Νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους



Η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας από την κυβέρνηση στην κοινοπραξία της γερμανικής «Fraport» και της «Slentel» (όμιλος Κοπελούζου) είναι μία απόφαση που ολοκληρώνει τους όρους της συμφωνίας, όπως είχαν καταληχθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και το ΤΑΙΠΕΔ, με βάση και το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίησή τους. Αυτή η εξέλιξη, βέβαια, αναδεικνύει ορισμένα σημαντικά θέματα που αφορούν στο τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και βέβαια του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, που προβλέπει το τρίτο αντιλαϊκό μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το οποίο ψηφίστηκε και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Είναι αλήθεια ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση για το μνημόνιο που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή. Για τα αντιλαϊκά μέτρα, για δικαιώματα δεκαετιών που κατακρεουργούνται, για νέα βάρη που θα προστεθούν σε όσα έχουν θεσπιστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις όμως δεν έρχονται μόνες τους. Συνοδεύονται από ρυθμίσεις που ευνοούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Και από αυτή την άποψη αποκαλύπτεται και ο ταξικός χαρακτήρας των πολιτικών επιλογών της συγκυβέρνησης.
Ενταγμένη ακριβώς σε αυτήν την ταξική πολιτική είναι και η προχτεσινοβραδινή απόφαση της κυβέρνησης για την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων σε επιχειρηματικούς ομίλους. Οπως επίσης και η δημιουργία του περιβόητου νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, που θα λειτουργεί παράλληλα με το παλιό ΤΑΙΠΕΔ. Το συγκεκριμένο θέμα θεωρείται από τα σημαντικότερα της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι καραδοκούν και ήδη είναι γνωστές οι επαφές τους με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Δημοσιεύματα στον Τύπο κάνουν λόγο για επίσκεψη εκπροσώπων επιχειρηματικών funds στη χώρα, που διαπραγματεύονται αφενός μεν τη συνέχιση των επενδυτικών προγραμμάτων που έχουν μπει μπροστά (βλ. αεροδρόμια, Ελληνικό, «Αστέρας» Βουλιαγμένης κ.λπ.) αφετέρου συζητούν για τη δική τους θέση στο επικείμενο μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων. Ο πλούτος, οι υποδομές, που έχουν φτιαχτεί με τον κόπο και το αίμα των εργαζομένων, παραδίδονται στο μεγάλο κεφάλαιο, ελληνικό και ξένο. Και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πρωτοστατεί στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής, που υποθηκεύει το μέλλον του λαού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκυβέρνηση πανηγυρίζει για το γεγονός ότι τα 50 δισ. ευρώ του νέου Ταμείου προβλέπεται να «πιαστούν» σε βάθος 30ετίας, άρα μπορούν να επιτευχθούν μεγαλύτερα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, «όταν οι συνθήκες θα είναι περισσότερο ευνοϊκές». Η παράδοση, δηλαδή, των στρατηγικών υποδομών, του ορυκτού πλούτου της χώρας στα μονοπώλια είναι δεδομένη και, πλέον, αυτό που μπαίνει σε συζήτηση είναι το πώς θα μοιραστεί η πίτα, το πόσο θα κοστίσει αυτό το μοίρασμα και το πότε θα γίνει. Είναι επίσης χαρακτηριστικό σε αυτήν την κατεύθυνση ότι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι «το Ταμείο θα πρέπει να εφευρίσκει τρόπους να έχει μόνιμα έσοδα, όχι κατ' ανάγκη από την πώληση ακινήτων του Δημοσίου». Και ότι «ο χρόνος ζωής (30 χρόνια) δίνει τη δυνατότητα στο Ταμείο να "καλλιεργήσει" τα περιουσιακά του στοιχεία που, ιδίως στα ακίνητα, παρουσιάζουν προβλήματα ως προς την εκμετάλλευσή τους - καταπατήσεις, ελλιπείς τίτλοι κ.λπ.».
Η συγκυβέρνηση έχει κάνει ξεκάθαρο πως το επόμενο διάστημα θα παίξει το ρόλο του καλύτερου ντίλερ ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, ελληνικούς και ξένους, και πως ό,τι μπορεί να παραχωρηθεί, εκποιηθεί ή πουληθεί θα πουληθεί για να αποπληρωθεί το χρέος. Το για ποιον δουλεύει η συγκυβέρνηση αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο. Η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου είναι εξόφθαλμη και αποτελεί έναν από τους βασικούς της στόχους. Την ίδια στιγμή που ο λαός θα βογκά κάτω από μέτρα που θα τον σπρώχνουν όλο και περισσότερο στη φτώχεια, στην ανεργία, τις περικοπές στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία. Απέναντι σε αυτήν την πολιτική οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν τη δική τους απάντηση, μακριά από όσους τον έχουν εξαπατήσει, είτε με αριστερό είτε με πιο ...αριστερό πρόσημο. Να άρουν την «εμπιστοσύνη» τους από τα κόμματα των μνημονίων, της ΕΕ, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Να εμπιστευτούν το ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που παλεύει με συνέπεια και σταθερότητα για την έξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις