Μπαράζ μέτρων για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Στη δημοσιότητα δόθηκαν την περασμένη βδομάδα οι Εκθέσεις αξιολόγησης των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ). Κοινή συνισταμένη είναι οι παραινέσεις για κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, οι διαπιστώσεις για τις αστοχίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που οδηγούν και σε νέα καρατόμηση των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014 που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες. Συγκεκριμένα:

1. Ομαδικές απολύσεις: Στο προσκήνιο έρχεται η παραπέρα άρση των όποιων περιορισμών για τις ομαδικές απολύσεις από την πλευρά της εργοδοσίας. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ισχύον καθεστώς απασχόλησης στην Ελλάδα «παραμένει πολύ άκαμπτο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις». Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να δρομολογηθούν οι «κατάλληλες σχετικές μεταρρυθμίσεις μέχρι τα τέλη του 2013».

2. Κατώτατος μισθός: Από την πλευρά της, η Κομισιόν βάζει ξανά στο στόχαστρο τον κατώτατο μισθό των εργατοϋπαλλήλων. Σημειώνουν ότι το «κόστος εργασίας έχει μειωθεί, αλλά η μείωση των μισθών, παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, έχει επιβραδυνθεί από τα μέσα του 2012 και μετά».

3. Ασφαλιστικές εισφορές: Προδιαγράφονται οι νέες ελαφρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές από την πλευρά της εργοδοσίας. Η Κομισιόν ζητεί να παραδοθεί το Σεπτέμβρη σχέδιο για την επανεξέταση των εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης, με στόχο τη μείωσή τους και την αντίστοιχη «προσαρμογή των παροχών από τα Ταμεία». Να σημειωθεί ότι οι ασφαλιστικές ελαφρύνσεις των εργοδοτών μειώθηκαν 1,1% μετά την κατάργηση της εισφοράς τους σε Εργατική Εστία και Εργατική Κατοικία. Νέος στόχος είναι η εξεύρεση «τρόπων» για την παραπέρα σταδιακή καρατόμηση (3,9%), ώστε η σούμα να φτάσει στο 5%.

4. Μόνιμα τα χαράτσια: Αποφασίστηκε η χρονική επέκταση για το χαράτσι της λεγόμενης «αλληλεγγύης» μέχρι και για το 2016, γεγονός που θα συμπαρασύρει το «τέλος επιτηδεύματος» που πληρώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι. Η τρόικα αμφιβάλλει για την ετοιμότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, σχετικά με τον «ενιαίο φόρο ακινήτων», που προγραμματίζεται για το 2014. «Εναλλακτική» λύση η εφαρμογή του σημερινού χαρατσιού, που πληρώνεται μέσω ΔΕΗ και για το 2014. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται το Σεπτέμβρη στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο είναι να αποφευχθούν τυχόν αποκλίσεις από τον εισπρακτικό στόχο (2,9 δισ. ευρώ) που αφορά στη λαϊκή κατοικία και περιουσία.

5. «Αποκλίσεις»: Κάθε «αποτυχία» στα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα του 2014, σύμφωνα με το ΔΝΤ, συνεπάγεται «περισσότερα μέτρα στο σκέλος των δαπανών». Στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται «πιθανές στοχευμένες περικοπές σε κοινωνικά ευαίσθητους τομείς». Εκτιμούν «δε φαίνονται εφαρμόσιμα» τα προσδοκώμενα «οφέλη» από τις «μεταρρυθμίσεις» στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό...

6. Προαπαιτούμενα: Για την εκταμίευση της επόμενης δόσης η κυβέρνηση καλείται:

  • Να πάρει τις οριστικές αποφάσεις για την αναδιάρθρωση σε ΕΑΣ - ΕΑΒ - ΛΑΡΚΟ, οι οποίες να έχουν εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του 2013.
  • Να προσδιοριστούν οι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι που θα περάσουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Βάζουν ζήτημα και για μείωση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και για αύξηση της κινητικότητας των γιατρών του ΕΣΥ.
  • Να ξεκαθαριστούν οι οφειλές του Δημοσίου στις υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

7. Ιδιωτικοποιήσεις: Οι εισπρακτικός στόχος για το 2013 πέφτει στα 1,5 δισ. ευρώ και για το 2014 ανεβαίνει στα 3,5 δισ. ευρώ.


8. Εκτιμήσεις: Στο 20% αναμένεται η μείωση των μισθών την 3ετία 2012 - 2014. Η πτώση του ΑΕΠ για το 2013 θα φτάσει σε 4,2%, με αμελητέα ανάκαμψη 0,6% το 2014. Στο 27% περιμένουν την επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία για το 2013, με σταδιακή «αποκλιμάκωση» στο 16,3% (!) το 2018 (μετά από μια 5ετία).

9. Παζάρια με την κυβέρνηση: Το Σεπτέμβρη επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών. Η αντιλαϊκή ατζέντα περιλαμβάνει:

  • Τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2014 - 2017.
  • Το νέο φόρο ακινήτων, δηλαδή την επέκταση του μέτρου που ισχύσει σήμερα στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, σε κάθε σπιθαμή γης.
  • Την αξιολόγηση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.
  • Τα μακροοικονομικά μεγέθη και την προοπτική του ΑΕΠ.
  • Τα διαμορφούμενα δημοσιονομικά μεγέθη και η προοπτική του ΑΕΠ.

10. Κόντρες για το «χρηματοδοτικό κενό»: Το ΔΝΤ υπογραμμίζει την ανάγκη να «διασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2014». Πρόκειται για τις δανειακές υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους, δηλαδή για την αποπληρωμή τοκοχρεολυτικών δόσεων που λήγουν και οι οποίες δεν καλύπτονται από τις αναμενόμενες, με βάση το τρέχον πρόγραμμα, εκταμιεύσεις από τα δάνεια των ΕΕ και ΔΝΤ. Το «κενό», σύμφωνα με την Κομισιόν, αποτιμάται στα 3,8 δισ. ευρώ και θα αρχίσει να εμφανίζεται από την άνοιξη του 2014. Το ΔΝΤ προχωρά σε εκτιμήσεις για τη 2ετία 2015 - 2016, για την οποία, σωρευτικά, βλέπει το «χρηματοδοτικό κενό» στα 10,9 δισ. ευρώ. Είναι φανερό ότι ανοίγει και η συζήτηση για τη σύναψη νέου δανείου από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, προκειμένου να αποπληρωθούν τα ποσά για τα δάνεια που λήγουν.

11. Αλλεπάλληλα μέτρα: Η Κομισιόν εκτιμά τη διαμόρφωση του «δημοσιονομικού κενού» για τη διετία 2015 - 2016 στα 4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη διαφορά που προκύπτει ή που «εκτιμούν» ότι θα προκύψει στα επόμενα χρόνια ανάμεσα στα κρατικά έσοδα και τις κρατικές δαπάνες, εξέλιξη που συνδέεται με τους ρυθμούς κατρακύλας ή ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ. Κάθε απόκλιση συνεπάγεται νέα μέτρα, τουλάχιστον αντίστοιχου ύψους. Εν προκειμένω, η εκτίμηση της ΕΕ συμπίπτει με αυτήν του ΔΝΤ (4,1 δισ. ευρώ στη 2ετία 2015 - 2016). Ορθάνοιχτο παραμένει το ενδεχόμενο επανεκτίμησης του «δημοσιονομικού κενού» για την τρέχουσα 2ετία 2013 - 2014.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις