Δύναμη στο ΚΚΕ για ισχυρή εργατική λαϊκή αντιπολίτευση

Για να οργανώσει ο λαός αποτελεσματικά την άμυνα στην επίθεση που δέχεται. Για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, πίστη στη δύναμή του, στη δυνατότητά του να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση. Για να δημιουργήσει σήμερα τις προϋποθέσεις ώστε να πάρει αυτός την εξουσία, να κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια, να αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ, να διαγράψει το χρέος, υπάρχει μόνο ένας ρεαλιστικός δρόμος:
Να αναδειχθεί σήμερα ο λαός σε ισχυρή εργατική λαϊκή αντιπολίτευση, απέναντι στο κεφάλαιο, στην εξουσία του, στις κυβερνήσεις του, στα κόμματα που την υπηρετούν, στην ΕΕ.
Ο δρόμος αυτός περνάει μέσα από την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, το δυνάμωμα της λαϊκής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Είναι ο δρόμος για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ των εργαζομένων. Αυτός ο δρόμος ανοίγεται από σήμερα σε αναμέτρηση με όλες τις δυσκολίες, τα εμπόδια, τις τρικλοποδιές που μπαίνουν, την απογοήτευση που δημιουργεί ο αρνητικός συσχετισμός, η υποχώρηση του κινήματος.
Σ' αυτή την κατεύθυνση δρουν και παρεμβαίνουν οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι χιλιάδες φίλοι και οπαδοί του Κόμματος, οι συνεργαζόμενοι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Μέσα από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ, χωρίς να υποτάσσονται σε αυτές τις δυσκολίες. Είναι ο δρόμος που πρέπει να βαδίσει σήμερα η εργατική τάξη, ο λαός μας.
Ας δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα.
1. Μέσα από τα ταξικά συνδικάτα και τους άλλους φορείς που συσπειρώνονται στις Λαϊκές Επιτροπές, οι κομμουνιστές πάλεψαν το προηγούμενο δίμηνο να εκφραστεί οργανωμένα η αντίθεση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στον τομέα της Υγείας. Μέρος αυτών των αλλαγών είναι το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Στον αγώνα αυτό πρόβαλαν τις πραγματικές αιτίες των ανατροπών στην Υγεία, συνέβαλαν να δυναμώσει η συμμαχία που παλεύει με άξονα το αίτημα «να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στην Υγεία - Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο το λαό».
Αυτή είναι η διαχωριστική γραμμή με τις άλλες δυνάμεις. Τα άλλα κόμματα και οι εκπρόσωποί τους στο κίνημα, ανεξάρτητα από το αν στηρίζουν ή διαφωνούν με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, συναντιούνται στο εξής: Αναγνωρίζουν σαν αυτονόητη και αναγκαία την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, τη λειτουργία του συστήματος Υγείας με όρους αγοράς. Είτε ενισχύουν απροκάλυπτα τους επιχειρηματίες, όπως κάνουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, είτε καλλιεργούν αυταπάτες ότι η επιχειρηματική δράση μπορεί να συνυπάρξει προς όφελος του λαού με ένα δημόσιο σύστημα Υγείας, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ισχυρή εργατική λαϊκή αντιπολίτευση σημαίνει να κερδηθούν δυνάμεις με τη γραμμή που προβάλλει το ταξικό κίνημα. Αυτό να εκφραστεί με αλλαγή των συσχετισμών στα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων στην Υγεία. Να δυναμώσει η κοινή πάλη των υγειονομικών με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα για σύστημα Υγείας στην υπηρεσία του λαού, με κατάργηση της δράσης των επιχειρηματιών.
2. Τα ταξικά συνδικάτα και οι δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας διεκδικούν ουσιαστική προστασία των ανέργων. Σε πολλές περιπτώσεις κατάφεραν να αποσπάσουν μέτρα για την ανακούφισή τους. Ανάλογη δράση αναπτύσσουν για την προστασία των «μισοάνεργων», των εργαζομένων δηλαδή που απασχολούνται στα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας. Ολες οι δυνάμεις που δρουν και παρεμβαίνουν στο κίνημα, διαφημίζουν την «έγνοια» τους για τους ανέργους. Ακόμα και η κυβέρνηση, που τσακίζει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, λέει ότι το κάνει για να «ανοίξουν» οι δουλειές των καπιταλιστών και να προσλάβουν περισσότερους ανέργους.
Πού συναντιούνται όλες οι δυνάμεις της διαχείρισης, ανεξάρτητα από τις υπαρκτές διαφορές στην πολιτική τους; Βλέπουν σαν λύση για την ανεργία την καπιταλιστική ανάπτυξη, όταν η αναρχία στην καπιταλιστική παραγωγή είναι αυτή που παράγει ανεργία. Στη φάση της κρίσης, που η ανεργία απογειώνεται, πλειοδοτούν όλοι σε προτάσεις ανακύκλωσης των ανέργων. Γι' αυτό η ΓΣΕΕ αναλαμβάνει η ίδια να διεκπεραιώσει τέτοια προγράμματα. Γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει σαν «συμπληρωματικά» στην καταπολέμηση της ανεργίας τα «πεντάμηνα» και τις άλλες ελαστικές μορφές απασχόλησης και διαφοροποιείται από την κυβέρνηση στο ότι ζητάει αυστηρότερες ρήτρες (!) στην εφαρμογή τους.
Μόνο το ΚΚΕ και οι δυνάμεις που στηρίζει στο κίνημα αποκαλύπτουν ότι οι πραγματικές αιτίες της ανεργίας οφείλονται στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Διεκδικούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων και παλεύουν να διαμορφωθούν οι όροι για την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης, που γεννά και αναπαράγει την ανεργία, τη διαχειρίζεται προς όφελος των καπιταλιστών. Ισχυρή εργατική λαϊκή αντιπολίτευση σημαίνει να κυριαρχήσει στο κίνημα αυτή η γραμμή πάλης.
3. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις ανέδειξαν νέα χαρακτηριστικά, όπως ο καλύτερος συντονισμός ανάμεσα στα μπλόκα, η συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Το ΚΚΕ δεν στάθηκε απλά στο πλευρό των αγροτών. Με τα στελέχη του στο αγροτικό κίνημα έχει συμβάλει διαχρονικά στην ανάπτυξη και τον προσανατολισμό των αγώνων. Κι άλλες δυνάμεις δρουν μέσα στους αγρότες, παρεμβαίνουν στο κίνημα. Πού διαφοροποιούνται οι δυνάμεις στις οποίες πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές, οι αγωνιστές που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ; Στη γραμμή που προβάλλουν, γραμμή εναντίωσης στην ΕΕ και στην ΚΑΠ.
Ολοι οι άλλοι αποδέχονται τον ευρωμονόδρομο και την ΚΑΠ, έστω κι αν υπόσχονται καλύτερη διαπραγμάτευση για τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών στην ΕΕ, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που κοροϊδεύει τους αγρότες. Η στάση της κυβέρνησης απέναντι ακόμα και σ' αυτά τα αιτήματα επιβίωσης των αγροτών, δείχνει ότι το ξεκλήρισμά τους είναι συνειδητή πολιτική επιλογή, προκύπτει από την εφαρμογή της ΚΑΠ. Εχει στόχο να ενισχύσει τους αγροτοκαπιταλιστές, να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε ακόμα λιγότερα χέρια. Αυτή την αντικειμενική τάση δεν μπορεί και δεν θέλει να την εμποδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οσο περισσότερο οι αγρότες ξεχωρίζουν την «ήρα από το στάρι», όσο προχωράει η οργάνωση σε συλλόγους ανά νομό, που διαχωρίζουν τα αιτήματα και τη δράση τους από τους αγροτοκαπιταλιστές και τις ενώσεις τους, τόσο θα δυναμώνει η πίεση που ασκεί ο αγώνας τους στην κυβέρνηση. Σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, θα ανοίγει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές προς όφελος συνολικά του λαού, που έχει ανάγκη από φτηνά, ποιοτικά τρόφιμα και πρώτες ύλες για την ένδυση.
Παρεμβάσεις και στη Βουλή
Δίπλα στην πάλη που αναπτύσσει το κίνημα, το ΚΚΕ παίρνει πρωτοβουλίες στη Βουλή. Μόνο μετά τις εκλογές του Ιούνη του 2012, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος έχει καταθέσει τέσσερις προτάσεις νόμου: Για την κατάργηση των μνημονίων, την πραγματική προστασία των ανέργων, την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών από τα δάνεια και τα χρέη, την κατάργηση της επιστράτευσης των εργαζομένων που αντιπαλεύουν τα μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ.
Το ίδιο διάστημα, το ΚΚΕ κατέθεσε δεκάδες τροπολογίες σε νομοσχέδια της κυβέρνησης, ζητώντας μεταξύ άλλων να καταργηθούν οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης, να φτηνύνουν τα εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να μετακινούνται δωρεάν οι άνεργοι, να καταργηθούν τα χαράτσια στο ρεύμα, στα νοσοκομεία, να ανακουφιστούν οι αυτοαπασχολούμενοι από τα χρέη στις τράπεζες και στα ασφαλιστικά τους ταμεία, να έχουν όλοι ασφάλιση και να απαγορευτούν οι κατασχέσεις.
Ολες αυτές οι προτάσεις απορρίφτηκαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οι περισσότερες με την επίκληση των δεσμεύσεων της χώρας απέναντι στην ΕΕ. Τις ίδιες δεσμεύσεις αναγνωρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από τη στάση που κράτησε στη Βουλή.
Ισχυρό ΚΚΕ παντού!
Με αυτό το κριτήριο θα πρέπει οι εργαζόμενοι να ενισχύσουν το ΚΚΕ παντού. Η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές του Μάη 2014 σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ψηφίζουμε για ισχυρό ΚΚΕ. Γιατί, παρά τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης, παλεύει με πίστη στη δύναμη της εργατικής τάξης, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Διαθέτει όλες τις δυνάμεις του στον αγώνα για την οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στα σχολεία, στα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια, στις επαγγελματικές σχολές, στους τόπους κατοικίας, στα συνδικάτα.
Πρωταγωνιστεί καθημερινά στους αγώνες, σε αντίθεση με τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, παλιό και νέο, που είναι δεκανίκι της ΕΕ, της μεγαλοεργοδοσίας. Παλεύει για την αύξηση των μισθών και των συντάξεων, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Στέκεται στο πλευρό της αγροτιάς, για να μη χάσουν το σπίτι τους, το βιος τους από τις τράπεζες, τους μεγαλέμπορους και τους βιομήχανους αγροτικών εφοδίων.
Στέκεται στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων, κατά των μονοπωλίων που τους συντρίβουν, κατά της αισχροκέρδειας των τραπεζών και της σκληρής φορολογίας. Διεκδικεί το δικαίωμα στη λαϊκή στέγη, στην αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση, Υγεία - Πρόνοια, σε φθηνά και ποιοτικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, δωρεάν πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές (...)
Το ΚΚΕ διαθέτει τις δυνάμεις του για την ισχυροποίηση της Λαϊκής Συμμαχίας, που σήμερα, στα πρώτα της βήματα, εκφράζεται από τον κοινό αγώνα του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, που, παρεμβαίνοντας για κάθε πρόβλημα, ανοίγει δρόμους (...) Οι ευρωεκλογές μπορούν να συμβάλουν σε μια στροφή στο συσχετισμό προς όφελος του λαού. Με ισχυρό ΚΚΕ για μια πραγματικά ισχυρή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, μια ισχυρή αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική λαϊκή συμμαχία για την εργατική - λαϊκή εξουσία».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις