Συγχορδία ενάντια στο λαό

Κ
αθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι σύσσωμο το αστικό πολιτικό σύστημα επέλεξε από μια έκθεση μερικών εκατοντάδων σελίδων του ΔΝΤ να αναδείξει το κομμάτι εκείνο όπου ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός υποτίθεται πως κάνει την «αυτοκριτική» του για τον τρόπο με τον οποίο παρενέβη στη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα το 2010, σε συνεργασία με την ΕΕ και την ΕΚΤ. Οπως καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι όλα τα αστικά κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι αυτά που αναφέρει το Ταμείο συμπίπτουν με τις δικές τους θέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στα κεραμίδια για να πει ότι το ΔΝΤ επιβεβαιώνει την ορθότητα της δικής του πρότασης για νέο «κούρεμα» του χρέους.

Τ
ι λέει χοντρικά η έκθεση του ΔΝΤ; Οτι θα έπρεπε να είχε πιέσει την ΕΕ ώστε να γίνει νωρίτερα το πρώτο «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους και όχι να περιμένει μέχρι το 2012. Επίσης, ότι το ελληνικό πρόγραμμα δανειοδότησης αξιοποιήθηκε από την Ευρωζώνη για να ανασχέσει την επέκταση της κρίσης στο εσωτερικό της. Λέει ακόμα ότι ένα νέο «κούρεμα» του χρέους είναι αναγκαίο, για να γίνει αυτό βιώσιμο και ότι το πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας θα μπορούσε εξαρχής να προβλέπει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά αυτό θα απαιτούσε μεγαλύτερα κονδύλια, που κανείς δεν ήθελε να δώσει.

Μ
ε βάση αυτές τις διαπιστώσεις, το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα αξιοποιεί το ΔΝΤ για να συγκαλύψει την πραγματική αιτία επιβολής της πολιτικής που τώρα το ΔΝΤ την εμφανίζει σαν λάθος, δηλαδή τη βαθιά καπιταλιστική οικονομική κρίση και τη διαχείρισή της σε όφελος του κεφαλαίου. Αυτή η ανάγκη επέβαλε και συνεχίζει να επιβάλλει όλα τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα. Αλλά πρέπει να βρίσκουν κάθε φορά μεθόδους αποπροσανατολισμού του λαού ως προς τη σημερινή του κατάσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται δικαιωμένος γιατί ταυτίζεται με την άποψη για νέο «κούρεμα», κοροϊδεύοντας το λαό που στενάζει ότι θα έχει όφελος από το «κούρεμα». Τι κρύβουν όλοι; Οτι οι αιχμές που αφήνει το ΔΝΤ για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης, καμιά σχέση δεν έχουν με την υπεράσπιση του λαϊκού συμφέροντος, αλλά εντάσσονται στη διαμάχη με την Ευρωζώνη για το ποιος θα φορτωθεί μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς από την καταστροφή κεφαλαίου που απαιτεί το ξεπέρασμα της κρίσης.

Γ
ια τον ίδιο λόγο, το ΔΝΤ προτείνει ένα ακόμα «κούρεμα» του χρέους, στο οποίο θα συμμετέχουν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, που εξαιρέθηκαν από το προηγούμενο. Δε λένε επίσης ότι η έκθεση του ΔΝΤ βρίθει από συστάσεις στην κυβέρνηση να προχωρήσει ταχύτερα στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, στις οποίες συμφωνεί απόλυτα με την ΕΕ και οι οποίες άλλωστε αποτελούν τον πυρήνα των μνημονίων που υπέγραψε η Ελλάδα με την τρόικα. Αρα, κανέναν καημό δεν έχουν για το λαό, στον οποίο φορτώνουν την κρίση για να σώσουν τα μονοπώλια. Ο καβγάς τους είναι για τα ιδιαίτερα συμφέροντα των μονοπωλίων που εκπροσωπούν και τα οποία ανταγωνίζονται λυσσαλέα. Ο λαός να τους γυρίσει την πλάτη. Να τιμωρήσει τα κόμματα που έφεραν την καταστροφή του, είτε τον φορτώνουν με αυταπάτες ότι με μια διαχείριση τύπου ΔΝΤ, στη θέση του μείγματος που εφαρμόζει η ΕΕ, υπάρχει διέξοδος προς όφελός του από την κρίση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις