυνατόν να αντεπεξέλθουν σε τέτοια φορολόγηση. Η μη πληρωμή των φόρων δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία τους. Μοιραία θα οδηγηθούν πολύ γρήγορα στη χρεοκοπία. Ετσι όμως βγαίνει από την αγορά ένα τμήμα των μικροεπιχειρήσεων υπολογίσιμος ανταγωνιστής, σαν σύνολο, στα μονοπώλια.

Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

Να πώς διαγράφεται η ανάπτυξη που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Το τρίπτυχο κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι, χρεοκοπημένοι αυτοαπασχολούμενοι, ξεκληρισμένοι αγρότες, υπολογίζουν ότι θα δώσει νέο αέρα στην κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων για να ξεπεράσουν την κρίση τους.

Στην οργάνωση και τον αγώνα η διέξοδος

Τι θα κάνει, όμως, κάθε αυτοαπασχολούμενος σε αυτές τις συνθήκες; Τα μονοπώλια επεκτείνονται στην αγορά, η οικονομική κρίση φέρνει φτώχεια και η φορολογία «στο κόκκινο». Πώς θα εξασφαλίσει το ψωμί και την υγεία της οικογένειας, τη μόρφωση και το μέλλον των παιδιών του;

Το ΚΚΕ του λέει, αυτό που του έλεγε και τις εποχές που, κουτσά - στραβά με πολλή δουλειά και αρκετό άγχος, κάτι έβγαινε. Οτι για μια αξιοπρεπή ζωή δεν αρκεί μόνο ο καθημερινός μόχθος, γιατί έρχεται το μεγάλο κεφάλαιο και του παίρνει τη δουλειά, γιατί η ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας του μειώνει το εισόδημα και έρχεται και η Εφορία και του ζητά όλο και μεγαλύτερο μερτικό από το μεροκάματο. Οτι τελικά η ζωή του εξαρτάται άμεσα και είναι συνδεδεμένη με αυτήν του διπλανού του αυτοαπασχολουμένου, εργαζόμενου, αγρότη. Κλεισμένος στο μαγαζί του παρέα με την απελπισία του, θα τον βρει απομονωμένο η πολιτική της κυβέρνησης και θα τον τσακίσει εύκολα.

Αρα, μαζί με αυτούς, παλεύοντας οργανωμένα μέσα από το σωματείο του, μπορεί να αντισταθεί πιο αποτελεσματικά στην αντιλαϊκή λαίλαπα που βιώνει σήμερα. Τα σωματεία, όταν δυναμώσουν και έχουν μέτωπο στη φιλομονοπωλιακή πολιτική, μπορούν να γίνουν εστίες αποτελεσματικής αντίστασης. Κι ας κάνουν ό,τι μπορούν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ να τα απαξιώσουν και να τα υποβαθμίσουν. Αυτός είναι ο δρόμος της ΠΑΣΕΒΕ που μαζί με το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ δίνουν τη μάχη για να δυναμώσει το λαϊκό μέτωπο αντίστασης και προοπτικής.

Το ΚΚΕ, τους λέει και κάτι άλλο, ακόμα πιο σημαντικό. Οτι, τα μονοπώλια μόνο βάσανα έφεραν στους αυτοαπασχολούμενους, οι κυβερνήσεις τους ήταν εχθρικές στα συμφέροντά τους. Και αυτό αποδεικνύεται πιο εύκολα στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης. Μόνο ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας με μια οικονομία απαλλαγμένη από το βραχνά των μονοπωλίων αποτελεί πραγματική διέξοδο για τους αυτοαπασχολούμενους. Οσο δυναμώνει η αντιμονοπωλιακή πάλη, η διέξοδος της λαϊκής εξουσίας γίνεται όλο και πιο ρεαλιστική.

Επομένως, η απεργία της 26 Σεπτέμβρη πρέπει να γίνει σταθμός για το ξεδίπλωμα πιο αποτελεσματικών αγώνων. Οσο περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι κατεβάσουν τα ρολά, όσο πυκνώνουν οι γραμμές της ΠΑΣΕΒΕ, τόσο πιο πολύ ανοίγει το παράθυρο μιας ελπιδοφόρας προοπτικής.

Και τότε θα πέφτει στο κενό, κάθε τέτοια άθλια και ξετσίπωτη συμπαιγνία κυβέρνησης και αστικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, να κατασκευάζουν εξιλαστήρια θύματα, όπως την παρακολουθήσαμε τη βδομάδα που μας πέρασε.

Βασίλης ΜΑΜΑΗΣ*
*Ο Βασίλης Μαμάης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις