Στο απόγειο τα παζάρια με αιχμή το ελληνικό χρέος

Αναζητείται συμβιβασμός στη διαχείριση, με δεδομένα τα ζόρια που δημιουργεί στους αστούς το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης

Η
 διετής παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα και η κάλυψη του «χρηματοδοτικού κενού» που προϋποθέτει αναδεικνύεται σε νέο πεδίο ανταγωνισμών στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, αλλά και με το ΔΝΤ, καθώς επιβεβαιώνεται ότι το ελληνικό χρέος τραβάει την ανηφόρα, δημιουργώντας επιπλέον ζόρια στην προσπάθεια των αστών να διαχειριστούν ελεγχόμενα τη βαθιά καπιταλιστική κρίση.

Στα παζάρια για μια συμβιβαστική λύση, αναφορικά με το ελληνικό χρέος, κύρια ανάμεσα στο ΔΝΤ και χώρες της Ευρωζώνης, με επικεφαλής τη Γερμανία, αντανακλάται ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον επιμερισμό της ζημιάς από την καταστροφή κεφαλαίου που συνεπάγεται ένα νέο «κούρεμα» ή μια νέα αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση του χρέους στην Ελλάδα. Η παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο και της χτεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Ευρωζώνης (Euro Working Group) στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών Π. Τσακλόγλου παρουσίασε εκ μέρους της Ελλάδας τις θέσεις της κυβέρνησης για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδος μέχρι το 2016.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επαναγορά χρέους από τη δευτερογενή αγορά, μέσω δανείου από τους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ, μείωση των επιτοκίων των υφιστάμενων δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, παράταση της λήξης αυτών των δανείων και παράταση έως το 2023 της προθεσμίας για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η συζήτηση στο χτεσινό Euro Working Group θα επικεντρώνονταν «στην παράταση της διορίας, αλλά το πρώτο στάδιο είναι η επιβεβαίωση από την τρόικα ότι η δόση της βοήθειας μπορεί να καταβληθεί». Τα συμπεράσματα του Euro Working Group για το επονομαζόμενο «τρίτο οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα» (Third Economic Adjustment Programme for Greece) θα αποτελέσουν το αντικείμενο του έκτακτου Eurogroup, που θα γίνει αύριο Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του επικεφαλής του συμβουλίου, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

Πηγές της ΕΕ έλεγαν χτες ότι στην αυριανή τηλεδιάσκεψη θα πρέπει «να υπάρξει συμφωνία για το πακέτο των μέτρων, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά και σε συγκεκριμένες προτάσεις για τη χρηματοδότηση του κεφαλαιακού κενού που θα υπάρξει από την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2016».

Βλέπουν έκρηξη του χρέους

Τ
ροφή» στην κόντρα για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και κατ' επέκταση της κρίσης σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, έδωσε την Παρασκευή η ενδιάμεση έκθεση της τρόικας, η οποία παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο Euro Working Group, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel. Στην ίδια συνεδρίαση παρουσιάστηκε σύμφωνα με το Reuters και η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος δε θα πετύχει το στόχο του 120% του ΑΕΠ το 2020.

«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός τροχιάς και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μειώσει το χρέος στο 120 τοις εκατό του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως είχε προβλεφθεί. Το πιο πιθανό είναι να βρίσκεται στο 136% και αυτό κάτω από ένα θετικό σενάριο ενός πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού, την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και τις ιδιωτικοποιήσεις», ισχυρίζεται το Reuters, επικαλούμενο την έκθεση του ΔΝΤ.

Οπως, εξάλλου, υποστηρίζει το Spiegel, στην έκθεση της τρόικας προτείνεται νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά με συμμετοχή των επίσημων πιστωτών, αλλά όχι της ΕΚΤ, 150 νέες «μεταρρυθμιστικές προτάσεις», μέτρια αξιολόγηση της μέχρι τώρα «μεταρρυθμιστικής προσπάθειας», όπως ονομάζουν τα μέτρα εξόντωσης του λαού, καθώς και προτάσεις για κυρώσεις, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν πιάσει τους αντιλαϊκούς της στόχους.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, «η τρόικα ανέφερε ότι η Αθήνα ξεκίνησε μόνο το 60% των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, για 20% επί του παρόντος διαβουλεύεται, ενώ 20% εκκρεμούν». Στις 150 «νέες μεταρρυθμιστικές προτάσεις» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, «η χαλάρωση των μέτρων προστασίας από απόλυση, η υποχώρηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση ορισμένων επαγγελματικών προνομίων», δηλαδή η παραπέρα απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

«Η ΕΚΤ, η οποία διακρατεί περίπου 40 δισ. ευρώ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, επειδή της απαγορεύεται τέτοια μορφή κρατικής χρηματοδότησης, λέγεται ότι δε θα συμμετάσχει στο κούρεμα του χρέους, είναι ωστόσο διατεθειμένη να διαθέσει τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα, καθώς επαναγόρασε τα χρεόγραφα πολύ κάτω από την ονομαστική τους αξία και με τη λήξη τους θα πληρωθεί για την ονομαστική τους αξία», επισημαίνει το περιοδικό.

Στην ίδια ενδιάμεση έκθεση, σύμφωνα με το Spiegel, η τρόικα επαναφέρει προτάσεις, προκειμένου «η ελληνική κυβέρνηση να υποχρεωθεί σε μεταρρυθμίσεις για δημιουργία «δεσμευμένου» λογαριασμού, στον οποίο θα κατατίθενται οι δανειακές δόσεις. Επισημαίνεται ακόμα ότι προωθείται νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία «αν η Αθήνα δεν εφαρμόζει, όπως συμφώνησε, τις μεταρρυθμίσεις, θα αυξάνονται, για παράδειγμα, αυτομάτως οι φόροι».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος κατά δύο έτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ την κοστολογούν στα 30 δισεκατομμύρια, ενώ το ΔΝΤ στα 38 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία μετά βεβαιότητας θα φορτωθούν στο λαό με νέα μνημόνια και μέτρα. Η τελική έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα αναμένεται, σύμφωνα με το περιοδικό, να παρουσιαστεί το αργότερο στις 12 Νοέμβρη.

Κοντράρει η Γερμανία

Ο
πως σημειώνει το Spiegel, η πρόταση για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχουν τα κράτη - μέλη, «συνάντησε την αντίδραση της γερμανικής πλευράς, αλλά και άλλων κρατών, οι εκπρόσωποι των οποίων δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να χάσουν τα χρήματα που έχουν διαθέσει για τη χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας».

Στο νέο «κούρεμα» του χρέους, η Γερμανία αντιπροτείνει, σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε, «ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους». Ο ίδιος προτείνει αυστηρές κυρώσεις, ακόμη και περικοπή της βοήθειας, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

Σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από τη Γερμανική Ραδιοφωνία, ο Β. Σόιμπλε αποκλείει κάθε σκέψη για «κούρεμα», καθώς, όπως λέει, η νομοθεσία για τον προϋπολογισμό δεν επιτρέπει νέα χρηματοδότηση σε έναν οφειλέτη που δεν εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του. «Ως εκ τούτου, αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης», ισχυρίζεται ο Σόιμπλε, θέλοντας να ισχυροποιήσει τη θέση της Γερμανίας στα παζάρια για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Στο πλαίσιο αυτών των παζαριών, η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ θα συναντηθεί σήμερα στο Βερολίνο, με τους επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΟΣΑ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και άλλων διεθνών οργανισμών.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ε. Νοβότνι, τάχθηκε την Κυριακή «υπέρ της ταχείας λήψης μιας πολιτικής απόφασης» για επέκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, προειδοποιώντας για τις «πάρα πολύ αρνητικές επιπτώσεις» που θα είχε ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, σε συνέντευξή του στο Spiegel, διαμηνύει ότι «το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν αφορά καθόλου την Ελλάδα, καθώς απευθύνεται αποκλειστικά σε χώρες, οι οποίες εξακολουθούν χρηματοδοτούνται από τις αγορές κεφαλαίων». Ο ίδιος ομολογεί ότι η ΕΚΤ κάθε άλλο παρά ζημιώνεται από τα προγράμματα επαναγοράς ομολόγων, καθώς, όπως είπε, «μέχρι τώρα είχαμε και κέρδη από τις αγορές ομολόγων, που εισέρρευσαν στις εθνικές τράπεζες».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε, μεταξύ άλλων, την πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαίου Επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων. «Είμαι βέβαιος ότι, αν θέλουμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία στην Ευρωζώνη, οι χώρες θα πρέπει να εκχωρήσουν μέρος της κυριαρχίας τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αλλη» διαχείριση προτείνει ο Πούτιν

Σ
ε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί η παρέμβαση του Προέδρου της Ρωσίας Β. Πούτιν. Μιλώντας σε συνεδρίαση της λεγόμενης Λέσχης «Βαλντάι», τάχθηκε έμμεσα υπέρ της επιστροφής της Ελλάδας σε εθνικό νόμισμα, ως μια άλλη, «ηπιότερη» τάχα μορφή διαχείρισης της κρίσης, σε αντιπαράθεση με το σημερινό κυρίαρχο «μείγμα». «Εάν υπήρχε ακόμη δραχμή στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να την υποτιμήσουν εγκαίρως και, ίσως, να μην είχαν αυτά τα οξυμένα προβλήματα. Κι αυτό θα ήταν ένα καλό μήνυμα, ότι η μακροοικονομία μπορεί να διορθωθεί, ενώ τώρα δεν τους έχει μείνει άλλη λύση παρά να καταφύγουν στα δάνεια», είπε ο Β. Πούτιν.

Δίνοντας συνέχεια στην κόντρα με τη Γερμανία, είπε ότι «η ηγεσία της κατέχει πολύ πραγματιστική θέση, η οποία έγκειται στο ότι πρέπει πρώτα να αρθούν τα συστημικά προβλήματα, τα οποία οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και κατόπιν πλέον να διοχετευθούν πρόσθετα μέσα, διότι εάν γίνει διαφορετικά, τότε τα πρόσθετα οικονομικά μέσα θα εξατμιστούν, θα δώσουν μια προσωρινή ώθηση, που δε θα είναι επαρκής επιτάχυνση για να καλυφθεί όλη η απόσταση ως την έξοδο από την κρίση και αυτά μου φαίνονται αρκετά ολοκάθαρα πράγματα».

Ο Β. Πούτιν κατήγγειλε την ΕΕ «για γραφειοκρατικές πρακτικές και ακατανόητη απροθυμία να συνεργαστεί με τη Ρωσία», ενώ επαληθεύοντας την ανισομετρία στην καπιταλιστική ανάπτυξη, σημείωσε: «Νομίζω ότι στην Ευρώπη για λόγους πολιτικούς έτρεξαν πολύ μπροστά. Και με κοινούς κανόνες, οι οποίοι μπορούν να τηρηθούν στις ανεπτυγμένες οικονομίες της αγοράς, ενέταξαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλες χώρες, οι οποίες ως προς το επίπεδο ανάπτυξης των οικονομιών τους δεν ήταν ουσιαστικά έτοιμες γι' αυτό».

Τέλος, η Citi διατυπώνει, για ακόμη μία φορά, τη βεβαιότητά της πως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ το αργότερο σε δύο χρόνια. Συγκεκριμένα, στην έκθεσή της «Sovereign Rating Outlook», στην οποία εξετάζει την πορεία των αξιολογήσεων των διεθνών καπιταλιστικών οίκων για διάφορες χώρες, τονίζει ότι η Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 θα βγει εκτός Ευρωζώνης, ενώ ακόμη και αν το αποφύγει τότε, το αργότερο σε 2-3 χρόνια η χώρα θα πρέπει να έχει αφήσει το κοινό νόμισμα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις