Μπίζνες σε δήμους και περιφέρειες της χώρας
Μ
πίζνες σε δήμους και περιφέρειες προωθούνται μέσα από ελληνογερμανική συνεργασία που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τη γερμανική κυβέρνηση. Η συνεργασία αυτή είχε εγκαινιαστεί και οριστικοποιηθεί σε συνάντηση που είχε γίνει αρχές Σεπτέμβρη ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας Χανς Φούχτελ.
Η υλοποίηση αυτής της συνεργασίας θα οδηγήσει σε εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και δράσεων που σήμερα ασκούν οι δήμοι. Ο δρόμος στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη στρωθεί, καθώς το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι δήμοι από τις δραματικές μειώσεις στην κρατική χρηματοδότηση, αλλά και η ίδια η πολιτική τους, που με πρόσχημα την οικονομική κατάσταση σπρώχνει σε ιδιωτικοποιήσεις, αξιοποιείται μεθοδικά από τη συγκυβέρνηση για την παράδοση της λειτουργίας τους στο κεφάλαιο.
Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη από τις αρχές του μήνα η πρώτη φάση συνεργασίας της ελληνικής και γερμανικής Τοπικής Διοίκησης, η οποία προβλέπει αρχικά τη μεταφορά τεχνογνωσίας από ειδικούς εμπειρογνώμονες της Γερμανίας προς τους εκπροσώπους της ελληνικής Τοπικής Διοίκησης και ακολούθως την ανάθεση έργων και υπηρεσιών της δημοτικής δραστηριότητας σε γερμανικούς ομίλους και επιχειρηματίες. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Γερμανού πρόξενου Βόλφανγκ Ομπερμάιερ ότι οι ειδικοί που θα παρέχουν συμβουλές στα πεδία συνεργασίας της ελληνικής και γερμανικής Τοπικής Διοίκησης θα είναι πρώην στελέχη γερμανικών εταιρειών, τα οποία θα υπηρετήσουν το στόχο να «αυξήσουμε το ενδιαφέρον των γερμανικών εταιρειών και επενδυτών. Αν έχουμε μια καλή συνεργασία σε τοπικό επίπεδο αυτό μπορεί να προσελκύσει ιδιώτες έτσι ώστε να επενδύσουν, κάτι το οποίο είναι καλοδεχούμενο»...
Τη συναίνεσή τους στο νέο μοντέλο της Τοπικής Διοίκησης, που θα λειτουργεί δηλαδή καθαρά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σε συνεργασία με επιχειρηματίες, κατέθεσαν οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Δυτικής Μακεδονίας, υπογράφοντας το σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας με την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Βάδης και Βιτεμβέργης. Σε αυτό προβλέπεται η «μεταφορά τεχνογνωσίας και συμβουλευτικής υποστήριξης» από τη Γερμναία σε ελληνικούς δήμους και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβρη με στόχο να επεκταθεί και το 2013.
Ερωτηματολόγιο που παραπέμπει σε επιχειρηματική εμπλοκή
Η
δη έχει μοιραστεί στους δήμους ερωτηματολόγιο - όπως προβλέπεται στο πρωτόκολλο - στο οποίο καλούνται να απαντήσουν σχετικά με τα πεδία στα οποία θα επιθυμούσαν να συνεργαστούν με τους Γερμανούς τεχνοκράτες. Αυτούς θα πρέπει κιόλας να φιλοξενήσουν για τα «φώτα» τους, αφού στο πρωτόκολλο συνεργασίας προβλέπεται ότι «αναμένεται οι ελληνικοί δήμοι, οι ΠΕΔ, ή οι φορείς που θα εξουσιοδοτηθούν αναλόγως να οργανώσουν με δικά τους έξοδα την παραλαβή των ειδικών από το αεροδρόμιο άφιξης, τη μεταφορά στην περιοχή όπου θα παρέχονται οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, την επιστροφή στο αεροδρόμιο αναχώρησης, καθώς και τη διαμονή των ειδικών»...
Πάντως και τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το ερωτηματολόγιο έχουν απαντήσει 21 δήμοι. Αυτοί είναι: Κιλελέρ, Τεμπών, Φαρσάλων, Αργιθέας, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Παλαμά, Σοφάδων, Αλμυρού, Αλοννήσου, Λάρισας, Αγιάς, Τυρνάβου, Βόλου, Ζαγοράς - Μουρεσίου, Ρήγα Φεραίου, Σκιάθου, Καλαμπάκας, Τρικκαίων, Πύλης.
Από τις απαντήσεις προκύπτει ότι οι δήμοι επιθυμούν συνεργασία κατά προτεραιότητα στους εξής τομείς:
Διαδημοτική συνεργασία, συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, Κοινωνική Πρόνοια - υγειονομικός τομέας, εκπαίδευση - επιμόρφωση διοικητικών στελεχών, Πολιτισμός - Νεολαία - Εκπαίδευση - Αθλητισμός, Υδρευση - Αποχέτευση, Τουρισμός, αποτελεσματική οργάνωση της διοίκησης των δήμων, απορρίμματα - απόβλητα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - ενεργειακά ζητήματα, οικονομικά της Τοπικής Διοίκησης.
Οι τομείς αυτοί περιλαμβάνονται στο ερωτηματολόγιο που εστάλη στους δήμους και δείχνει και τον προσανατολισμό των Γερμανών για τα πεδία της δημοτικής δράσης πάνω στα οποία μπορούν να κερδοφορήσουν μέσω επιχειρηματικής δράσης. Δηλαδή - όπως χαρακτηριστικά σημείωσαν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ στην ΠΕΔ Θεσσαλίας - «η συνεργασία των ελληνικών και γερμανικών τοπικών διοικήσεων μέσω παρόμοιων προγραμματικών συμφωνιών γίνεται τώρα που έχει διαμορφωθεί το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον και το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο από την ΕΕ και τις αστικές ελληνικές κυβερνήσεις με σκοπό να ανοίξουν πεδία δράσης και κερδοφορίας γερμανικών ομίλων και επιχειρηματιών που έχουν την τεχνογνωσία και τα μέσα για να αναλάβουν πλήρως την εκμετάλλευση ολόκληρων τομέων δημοτικής δραστηριότητας».
Ο ρόλος της ΚΕΔΕ
Α
ς δούμε ένα παράδειγμα: Ηδη οι περισσότεροι δήμοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Το πρόβλημα έγκειται και στις υποδομές και στο κόστος και στην έλλειψη προσωπικού με δεδομένους τους περιορισμούς για προσλήψεις. Ετσι, οι Γερμανοί επιχειρηματίες σε συνεργασία και με Ελληνες θα επιδιώξουν να αναλάβουν τη διαχείριση των απορριμμάτων είτε σε ένα δήμο είτε σε περισσότερους.
Σε αυτή τη συγκυρία η ηγεσία της ΚΕΔΕ πορεύεται χέρι - χέρι με την κυβερνητική πολιτική, καθώς ως «λύση» στις δραματικές περικοπές που έγιναν στην κρατική χρηματοδότηση των δήμων, στο όνομα της κρίσης, αντιπροτείνει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης των δήμων. Θυμίζουμε ότι η ΚΕΔΕ είχε προσκαλέσει και καλοδεχτεί, τον Απρίλη, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης και δήμαρχο Στουτγάρδης, Γ. Σούστερ και το Γερμανό υφυπουργό Εργασίας Χ. Φούχτελ, που συμφώνησαν στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης το οποίο στόχο θα έχει τη χρηματοδότηση κυρίως του προγράμματος αυτεπιστασίας για την εκτέλεση μικρών έργων στους δήμους και τη δήθεν «καταπολέμηση» της ανεργίας με 6μηνες συμβάσεις. Στην κατεύθυνση αυτή θα κληθούν εταιρικά σχήματα να αναλάβουν την υλοποίηση αυτών των έργων, κάτι που σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνη, μαζί με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας θα αποτελέσουν ανάχωμα στην ανεργία.
Επιβεβαιώνονται έτσι οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι δήμοι και περιφέρειες αξιοποιούνται και αναλαμβάνουν ρόλο στην υλοποίηση της πολιτικής λαίλαπας για τους εργαζόμενους. Μιας πολιτικής που θα σημάνει υποτυπώδεις έως ανύπαρκτες υπηρεσίες για ορισμένους και επί πληρωμή για τους περισσότερους. Η κατεύθυνση είναι ο δραστικός περιορισμός της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε οι δήμοι να διασφαλίζουν μόνοι τους τους αναγκαίους για τη λειτουργία τους πόρους. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Χ. Φούχτελ με τον υπουργό Εσωτερικών, Ευ. Στυλιανίδη, προσδιορίστηκε καθαρά τι επιδιώκεται να προωθήσει τη συνεργασία των δύο χωρών σε επίπεδο δήμων και περιφερειών: Τον εξορθολογισμό των δαπανών της Τοπικής Διοίκησης, την αξιοποίηση ευρηματικών χρηματοδοτικών εργαλείων της δράσης των ΟΤΑ, ώστε να μειώνεται το βάρος της κρατικής δαπάνης για αυτούς και τη μεταρρύθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων.
Η θέση του ΚΚΕ
Α
πέναντι σε αυτές τις εξελίξεις οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ ανά την Ελλάδα έχουν καλέσει σε πάλη για τη διαμόρφωση ενός φιλολαϊκού προγράμματος πάλης στις σημερινές συνθήκες, που πρέπει να επιβάλουν οι εργαζόμενοι, και προβλέπει ανάμεσα σε άλλα:
Την πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των δήμων που θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, από τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας κλπ. Την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων. Την άμεση δραστική μείωση ανταποδοτικών και άλλων τελών με στόχο την κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών, που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα. Την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των δήμων. Την ανανέωση άμεσα όλων των συμβάσεων και δρομολόγηση της μονιμοποίησής τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου