Μανούβρες για να περάσουν και να εφαρμοστούν τα μέτρα

Οι αντιθέσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αντανακλούν την προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν το λαό, αλλά και να ελιχθούν μπροστά στις κλιμακούμενες αγωνιστικές διαθέσεις

Για να πάρουν απάντηση τα μέτρα, χρειάζεται
οργάνωση στους τόπους δουλειάς και αντιπάλεμα κάθε
προσπάθειας της εργοδοσίας να τα επιβάλει, σε ενιαίο
μέτωπο με όλους τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά
στρώματα
Ο
 τρόπος προώθησης και εφαρμογής του συνόλου των βάρβαρων μέτρων, με το ελάχιστο δυνατό πολιτικό κόστος, είναι το ζήτημα που προσπαθούν να διαχειριστούν τις τελευταίες μέρες τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, το καθένα για λογαριασμό του και όλα μαζί απέναντι στο λαό.
Οι επιμέρους διαφοροποιήσεις της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ από την τελική συμφωνία με την τρόικα, δείχνει προσπάθεια να ελιχθούν απέναντι στην πίεση που ασκεί ο λαός, αφού είναι δεδομένη η συμφωνία τους στη στρατηγική της πλουτοκρατίας για πάση θυσία παραμονή στο μονόδρομο της ΕΕ και του ευρώ. Στην πραγματικότητα, και τα τρία κόμματα λένε στο λαό ότι πρέπει να προσδοκά μόνο από τις διαβουλεύσεις με τη λυκοσυμμαχία και πως είναι καταστροφή να παλέψει ταξικά για το εμπόδισμα των μέτρων.
Οι φανφάρες της κυβέρνησης περί «επιτυχίας»στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα εργασιακά και η απόπειρα της ΔΗΜΑΡ να πείσει ότι ζητάει τροποποιήσεις υπέρ του λαού, δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, αφού τα προωθούμενα μέτρα έχουν ήδη συμφωνηθεί με το δεύτερο μνημόνιο και τώρα έχουν μπει στη φάση της «νομοτεχνικής» εξειδίκευσης.
Αυτό ακριβώς εννοούσε ο Α. Σαμαράς όταν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, χαρακτήρισε ως «διαδικαστικό θέμα» το εργασιακό (!)
Η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου, που απροσχημάτιστα υπεραμύνθηκε των προωθούμενων εργασιακών ανατροπών, επιβεβαιώνει πανηγυρικά ότι αυτές δεν αποτελούν «αξίωση της τρόικας» (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ), όπως διατείνονται οι κυβερνητικοί εταίροι και οι συνεταίροι τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ, αλλά πάγια αιτήματα των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, που αξιοποιούν την κρίση για να τα κάνουν πράξη.
Η φτηνή εργατική δύναμη και οι εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των μονοπωλίων και άρα στρατηγική επιλογή των κομμάτων της πλουτοκρατίας.
Από την άποψη αυτή, η «εμπλοκή» που παρουσιάστηκε τελευταία εξαιτίας της δήλωσης της ΔΗΜΑΡ ότι δε θα ψηφίσει το πακέτο για τα εργασιακά, δεν μπορεί να επηρεάσει στο ελάχιστο τη δρομολογημένη πορεία των πραγμάτων. Οποια έκβαση και αν έχει ο διαφαινόμενος συμβιβασμός μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, σε τίποτα δεν πρόκειται να απαλύνει τη σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων, αφού ακόμα κι αν υπάρξει μια χρονική μετάθεση ορισμένων από τα μέτρα, αυτά θα επανέλθουν το αργότερο μέχρι τον Απρίλη, οπότε θα έρθει στη Βουλή ο νόμος για τον κατώτατο μισθό.

Ο οδοστρωτήρας δεν κρύβεται

Α
πό τις εξελίξεις καταδείχθηκε επίσης περίτρανα ότι τα περιθώρια ελιγμών ακόμα και για να πέσει στάχτη στα μάτια του λαού, είναι ανύπαρκτα στην πράξη, από τη στιγμή που οι κυβερνητικοί εταίροι τάσσονται αναφανδόν υπέρ του μονόδρομου της ΕΕ και της πάση θυσία παραμονής στο ευρώ.
Από την άλλη, η επικέντρωση στα εργασιακά δεν μπορεί να αποπροσανατολίζει από το κυρίαρχο, δηλαδή από το συνολικό πακέτο των μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ και τις προαπαιτούμενες φιλομονοπωλιακές διαρθρωτικές αλλαγές, όπου περιλαμβάνονται βέβαια και τα εργασιακά. Πρόκειται για μέτρα στα οποία συμφωνούν οι τρεις τους και τα οποία στην κυριολεξία καταδικάζουν το λαό σε μόνιμη και βαθιά φτώχεια, για να σωθεί το κεφάλαιο από την κρίση.
Οσο μάλιστα πλησιάζει η ώρα της ψήφισης των μέτρων στη Βουλή και αναγκάζονται να διαρρεύσουν το συνολικό πακέτο, γίνεται ολοφάνερο ότι η έκταση και το βάθος της σφαγής δεν έχει προηγούμενο. Μέσα σε ένα χρόνο θα αρπάξουν κυριολεκτικά 9 δισ. επιπλέον από τις «τσέπες» του λαού, δηλαδή από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, ενώ είναι ανυπολόγιστη η ληστεία που γίνεται με τις νέες φοροεπιδρομές.
Οι περιβόητες «διαρθρωτικές αλλαγές» αποδεικνύονται για ακόμα μια φορά μηχανές μαζικής καταστροφής των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ενώ ανοίγουν το δρόμο για την επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων σε νέα πεδία κερδοφορίας. Σε όλα αυτά συμφωνούν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, που στην τελευταία σύσκεψη στο Μαξίμου επιβεβαίωσαν ότι όλα τα μέτρα έχουν «κλειδώσει», με εξαίρεση ορισμένες εκκρεμότητες στα εργασιακά.
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα της ψήφισης των μέτρων, Α. Σαμαράς και Ε. Βενιζέλος φέρονται να έχουν καταλήξει ότι στο διάστημα 5-7 Νοέμβρη θα περάσει από τη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες το νομοσχέδιο με το σύνολο των «προαπαιτούμενων μέτρων» και «διαρθρωτικών αλλαγών», ενώ ο προϋπολογισμός θα συζητηθεί στο διάστημα μεταξύ 8-12 του ίδιου μήνα.
Με άλλα λόγια, το σύνολο των μέτρων θα έχει ψηφιστεί μέχρι το Eurogroup που θα συζητήσει τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και αναμένεται να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ύστερα από αίτημα του ΠΑΣΟΚ, οι προαπαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα εργασιακά, θα έρθουν στη Βουλή «με ένα άρθρο», παρά την επιθυμία της ΔΗΜΑΡ να εξαιρεθούν τα εργασιακά από το πακέτο και να επανέλθουν αργότερα, ώστε να αποκτήσει «πάτημα» και να ψηφίσει το συνολικό πακέτο.

Διεργασίες στο παρασκήνιο

Μ
έχρι και αύριο, θα συνεχιστεί παρασκηνιακά η προσπάθεια να ψηφιστούν τα μέτρα από τους βουλευτές και των τριών κομμάτων της κυβέρνησης, προκειμένου να χειραγωγήσει ευκολότερα τις αγωνιστικές διαθέσεις του λαού.
Μ' αυτό το στόχο, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Euro Working Group Π. Τσακλόγλου, αποχώρησε την Παρασκευή από τις εργασίες στις Βρυξέλλες, αφού πρώτα ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι δεν έχει επέλθει ακόμα συμφωνία στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τα μέτρα. Οι διαβουλεύσεις στο Euro Working Group θα συνεχιστούν τη Δευτέρα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει ρόλο «μεσολαβητή» για να διασφαλιστεί η υπερψήφιση των μέτρων και από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, ενώ επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παναγόπουλο, προκειμένου να συζητήσουν τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, οι συζητήσεις με τη ΓΣΕΕ «έγιναν σε καλό κλίμα», με τον Γ. Παναγόπουλο να δηλώνει σε προηγούμενη μεταξύ τους συνάντηση ότι «υπήρξε κατανόηση από τον πρόεδρο της ΠΑΣΟΚ»!
Σε ό,τι αφορά τη ΔΗΜΑΡ, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι «επιμένει ομόφωνα και σταθερά στην άρνησή της να αποδεχτεί τις προτάσεις της τρόικας για τις εργασιακές σχέσεις» και ζητάει από τους Ευρωπαίους εταίρους «να αποσύρουν τις αξιώσεις» τους στα εργασιακά.
Στην πραγματικότητα, ο Φ. Κουβέλης και το κόμμα του αναζητάνε τρόπο να σώσουν τα προσχήματα και να ψηφίσουν τα μέτρα, ώστε να διασφαλίσει την κυβερνητική συνοχή. Γι' αυτό και άφησε να διαρρεύσει ότι θα καθορίσει τη στάση της μέχρι την Κυριακή, αναζητώντας άλλοθι στη συνέχεια των συζητήσεων για τα μέτρα. Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα είπε στους δημοσιογράφους ο Δ. Χατζησωκράτης, ο οποίος συναντήθηκε ξανά χτες με το στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Δ. Σταμάτη.
«Εμείς την κυβέρνηση δε θα τη ρίξουμε με τίποτα», διαβεβαίωσε και παραδέχθηκε ωμά: «Εμείς ζητάμε, πάρ' το πίσω όλο το πακέτο για τα εργασιακά ή πάρε πίσω ένα κομμάτι για τα εργασιακά και άφησε αστερίσκους ή να τα φέρει σε περισσότερα από ένα άρθρο για να διευκολυνθούμε στην ψήφιση»(!), είπε κυνικά, σπεύδοντας μάλιστα να ξεκαθαρίσει ότι «εμείς θα ψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο, άσχετα αν καταψηφίσουμε τα εργασιακά»(!)
«Μπορεί να είμαστε στην κόντρα επάνω, αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να βλέπουμε και την πολιτική σταθερότητα της χώρας» δήλωσε από την πλευρά του ο Ν. Μπίστης, στέλεχος της ΔΗΜΑΡ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις