Με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ

Π
ερίσσεψαν τη Δευτέρα και χτες τα πανηγύρια από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που αποκηρύσσουν την ταξική πάλη, για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την ΕΡΤ. Τι λένε; Οτι το Δικαστήριο έλυσε το Γόρδιο Δεσμό της συνταγματικής εκτροπής, όπου οδηγούνταν η κυβέρνηση με την απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ και απεκατέστησε τη δημοκρατία. Λένε, ακόμα, ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι νίκη του κινήματος, στην επίτευξη της οποίας ο καθένας διεκδικεί μερίδιο. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ λένε ότι η δική τους πίεση στη ΝΔ για να εκπέμψει ξανά το σήμα της ΕΡΤ έφερε αποτέλεσμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως δικαιώθηκε η επιμονή του στην καταγγελία της συνταγματικής εκτροπής από την κυβέρνηση και τα ίδια πάνω - κάτω λένε και οι δυνάμεις του, που μαζί με το ΠΑΣΟΚ, κυριαρχούν στα συνδικάτα του χώρου.

Τ
ι λέει η απόφαση του ΣτΕ; Οτι η κυβέρνηση είναι συνταγματικά υποχρεωμένη να επαναφέρει το σήμα της ΕΡΤ μέχρι να ξεκινήσει να εκπέμπει ο νέος φορέας της ραδιοτηλεόρασης που είναι στα σκαριά. Αυτό και τίποτα περισσότερο. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣτΕ ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να ρυθμίσουν τα της επαναλειτουργίας του σήματος, με δεδομένο ότι θεωρεί τετελεσμένες τις απολύσεις των 2.656 υπαλλήλων της ΕΡΤ και άρα χρειάζεται να βρεθεί προσωπικό. Οπως, μάλιστα, διευκρίνισε χτες το ΣτΕ και επιβεβαίωσε η κυβέρνηση, το προσωπικό του μεταβατικού σχήματος της ραδιοτηλεόρασης θα προέλθει με τη σύναψη περιορισμένων συμβάσεων ορισμένου χρόνου, εννοείται με γκρεμισμένα τα δικαιώματα των μέχρι τώρα εργαζομένων στην ΕΡΤ.

Α
ντιλαμβάνεται κανείς ότι οι τελευταίοι που μπορούν να πανηγυρίζουν για την «αποκατάσταση της δημοκρατίας» με την απόφαση του ΣτΕ είναι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Αλλά και οι χιλιάδες εργαζόμενοι στους άλλους Οργανισμούς του Δημοσίου, στους οποίους η κυβέρνηση και η ταξική Δικαιοσύνη στέλνουν το μήνυμα ότι τα λουκέτα είναι δεδομένα και σύμφωνα με το Σύνταγμα. Επαληθεύεται ότι το «ενδιαφέρον» του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για την ΕΡΤ ήταν για το πάπλωμα του ενδοκυβερνητικού ανταγωνισμού και για να αποπροσανατολιστούν οι εργαζόμενοι, αφού συμφωνούν στις απολύσεις, αλλά έχουν διαφορετική άποψη για το πώς πρέπει να μεθοδευτούν. Επιβεβαιώνεται τώρα ότι ο συνταγματικός φερετζές της απόφασης του ΣτΕ είναι παράγοντας που επιταχύνει τις αντεργατικές - αντιλαϊκές εξελίξεις.

Α
υτή είναι η αστική δημοκρατία, το Σύνταγμα και οι νόμοι της. Το ίδιο φάνηκε και χτες, όταν η κυβέρνηση, με συνευθύνη των τριών κομμάτων, αρνήθηκε να βάλει σε συζήτηση και ψηφοφορία την τροπολογία του ΚΚΕ για κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ΕΡΤ, επικαλούμενη το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής. Οταν στο Κοινοβούλιο πάει να ανοίξει έστω κι ένα παράθυρο για την υπεράσπιση των εργαζομένων από καλύτερες θέσεις, η αστική δημοκρατία έρχεται συνταγματικότατα και το κλείνει. Ωρα να τελειώνει ο λαός με επιζήμιες αυταπάτες για τα όρια των κατακτήσεων που μπορεί να αποσπάσει, αν δε συγκρουστεί ολομέτωπα με το κράτος και την εργοδοσία. Αν δεν αμφισβητήσει στην καρδιά της την αστική εξουσία και δε συσπειρωθεί - συμμαχήσει για να την ανατρέψει, με ισχυρό ΚΚΕ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις