Για ποιο δημόσιο τομέα;

Τ
ο ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ, από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να την κλείσει και να πετάξει στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους. Στήριξε, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων. Και δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της ΕΡΤ αλλά το σύνολο των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Αλλωστε, η ίδια η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης ανοίγει το δρόμο για κλείσιμο δεκάδων άλλων φορέων και οργανισμών του Δημοσίου. Είναι γεγονός ότι το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ να μη χάσουν τη δουλειά τους. Γι' αυτό έχει στη διάθεσή τους τον «902» και τον «904» στη Θεσσαλονίκη για να προβάλλουν τον αγώνα τους.

Η
 ΕΡΤ, λένε διάφορες δυνάμεις, ανήκει στο λαό, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετη. Η ΕΡΤ ανήκει στο αστικό κράτος. Η ΕΡΤ, ως κρατικό κανάλι, αντικειμενικά παίζει το ρόλο της ως μηχανισμού χειραγώγησης του λαού από το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις. Την ΕΡΤ την χρησιμοποίησαν τα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους σκοπούς. Το ΚΚΕ και το εργατικό κίνημα έχουν υποστεί τις συνέπειες της κρατικής πολιτικής στην ενημέρωση, με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων. Η ΕΡΤ ακόμη και αντικομμουνιστικά ντοκιμαντέρ έχει προβάλει, έκανε διαστρέβλωση της Ιστορίας με ταύτιση κομμουνισμού - φασισμού, κ.λπ. Η ΕΡΤ, επομένως, δεν έκανε ενημέρωση υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές προθέσεις εργαζομένων της. Οι προσπάθειες δημοσιογράφων που δεν υποτάσσονταν στην κυρίαρχη πολιτική και ιδεολογία δεν ήταν δυνατό να άλλαζαν το χαρακτήρα και το ρόλο της ΕΡΤ. Επομένως, δεν μπορούμε να στηρίζουμε γενικά και άκριτα αυτή τη δημόσια τηλεόραση, μια δημόσια ραδιοτηλεόραση με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, που θα εξυπηρετεί πότε τη μία και πότε την άλλη αστική κυβέρνηση κόντρα στο λαό.

Τ
ο ΚΚΕ θα παλεύει υπέρ των εργαζομένων στην ΕΡΤ, και γι' αυτό επιμένει να μην κλείσει η ΕΡΤ, να μη χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του. Επίσης, το ΚΚΕ έχει πρόταση η ΕΡΤ να είναι στα χέρια του λαού, να συμβάλει στην ενημέρωση, στην ψυχαγωγία, στον πολιτισμό σε όφελός του, αλλά αυτό στις σημερινές συνθήκες, με τους μεγαλοεπιχειρηματίες να έχουν την οικονομία και την εξουσία, δεν μπορεί να γίνει. Δεν μπορεί να γίνει με το σημερινό δημόσιο τομέα που υπηρετεί τα μονοπώλια. Είναι υπόθεση πάλης της εργατικής τάξης, των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων να υπάρχει ενημέρωση σε όφελός τους.

Τ
ο ΚΚΕ παλεύει ώστε στον αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ, στη βιομηχανία, στις υπηρεσίες, στους ναυτεργάτες, στους αυτοαπασχολούμενους, στους φτωχούς αγρότες, το ενοποιητικό στοιχείο να είναι η απαίτηση οι μεγάλες επιχειρήσεις, δημόσιες ή ιδιωτικές, να γίνουν λαϊκή ιδιοκτησία, ώστε ο πλούτος που παράγεται να ανήκει στο λαό αλλά και ταυτόχρονα οι κοινωνικοποιημένες επιχειρήσεις να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την κάλυψη των αναγκών και τη βελτίωση της ζωής του εργαζόμενου λαού. Τότε και η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα λειτουργεί υπέρ του λαού. Επομένως, δεν παλεύουμε για ένα δημόσιο τομέα σαν το σημερινό που υπηρετεί το κεφάλαιο, αλλά για έναν άλλο δημόσιο τομέα, της λαϊκής εξουσίας. Γιατί αυτός θα υπηρετεί το λαό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις