''Ιδιαίτερα μαθήματα για πρωθυπουργούς: Πώς κάνουμε μεταρρυθμίσεις''

Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης που έβγαλε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ για να σχολιάσει την ομιλία του Πρωθυπουργού, στο Ναύπλιο.

Υπενθυμίζει, καταρχήν, σε όποιον έχει ξεχάσει, την πλούσια προίκα του ΠΑΣΟΚ στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας ότι «Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται μαθήματα και υποδείξεις υπευθυνότητας και μεταρρυθμιστικής αποφασιστικότητας γιατί αυτά τα έχει δείξει κατ’ επανάληψη και με τεράστιο κόστος». Και έτσι είναι. Τι να πρωτοθυμηθούμε. Τις μεταρρυθμίσεις, δηλαδή το σφαγιασμό στις εργασιακές σχέσεις, στο ασφαλιστικό, την υγεία, την παιδεία κ.α.; Τις μεταρρυθμίσεις που έκαναν συντρίμμια μισθούς, κατακτήσεις και δικαιώματα της εργατικής τάξης, του λαού για να στρώσουν το δρόμο για την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Βέβαια το ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί να κρύψει ότι μεταρρυθμίσεις είναι οι βαθιές αλλαγές που έχει ανάγκη σήμερα το κεφάλαιο για να ξεπεράσει την κρίση του, να μπει στη φάση της ανάκαμψης, δηλαδή απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις κ.α. Και επειδή ορισμένοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν – βλέπε ΣΥΡΙΖΑ – το ζήτημα πλέον είναι, αν και πώς θα προχωρήσουν οι αναγκαίες για το κεφάλαιο, μεταρρυθμίσεις γιατί τα μνημόνια επικαιροποιημένα και μη, έχουν πια ξεπεραστεί. Αυτό επιβεβαιώνεται, όπως επιβεβαιώνεται και οι άποψη του ΚΚΕ περί μνημονιακών και αντιμνημονιακών.

Στη συνέχεια, περνάει, κατευθείαν στο μάθημα: «Οι μεταρρυθμίσεις θέλουν σχέδιο, συστηματικότητα, προετοιμασία, σεβασμό των θεσμών και των διαδικασιών. Μεταρρύθμιση δεν είναι οι αποσπασματικές κινήσεις εντυπωσιασμού, κατά παράβαση των βασικών αρχών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, μεταρρύθμιση δεν είναι οι τσαπατσουλιές όταν ήδη έχουμε χάσει πολύ χρόνο χωρίς αποτέλεσμα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων παρά τις επίμονες προτάσεις μας». Λέει δηλ. στον πρωθυπουργό ότι για παράδειγμα στην περίπτωση της ΕΡΤ δεν είχε σχέδιο, δεν είχε κάνει τίποτα για να προετοιμάσει το έδαφος, αλλά αντίθετα προχώρησε τσαπατσούλικα, χωρίς να ‘χει περάσει το θέμα από τη Βουλή.

Άρα το πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι η μεταρρύθμιση στον τομέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με την οποία φυσικά και συμφωνεί, αλλά ο τσασπατσούλικος τρόπος με τον οποίο επιχείρησε ο πρωθυπουργός να την κάνει, παρότι το ΠΑΣΟΚ επέμενε να προχωρήσει από πριν και να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Και παρακάτω, επικρίνει το Σαμαρά - αυτό άλλωστε κάνει και η τρόικα (ΕΕ- ΔΝΤ- Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να μην ξεχνιόμαστε) – γιατί «επί ένα χρόνο δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα στον τομέα της δημόσιας διοίκησης σε σχέση με τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων (ντρέπεται να πει απολύσεις), κατά 2000, τώρα κατά 4000 στο τέλος του έτους». Τέλος, ομολογεί ότι «η δημόσια τηλεόραση που χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση, αλλά με βάση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, γνωστό, συγκεκριμένο εγκεκριμένο από τη Βουλή», ομολογεί δηλαδή ότι η συρρίκνωση και οι χιλιάδες απολύσεις στην ΕΡΤ πρέπει να γίνουν με σχέδιο και φυσικά με τη σφραγίδα της Βουλής. Με σχέδιο ή χωρίς, με απόφαση της Βουλής ή όχι οι απολύσεις είναι απολύσεις και σ’ αυτό ακριβώς όχι μόνο δεν διαφωνούν αλλά συμφωνούν και επαυξάνουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να πήρε κάτω από τη βάση στο μάθημα του ΠΑΣΟΚ πως κάνουμε μεταρρυθμίσεις... οι εργαζόμενοι οι άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι οι φτωχοί αγρότες οι νέοι και οι γυναίκες είναι πια καιρός να βγάλουν τα συμπεράσματά τους να ξεμπερδεύουν μαζί τους, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να ενισχύσουν τη Λαϊκή Συμμαχία για έξοδο από την καπιταλιστική οικονομική κρίση προς όφελος του λαού.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις