Οπως τους βολεύει...

Πυκνώνουν αυτές τις μέρες τα δημοσιεύματα και οι παρεμβάσεις γύρω από την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και τα τεράστια ελλείμματα που παρουσιάζει το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του πρώην επιστημονικού διευθυντή του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και σύμβουλου σήμερα της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, Σάββα Ρομπόλη, ο οποίος διαπιστώνει ότι το ετήσιο έλλειμμα της κύριας Ασφάλισης κατά την περίοδο 2015-2016 ανέρχεται στα 2,4 δισ. ευρώ και το ετήσιο έλλειμμα της Επικουρικής Ασφάλισης στα 1,3 δισ. ευρώ. Ο ίδιος εκτιμάει ότι με τα σημερινά δεδομένα της οικονομίας, από 25,6% που ήταν η ανεργία τον Ιούνη, θα φτάσει στο 28% στο τέλος του 2016.
Λίγες μέρες πριν, δημοσιοποιήθηκαν και τα στοιχεία της κεντρικής κυβέρνησης, στα οποία διαπιστώνεται ότι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί εισέπραξαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 2,493 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι και ότι για το 2015, η κρατική χρηματοδότηση στα Ταμεία είναι κατά 1,699 δισ. ευρώ μικρότερη από πέρυσι. Κανείς δεν αμφισβητεί τα πραγματικά στοιχεία και το γεγονός ότι τα οικονομικά των Ταμείων έχουν σήμερα «το μαύρο τους το χάλι». Αυτό που εξοργίζει, είναι ότι από τα δημοσιεύματα και τις παρεμβάσεις των «ειδικών» λείπει κάθε αναφορά στις πραγματικές αιτίες για τη σημερινή κατάσταση στο Ασφαλιστικό ή επιχειρείται η διαστρέβλωση της αλήθειας, σε ό,τι αφορά τους πραγματικούς ενόχους, που είναι αποκλειστικά το κράτος και η εργοδοσία.
Κατά τον ίδιο τρόπο, απουσιάζει και κάθε αναφορά στην ανάγκη «να κόψουν το κεφάλι τους» η κυβέρνηση και οι μεγαλοεπιχειρήσεις και να χρηματοδοτήσουν επαρκώς το σύστημα, να γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα από τις εισφοροαπαλλαγές, την εισφοροδιαφυγή, τα PSI και τα άλλα αποθεματικά, να αυξήσουν αντί να μειώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές για την εργοδοσία, χωρίς να πειράξουν ούτε μια τρίχα από τα εναπομείναντα ασφαλιστικά δικαιώματα και τις συντάξεις. Για παράδειγμα, το έλλειμμα που προβλέπει στα Ταμεία ο Σ. Ρομπόλης, είναι το 1/5 των ανείσπρακτων οφειλών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, κύρια από μεγαλοεπιχειρήσεις. Η κατάσταση δηλαδή στα Ταμεία είναι αποκλειστική ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της πολιτικής υπηρέτησης των επιχειρηματικών ομίλων.
Ωστόσο, με τον τρόπο που παρουσιάζονται τα πράγματα, αντικειμενικά διαμορφώνεται σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους η αίσθηση ότι οι επερχόμενες νέες περικοπές είναι αναπόφευκτες, επειδή τα Ταμεία αδειάζουν και πως δεν είναι σωστό να διεκδικεί κανείς ανάκτηση των απωλειών όταν δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για τις σημερινές κουτσουρεμένες συντάξεις. Προσπαθούν να φοβίσουν το λαό και να τον βάλουν στη γωνία. Τον τρομοκρατούν για να μην απαιτεί αυτά που του ανήκουν - για τις συντάξεις τους οι συνταξιούχοι έχουν χρυσοπληρώσει τα Ταμεία και οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους - πολύ περισσότερο να μη σκεφτούν να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους και στην Ασφάλιση...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις