Τα θέματα της Υγείας πρέπει να αντιμετωπίζονται δωρεάν και χωρίς εισφορές

Εκτενή αποσπάσματα από την παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση

Κύριε υπουργέ, είναι γεγονός ότι μιλήσατε σε χαμηλούς τόνους, όχι στην πολιτική ουσία, αλλά στο ύφος. Επί της ουσίας, δεν ήταν χαμηλοί οι τόνοι. Ομως, δύο φορές σας διέκοψα και - όπως ξέρετε, προσωπικά - δε συνηθίζω να διακόπτω και δε συνηθίζω να κάνω και χαρακτηρισμούς.

Ομως, αισθάνθηκα ότι μας προκαλέσατε παρά το χαμηλό τόνο. Θα σας πω γιατί. Αυτό προκάλεσε και τις δύο φορές τη διακοπή μου. Ζητώ συγνώμη. Δεν το συνηθίζω. Θα σας εξηγήσω τώρα. Λέτε ότι δε γνωρίζετε στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Υγεία; Προφανώς, εννοείτε στρατηγική που βλάπτει την Υγεία, γιατί στρατηγική έχει. Δεν μπορεί να μην τη γνωρίζετε. Αλλωστε, κάτι είπατε τώρα τελευταία για τα δημοσιονομικά. Αρα, συμφωνείτε με αυτήν.

Δεύτερον, λέτε ότι δε γνωρίζετε αν έχουμε μείωση παροχής υπηρεσιών ή αύξηση κόστους υπηρεσιών ή ελλείψεις. Μα, δεν μπορεί να το λέτε αυτό το πράγμα! Γι' αυτό λέω ότι προκαλέσατε. Εδώ ο απλός άνθρωπος πάει σε ένα νοσοκομείο και βλέπει απέξω από τη μεγάλη επιχείρηση που έχει προμηθεύσει το νοσοκομείο δεν ξέρω τι, μέχρι το βιοτέχνη που έχει κατασκευάσει γάζες, μπαμπάκι.

Πας στο νοσοκομείο να σου κάνουν ένα καρδιογράφημα και δεν έχουν τζελ ή έχουν το τζελ, αλλά δεν έχουν να σε σκουπίσουν. Πας σε άλλο νοσοκομείο - μιλάω για κρατικά νοσοκομεία και μεγάλα και πανεπιστημιακά - να κάνεις εξέταση αίματος και βγαίνεις κρατώντας με το χέρι σου τη φλέβα, γιατί δεν έχουν να σου βάλουν το λευκοπλάστ.

Εμπόρευμα οι ανάγκες του ανθρώπου

Καταρχήν, όταν η αντικειμενική ικανότητα του ανθρώπου προς εργασία είναι εμπόρευμα, εμπόρευμα είναι και οι ανάγκες του. Η Υγεία είχε στοιχεία εμπορευματοποίησης και όταν είχαμε παροχή στο 20% και τώρα που είμαστε στο 1%, 2%. Εμπόρευμα ήταν.

Πρώτα πρώτα, πείτε μου διεθνώς, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη πόσες βιομηχανίες παραγωγής φαρμάκων, μηχανολογικού εξοπλισμού, ιατρικού εξοπλισμού, βοηθητικών υλικών κ.λπ. έχουμε, οι οποίες λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος; Είναι καπιταλιστικές επιχειρήσεις, έτσι τις λέμε εμείς και έτσι είναι. Φυσικά, ο καπιταλιστής από την πλευρά του δε φτιάχνει την επιχείρηση για να βοηθήσει το σύνολο - αφήστε τι λέει - ούτε για τις θέσεις εργασίας. Εχει κέρδος. Αρα, υπάρχει ένα στοιχείο κερδοφορίας.

Εχουμε εξάρτηση σήμερα του τομέα της Υγείας στην Ελλάδα; Εχουμε ολοένα και μεγαλύτερη εξάρτηση; Οσο παράγεται και νέα τεχνολογία έχουμε εξάρτηση από εισαγόμενα;

Μάλιστα, εδώ υπάρχει το εξής περίεργο. Εχουμε βιομηχανίες φαρμάκων, οι οποίες βασικά κάνουν εξαγωγή. Μάλιστα, εξάγουν φθηνά φάρμακα, αντί να τα δίνουν στην Ελλάδα και να τα αγοράζουμε εδώ. Αυτά που κυρίως εξάγονται είναι τα φθηνά φάρμακα. Ε, τι να κάνουμε; Το ΚΚΕ είναι αυταρχικό και αυτά θα τα απαγόρευε. Δε θα τα άφηνε. Και παράγουν φθηνά φάρμακα. Μου έλεγαν ότι φθηνό φάρμακο των 5 ευρώ για το πάρκινσον εξάγεται και πουλιέται από το φαρμακείο το πιο ακριβό.

Αρα, ο τομέας είναι εμπορευματοποιημένος. Τι να πούμε; Εμπορευματοποιημένος δεν είναι όταν πληρώνουμε εισφορές για την Υγεία; Για να δούμε τις εισφορές που πληρώνουμε. Εμπορευματοποιημένος δεν είναι όταν βασικά - όχι τώρα, αλλά πάντα - στην Ελλάδα ο τομέας Υγείας είχε επίκεντρο το νοσοκομείο και όχι την πρόληψη; Γιατί; Γιατί η πρόληψη απευθύνεται στα δέκα - έντεκα εκατομμύρια Ελλήνων.

Και, βεβαίως, πρέπει να απευθύνεται και στους μετανάστες, στον οποιονδήποτε, δε μας ενδιαφέρει χρώμα, φυλή, αν δουλεύει ή δε δουλεύει. Δε λέμε να πάει να κάνει κανείς μπότοξ, μιλάμε για την υγεία. Αυτό ισχύει για όλους και για όλες, ανεξάρτητα πού δουλεύεις, στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, ή αν είσαι άνεργος. Ο,τι και αν είσαι με την ταυτότητά σου μπαίνεις, εφόσον έχεις, βεβαίως, πρόβλημα.

Γιατί, λοιπόν, δεν αναπτύχθηκε ο τομέας της Πρόληψης; Δε μιλάμε για Πρόνοια. Η Πρόνοια είναι κάτι πιο ειδικό. Μιλάμε για Πρόληψη. Για να το πω αλλιώς, υποχρεωτικά γενικευμένα τσεκ απ για όλους - και, βεβαίως, θέλει άσκηση μέσα από την Παιδεία - ανάλογα με την ηλικία! Σε άλλους ίσως πρέπει να είναι κάθε δύο χρόνια, σε άλλους μπορεί να πρέπει να είναι κάθε ένα χρόνο. Και δε μιλάμε εξειδικευμένα μόνο σε όσους έχουν πάθηση. Η πρόληψη είναι το κυριότερο.

Δε χωράει ο ιδιωτικός τομέας στην Υγεία

Υπάρχουν αυξημένες δαπάνες. Μα, κάθε χρόνο επί του ΑΕΠ βάζετε μέσα και τις ιδιωτικές δαπάνες. Βεβαίως αυξάνονται οι δαπάνες για την Υγεία γιατί αυξάνεται και η συμμετοχή της οικογένειας. Αυτό σημαίνει αντικειμενική πρόοδος, δηλαδή και τον άνθρωπο που είναι ενενήντα χρόνων θα τον στείλω στο νοσοκομείο να κάνει εγχείρηση, εφόσον μπορεί - αν ζήσει ένα, δύο ή τρία χρόνια - να έχει μία ποιότητα ζωής.

Αν θέλετε, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Ευρώπη, δηλαδή στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, επί σοσιαλισμού και μετά το σοσιαλισμό. Δε σας άρεσε ο σοσιαλισμός. Βεβαίως δε σας άρεσε! Εγώ δεν περίμενα να σας αρέσει. Κι εμείς επικρίνουμε κάποια στοιχεία του. Ομως, σ' αυτόν τον τομέα ούτε η Σουηδία, η οποία ήταν πολύ πρωτοπόρα σ' αυτά τα θέματα, όπως και άλλες σκανδιναβικές χώρες έφθαναν σ' αυτό το επίπεδο. Δείτε την αλλαγή στο προσδόκιμο ζωής που έχει πέσει κατακόρυφα ή δείτε τις ασθένειες.

Εν πάση περιπτώσει, όταν εμείς λέμε για δημόσια και δωρεάν Υγεία, δεν μπορεί να υπάρχει ιδιωτικός τομέας. Ας υπάρχει στην αισθητική, στη βελτίωση του προσώπου, στις ρυτίδες, σ' αυτά που κάνουν γυναίκες και άνδρες. Τώρα πια αβέρτα πηγαίνουν σ' αυτά για να μειώσουν τα χρόνια ηλικίας. Εντάξει, εγώ δε λέω να το πληρώσει αυτό ο ασφαλιστικός οργανισμός, αν μου έρθει να πάω να κάνω δέκα λίφτινγκ!

Αυτό δε γίνεται. Ομως, τα θέματα της Υγείας πρέπει να αντιμετωπίζονται δωρεάν και χωρίς εισφορές. Ποιος παράγει τον πλούτο με τις υπηρεσίες του; Ο άνθρωπος. Δεν είναι κόστος αυτά. Ισα ίσα, ο υγιής θα ανεβάσει οπωσδήποτε και την παραγωγικότητα στην εργασία και την απόδοσή του παντού. Μιλώ σαν γενική τάση.

Για τις «παθογένειες»

Φέρατε παράδειγμα το "Αγία Ολγα". Είμαστε κοντά και πηγαίνουμε στο "Αγία Ολγα". Μα, έχει τεράστια έλλειψη προσωπικού το "Αγία Ολγα"! Η έλλειψη προσωπικού δε δείχνει την ποιότητα των υπηρεσιών; Τώρα λέτε για άλλα νοσοκομεία.

Με συγχωρείτε, αλλά θα σας πω ένα παράδειγμα. Το Λαϊκό Νοσοκομείο έχει μαγνητικούς τομογράφους που είναι είκοσι χρόνων. Οταν θέλει να κάνει μία πολύ λεπτομερή εξέταση για ασθένεια, σε στέλνει στο ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ. Από τις τρεις μαγνητικές, ο ασθενής θα πληρώσει και τις τρεις και θα δώσει και 140 ευρώ για το υγρό που βάζουν, αν πρέπει να γίνει με υγρό. Τη μία θα την πληρώσει ο ίδιος - μιλάμε τώρα ότι όλα αυτά γίνονται για να γίνει μία ουσιαστική διάγνωση - και τις δύο θα τις δώσει ο ΕΟΠΥΥ μετά από ένα χρόνο.

Γιατί, δηλαδή, το ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ, γιατί το ΥΓΕΙΑ έχουν το μηχάνημα το σύγχρονο το σουηδικό - δεν είμαι γιατρός, δεν ξέρω να το πω - που βομβαρδίζει κυριολεκτικά τον όγκο στο κεφάλι και το ανεύρυσμα; Εμείς δε λέμε κάθε νοσοκομείο της Αθήνας να έχει και από ένα τέτοιο μηχάνημα ούτε να το έχεις έξω από το σπίτι σου στο Κέντρο Υγείας, αλλά αυτά πρέπει να υπάρχουν.

Εδώ - και για να τελειώσω - ανεβάζετε το όριο ηλικίας για κάποιες εξετάσεις. Φέρτε μου την επιστημονική έρευνα που λέει ότι για τον καρκίνο του προστάτη οι άντρες πρέπει να κάνουν εξέταση από τα 60 και πάνω ενώ το είχατε από 40 και πάνω. Πείτε μου ότι ξέρετε, η έρευνα έδειξε ότι μέχρι 50 δεν κινδυνεύουν.

Ανεβάσατε το όριο ηλικίας που κάνει η γυναίκα μαστογραφία. Φέρτε μου τώρα την επιστημονική έρευνα που λέει - όχι μόνο τα ελληνικά αλλά και τα παγκόσμια στατιστικά - ότι η γυναίκα κινδυνεύει από καρκίνο του μαστού από 60 και πάνω, να πηγαίνουμε μετά τα 60 μας να κάνουμε εξέταση. Ποιος έχει όρεξη να πηγαίνει κάθε χρόνο να κάνει μαστογραφία;

Περιορίσατε τις λουτροθεραπείες στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, στην οστεοαρθρίτιδα και σε άλλες παθήσεις. Το λέει η επιστήμη ότι χρειάζεται να κάνεις μία φορά το χρόνο κι όχι δύο; Και γιατί οι γιατροί μάς λένε ότι πρέπει να κάνεις τρεις φορές το χρόνο; Ο φυσικοθεραπευτής παίρνει 50 ευρώ την ώρα για να σου βάλει το μηχάνημα λέιζερ. Πώς τα κόψατε;

Γιατί να υπάρχουν φυσικοθεραπείες μόνο το πρωί στα Κέντρα Υγείας; Μπορεί το πρωί να πάω στη δουλειά μου και το απόγευμα να πάω να κάνω φυσικοθεραπεία. Γιατί πρέπει να πάρω άδεια από τη δουλειά μου; Και πόσες άδειες θα σου δώσει ο εργοδότης σήμερα;

Για τα γενόσημα φάρμακα

'Η για τα γενόσημα που λέτε, είναι η βασική ουσία. Για ρωτήστε όσους παίρνουμε φάρμακα για την πίεση ή για τη χοληστερίνη, πόσες φορές τα αλλάζουμε; Σου δίνει ένα ο γιατρός, δε σου κάνει και μετά σου δίνει ένα άλλο. Αμα πάω με τη δραστική ουσία και πω ότι θέλω να έχω αυτό - αφού όλες έχουν την ίδια δραστική ουσία - μπορεί εμένα τελικά να μη μου κάνει το φάρμακο, γιατί δεν πέφτει η πίεση και θα το έχω αλλάξει δέκα φορές. Μα, τώρα παίζουμε δηλαδή;

Βοηθητικές ουσίες; Ποιος θα μου πει ποια μου κάνει; Δεν έχουμε πρόβλημα με τα γενόσημα. Οι άλλες χώρες έκαναν 30 χρόνια για να κάνουν τη λίστα με τα γενόσημα. Εμείς σε ένα βράδυ τα φέρνουμε πενήντα - πενήντα. Ε, πώς γίνεται; Είμαι εγώ ειδική να πηγαίνω μετά να ξέρω τα φάρμακα που δε σου κάνουν. Το ένα σου κάνει για τον πονοκέφαλο, το άλλο δε σου κάνει, γιατί έχει μία ουσία που έχεις αλλεργία, για παράδειγμα.

Δεν έχουμε θέμα αρχής με τα γενόσημα και είναι η επιστήμη που καθορίζει αυτά τα θέματα, αλλά εδώ μπαίνει το κέρδος, μπαίνει το μνημόνιο, μπαίνουν οι δανειακές συνθήκες, μπαίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, μπαίνουν τα συμφέροντα. Μπαίνει η στρατηγική σας, η πολιτική σας, της κυβέρνησης και των προηγούμενων κ.λπ.

Επομένως, εμείς, ως ΚΚΕ, ξεκινάμε και πονηρευόμαστε για όλα, ακόμη και γι' αυτά που από πρώτη ματιά μπορεί να έχετε ένα πειστικό επιχείρημα. Και αυτό γιατί δε βασίζεται στην επιστημονική έρευνα».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις