Συνειδητός αποπροσανατολισμός

Πολιτική αφέλεια ή συνειδητή διασπορά αυταπατών μπορεί να αποδώσει κανείς σε όποιον λέει ότι η τρόικα επιμένει στη λήψη επώδυνων μέτρων λόγω «ιδεολογικών εμμονών». Και προφανώς αφελείς δεν είναι οι του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε ο πρόεδρός του, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος κατέθεσε χτες Επίκαιρη Ερώτηση στον πρωθυπουργό, με την παρακάτω εκτίμηση: «Η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα συνοδεύεται από νέες απαιτήσεις και νέους εκβιασμούς για λήψη επώδυνων μέτρων. Με τις ιδεολογικές τους εμμονές, οι εκπρόσωποι της τρόικα συνεχίζουν τον ίδιο καταστρεπτικό "μονόδρομο", που έχει φέρει ένα βήμα πριν το κοινωνικό και οικονομικό κραχ, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ισχυρίζεται ότι για το κακό που βρήκε το λαό φταίει η τρόικα και όχι η ντόπια πλουτοκρατία, που έχει συνδέσει τα στρατηγικά της συμφέροντα με την ΕΕ και τα κόμματα που την υπηρετούν. Ισχυρίζεται ακόμα ότι οι κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς είναι για ...δέσιμο, γι' αυτό προτείνουν τα μέτρα που προτείνουν. Δεν μπαίνει βέβαια στον κόπο να εξηγήσει ποιοι φταίνε που ο λοιπός ευρωπαϊκός νότος, αλλά και χώρες του σκληρού πυρήνα του ευρώ βυθίζονται σε ολοένα και μεγαλύτερη κρίση, η αστική διαχείριση της οποίας ξεσπάει με μέτρα στις πλάτες του λαού. Εξ όσων γνωρίζουμε, μάλιστα, ούτε στην Ισπανία, ούτε στην Ιταλία έχει μέχρι στιγμής πατήσει το πόδι της η τρόικα, αλλά το μαστίγιο στις πλάτες του λαού «πάει σύννεφο».
Συνεχίζει ο Αλ. Τσίπρας: «Οι εκπρόσωποι της τρόικα, χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι και απολύτως αποτυχημένοι σε όλες τις προβλέψεις τους, επιμένουν στην καταστρεπτική μνημονιακή πολιτική και ζητούν επιτάχυνση του μνημονίου». Παρά τις προσωποποιημένες αναφορές στα κλιμάκια της τρόικας, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία εμμονή με τους συγκεκριμένους τρεις. Αλλού είναι το πρόβλημά του. Το πώς θα μείνει στο απυρόβλητο η ΕΕ και η στρατηγική της, η εξουσία των μονοπωλίων που την επιβάλλει. Να μείνει η λυκοσυμμαχία έξω απ' το πεδίο βολής της ταξικής πάλης. Γι' αυτό βρίσκει εύκολο και εύπεπτο στόχο την τρόικα. Για να παριστάνει τον πολέμιο των μνημονίων, ζητώντας επί της ουσίας την αναδιαπραγμάτευσή τους, σε συνεργασία με αυτούς που τα συνομολόγησαν. Αποσπά την προσοχή του λαού απ' τους πραγματικούς υπεύθυνους, συγκαλύπτοντας τις αληθινές αιτίες της κρίσης.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τον πρωθυπουργό: «Μετά την ομολογία του κ. Ρουμελιώτη ότι το ΔΝΤ γνώριζε από την αρχή ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει παταγωδώς, εξακολουθεί να επιμένει στην πιστή εφαρμογή του εκ μέρους της χώρας μας;» και «γιατί δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία σε συνεργασία με τις ηγεσίες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, για μία έκτακτη σύνοδο κορυφής, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση;». Το πρόγραμμα που υποτίθεται ότι απέτυχε στην Ελλάδα εφαρμόζεται και στις άλλες χώρες της ΕΕ. Για τον απλό λόγο ότι είναι απόλυτα πετυχημένο στους στόχους του προς όφελος της πλουτοκρατίας και σε βάρος των λαών. Την ώρα μάλιστα που οι εργαζόμενοι δέχονται ανηλεή πόλεμο απ' τα μονοπώλια, τους πολιτικούς εκπροσώπους και την ευρωενωσιακή τους συμμαχία, τους καλεί να εναποθέσουν τις ελπίδες τους για φιλολαϊκή διέξοδο σε μια ακόμα σύνοδο της ΕΕ, από τις πολλές που κατέληξαν σε συμβιβασμό υπέρ των μονοπωλίων.
Β.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις