Στην πρέσα μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι

  • Σε νέα ύψη τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες. Κλιμάκωση της επίθεσης από τη συγκυβέρνηση
  • Ανάγκη για λαϊκή ετοιμότητα, επαγρύπνηση, αλληλεγγύη στην πράξη, κόντρα στις ορέξεις κυβέρνησης - τραπεζιτών

Η
 ενεργοποίηση του μέτρου των κατασχέσεων σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων είναι η απάντηση που επιχειρεί δώσει η συγκυβέρνηση στο «πρόβλημα» των ληξιπρόθεσμων «οφειλών» που συνεχίζουν να σωρεύονται στα «κιτάπια» της Εφορίας. Η εξέλιξη που έχει να κάνει με την οικονομική αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων να πληρώσουν τους ασήκωτους φόρους και τα βαριά χαράτσια, φέρνει στην επιφάνεια και τα οξυμένα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου στην επιχείρηση εξόδου από την καπιταλιστική κρίση και για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών.

Ο κίνδυνος των κατασχέσεων επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια μισθωτών και συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπιχειρηματιών και για τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Ταυτόχρονα και παράλληλα διογκώνονται και τα στεγαστικά δάνεια που οι τραπεζίτες βγάζουν στο «κόκκινο». Σε αυτό το πλαίσιο δρομολογούνται, από τη συγκυβέρνηση οι πλειστηριασμοί ακόμη και για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών.

Η κλιμακούμενη βαρβαρότητα του κεφαλαίου και οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, επιβεβαιώνουν την ανάγκη ετοιμότητας για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων από την πλευρά του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Οι κυβερνητικές προθέσεις προκύπτουν ανάγλυφα και από τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις θωράκισης του νομικού οπλοστασίου, ταυτόχρονα με τη διαμόρφωση των καταλλήλων κρατικών μηχανισμών για την ενεργοποίηση και την αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου των κατασχέσεων:

1.
 Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στα 13 δισ. ευρώ (!) εμφανίζονται τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, αυτά που δημιουργήθηκαν μέσα στο 12μηνο του 2012. Παρά τις κυβερνητικές φοβέρες, τους εκβιασμούς αλλά και την ισχύουσα ρύθμιση «τμηματικής διευκόλυνσης» συνεχίζουν να εμφανίζουν «χαμηλούς» ρυθμούς εισπραξιμότητας, γεγονός που υποδηλώνει την οικονομική αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων, να τους πληρώσουν τους ασήκωτους φόρους και τα βαριά χαράτσια. Στο 5μηνο του 2013, στα κιτάπια της Εφορίας εμφανίστηκαν ακόμη 3 δισ. ευρώ, τα οποία στο μεγαλύτερο τμήμα τους αφορούν σε χαράτσια του 2012 που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα φέτος. Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να αυγατίσουν με τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων και με τα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία που καταβάλλονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αποδέκτες της βαρβαρότητας του κεφαλαίου είναι πάνω από 2 εκατομμύρια νοικοκυριά, τα οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι αφορά σε χρέη μέχρι 3.000 ευρώ. Το μέτρο της κατάσχεσης μισθών και συντάξεων (απευθείας από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τραπεζικούς λογαριασμούς) προβλέπεται για οφειλές που ξεκινούν μόλις από τα 300 ευρώ. Μέχρι σήμερα «ακατάσχετο» είναι το ποσό του μισθού και της σύνταξης μέχρι τα 1.000 ευρώ το μήνα, ενώ μεθοδεύεται η συρρίκνωση. Ποινικές διώξεις προβλέπονται για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ.

Πρόσφατα, η συγκυβέρνηση φρόντισε να θωρακίσει το αντιλαϊκό οπλοστάσιο και με τις παρακάτω νομοθετικές ρυθμίσεις:

  • Καθιερώθηκε η δυνατότητα ηλεκτρονικής ειδοποίησης για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, ενοικίων, επιδοτήσεων και άλλων εισοδημάτων.
  • Τα κατασχετήρια για δέσμευση λογαριασμών «εις χείρας τρίτων» θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά από το υπουργείο Οικονομικών στις τράπεζες, που με τη σειρά τους θα διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις. Το σχέδιο αναμένεται να ενεργοποιηθεί με τη λειτουργία του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, μέσω του οποίου θα διασυνδεθούν τα πληροφοριακά συστήματα του φοροελεγκτικού μηχανισμού με τα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών.
  • Η ισχύουσα ρύθμιση «τμηματικής διευκόλυνσης» των ληξιπρόθεσμων χρεών, για όσους υπάγονται σε αυτή, χάνεται σε περίπτωση «εκπρόθεσμης καταβολής». Το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να δώσει «εντολή παρακράτησης μέρους ή του συνόλου της χρηματικής απαίτησης κατά τρίτων προσώπων», δηλαδή να προχωρήσει σε κατασχέσεις μισθών και συντάξεων.

2.
 Ενα ακόμη βήμα στη ίδια κατεύθυνση είναι η δημιουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στο οποίο περνούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία για ποσά πάνω από 5.000 ευρώ. Η υπουργική απόφαση αναφέρει ρητά πως «επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, τα οποία μπορούν να λαμβάνονται σε χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τον ένα μήνα και είκοσι μέρες», δηλαδή μέσα σε 50 μέρες από τη βεβαίωση της οφειλής. Στο σφαγείο μπαίνουν οι πλέον αδύναμοι κρίκοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί έμποροι, μικροεπιχειρηματίες και αγρότες, στρώματα που χτυπιούνται από τις αναδουλειές, τα λουκέτα, από τη συνολική πολιτική σε όφελος του κεφαλαίου. Το μέτρο ήδη ισχύει για τις οφειλές προς τον ΟΑΕΕ (αυτοπασχολούμενοι κ.ά.) και το ΙΚΑ (μικροεπιχειρηματίες). Από την 1η Γενάρη του 2014 θα συμπεριλάβει τον ΟΓΑ (αγρότες) και και το ΕΤΑΑ (αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες).

3.
 Το αντιλαϊκό πακέτο συμπληρώνεται με τις μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στο να δώσουν το ελεύθερο στους τραπεζίτες για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις ακόμη και απέναντι στην πρώτη και κύρια κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση, μέχρι τα τέλη του 2013 απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων με αντικειμενική αξία μέχρι 200.000 ευρώ, καθώς και για τα ακίνητα που αποτελούν την πρώτη κατοικία, ανεξαρτήτως της αξίας τους. Η κυβέρνηση προωθεί τώρα τη σταδιακή άρση της προβλεπόμενης προστασίας, μέτρο που αποτελεί «σύσταση» του ΔΝΤ και αναμένεται να συζητηθεί με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ) στην επόμενη «αξιολόγηση», το Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, τα στεγαστικά δάνεια που οι τραπεζίτες βγάζουν στο «κόκκινο» (σε καθυστέρηση πάνω από 3 μήνες) εμφανίζουν συνεχή επιδείνωση, φτάνοντας στο 20,2% της συνολικής μάζας των στεγαστικών των δανείων που έχουν χορηγηθεί και στα οποία οι τραπεζίτες έχουν εγγράψει υποθήκες. Περί τα 16 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων σε «καθυστέρηση» με μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό εξυπηρέτησης ή και σε πλήρη αδυναμία αποπληρωμής. Να σημειωθεί ότι τα αντίστοιχα επιχειρηματικά δάνεια ξεπερνούν τα 21 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Σεπτέμβρης 2012).

Μέτρα όπως τα παραπάνω έρχονται να υπηρετήσουν στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου για τη βίαιη απαλλοτρίωση περισσότερου λαϊκού εισοδήματος, τη συγκέντρωση ακόμη περισσότερου κοινωνικού πλούτου στα χέρια της οικονομικής ολιγαρχίας. Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να σηκώσουν το μπόι στις κάθε είδους ορέξεις της συγκυβέρνησης, των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ), των μονοπωλίων.

Και μπορούμε και πρέπει να τους εμποδίσουμε, να αναπτύξουμε οργανωμένο κίνημα αντίστασης και λαϊκής ανυπακοής, που να αντιστοιχεί στη σημερινή κατάσταση, που να απαντά στο μέγεθος του πλήγματος που ετοιμάζονται να επιφέρουν. Κανένας μόνος του στις ορέξεις της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Μπορούμε να τους σταματήσουμε μέσα από το χτίσιμο και την ανάπτυξη της Λαϊκής Συμμαχίας! Ετοιμότητα, επαγρύπνηση, αλληλεγγύη στην πράξη, κόντρα στις κατασχέσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις