ΠΟΤΑΜΙ - ΠΑΣΟΚ: Αγωνιούν για την ταχύτερη εφαρμογή του μνημονίου

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης 
μαζί με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά
Σε πλήρη δράση βρίσκονται τα αστικά κόμματα του λεγόμενου «κεντροαριστερού χώρου» όπως το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, διεκδικώντας διακριτό ρόλο στο σχηματισμό της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης. Τα δύο αυτά κόμματα όσο και αν προσπαθούν να λανσαριστούν, το Ποτάμι ως φορέας του νέου απέναντι στο «σάπιο παλιό πολιτικό κατεστημένο» και το ΠΑΣΟΚ ως ο τρίτος πόλος της σοσιαλδημοκρατίας που έχει «διδαχτεί από τα λάθη του παρελθόντος» και καλεί όσους «ξενιτεύτηκαν να γυρίσουν στο δικό τους σπίτι», δεν μπορούν να κρύψουν τις διαχρονικές ευθύνες τους στη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής, των μονόδρομων του κεφαλαίου και της ΕΕ.
ΠΑΣΟΚ: Θέλει να συνεχίσει να ματώνει το λαό
Παίρνοντας πόντους από την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ της «πρώτη φορά αριστεράς», προσπαθεί να εμφανιστεί δικαιωμένο για την πολιτική του, για τα βάρβαρα μέτρα που έχει εφαρμόσει ως κυβέρνηση, ξεπατώνοντας εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, πριν και στη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης ως κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, ματώνοντας το λαό για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, ντόπιων και ευρωενωσιακών.
Ξεπερνάει τα όρια της πρόκλησης το ΠΑΣΟΚ που είναι ταγμένο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο ΝΑΤΟ και σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, που έχει φέρει δύο μνημόνια και ψήφισε το τρίτο, που συμμετείχε ως κυβέρνηση ενεργά σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους (βλέπε Γιουγκοσλαβία), που έκανε το βίο αβίωτο στο λαό, με τους νόμους του, τη δράση των δυνάμεων καταστολής σε όποιο κλάδο αγωνιζόταν, τις πολιτικές επιστρατεύσεις σε βάρος των ναυτεργατών, γιατί σήκωναν κεφάλι στους εφοπλιστές, να εμφανίζεται τώρα ως «προοδευτική δύναμη» και η πρόεδρός του Φ. Γεννηματά να αναφωνεί στις 3 Σεπτέμβρη στην εκδήλωση για την επέτειο από την ίδρυση του κόμματός της ότι «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να ξαναφέρει την ελπίδα που ενταφίασε ο κ. Τσίπρας, μαζί με το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο» που το κόμμα της ψήφισε!
Είναι αδιανόητο τώρα, προεκλογικά, το ΠΑΣΟΚ να βγαίνει και να χαρακτηρίζει το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ ως αναβίωση του παλιού δικομματισμού που τάχα τώρα ξορκίζει, νομίζοντας ότι και με αυτό τον τρόπο θα απαλλαγεί από τις ευθύνες που το βαραίνουν, ότι θα ξεχάσει ο λαός τα όσα του έκανε μέχρι και τον περασμένο Γενάρη, ότι θα κρύψει πως στη Βουλή και ως αντιπολίτευση ψήφισε προαπαιτούμενα και μνημόνιο!
Δεν μπορούν οι βαρύγδουπες εκφράσεις της Φ. Γεννηματά: «Είμαστε σοσιαλιστές. Είμαστε η προοδευτική παράταξη. Είμαστε το κόμμα που ιδρύθηκε και μεγάλωσε για να υπηρετεί το λαό» και η «πρόσκληση» που απευθύνει σε εργατικά - λαϊκά στρώματα που είχαν κάνει το βήμα και το είχαν εγκαταλείψει, να ...«επιστρέψουν στο σπίτι τους», να σκιάσουν ότι ζητάει ξανά την ψήφο των εργαζομένων για να συγκροτήσει τον «τρίτο σοσιαλδημοκρατικό πόλο» όπως το ίδιο το ΠΑΣΟΚ «λέει», πυλώνα, που έχει ανάγκη το σύστημα. Ζητάει την ψήφο των εργαζομένων που έχει ματώσει, για να εξασφαλίσει συμμετοχή στην αντιλαϊκή μετεκλογική κυβέρνηση, ώστε να συμβάλει στην ταχύτερη εφαρμογή του τρίτου μνημονίου.
Το ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που καλεί το λαό να του δώσει με την ψήφο του «συγχωροχάρτι» για να είναι ...«η θετική έκπληξη αυτών των εκλογών» καταθέτει τα διαπιστευτήριά του στο κεφάλαιο, ότι εγγυάται την απαρέγκλιτη εφαρμογή της αντιλαϊκής βαρβαρότητας που απαιτεί η κερδοφορία του. Είπε η Φ. Γεννηματά κατά την ομιλία της στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο): «Επαγγελλόμαστε ένα αναπτυξιακό σοκ. Βασικός τομέας ανάπτυξης είναι η ιδιωτική επιχειρηματικότητα και πρώτα η ελληνική επιχειρηματικότητα. Στηριζόμαστε σ' αυτή. Εχει αποδείξει ότι διαθέτει τεχνογνωσία και εμπειρία και θα μπορεί να διαχειριστεί τα ρίσκα που της αναλογούν. Ομως χρειάζονται βαθιές αλλαγές για να δημιουργήσουμε σταθερές συνθήκες για νέες επενδύσεις», δηλαδή ξεπάστρεμα των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού.
Το Ποτάμι: "Λαγός" των επιδιώξεων του κεφαλαίου...
Το Ποτάμι το προηγούμενο διάστημα φώναζε: «Φέρτε ό,τι συμφωνία θέλετε και εμείς θα την ψηφίσουμε», δείχνοντας την αγωνία του να περάσουν τα απαιτούμενα της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανάπτυξης. Ομως, το πράγμα δεν σταματάει εδώ. Το Ποτάμι προσπαθεί να προβάλει χιλιοδοκιμασμένα αντιδραστικά στοιχεία, για να δείξει ότι τάχα έχει διαφορές από τα άλλα αστικά κόμματα. Προβάλλει τη «μικρή ηλικία του». Στελέχη του εμφανίζονται ως «άφθαρτα» και δήθεν «νέα πρόσωπα», τα οποία όμως έχουν προϊστορία και έχουν στελεχώσει τόσο κόμματα του «παλιού κατεστημένου», όσο και σημαντικά πόστα στον αστικό κρατικό μηχανισμό.
Προσπαθεί να πείσει ότι είναι η δύναμη που θα χτυπήσει το «παλιό», επιστρατεύει θέσεις για την «αναγκαιότητα» καταπολέμησης της διαφθοράς, της φαυλοκρατίας, της κλεπτοκρατίας και της κομματοκρατίας, τα οποία αναγάγει ως βασικές αιτίες για τα βάσανα που ζει ο λαός, προκειμένου να «βγάλει λάδι» το σύστημα που ήρθε να υπηρετήσει. «Ο αγώνας» απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, που είναι παράγωγα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, χαρακτηρίζεται, μάλιστα, ως «νέος πατριωτισμός», στον οποίο «συμμετέχουν όλοι όσοι αποστρέφονται τη μιζέρια του παρελθόντος» και «οραματίζονται μία Ελλάδα παραγωγική, εξωστρεφή, προοδευτική, ισότιμη στην Ευρώπη». Επιδιώκει να παίξει ρόλο στη διαμόρφωση του λεγόμενου «Κέντρου» ως ενδιάμεσου πολιτικού χώρου, ανάμεσα στη φιλελεύθερη και στην αστική σοσιαλδημοκρατική παράταξη που έχει ανάγκη το σύστημα, για να συνεχίσει να εγκλωβίζει συνειδήσεις.
...με θέσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της κερδοφορίας του
Οι θέσεις του είναι αδιάψευστος μάρτυρας ότι το Ποτάμι έχει ως μέλημά του τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, γι' αυτό και κόπτεται για την εφαρμογή πάση θυσία του μνημονίου που ψήφισε μαζί με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και δηλώνει πρόθυμο να συμμετέχει στην, από χέρι αντιλαϊκή, κυβέρνηση που θα προκύψει την «επόμενη μέρα» και η οποία θα έχει πρόγραμμα την εφαρμογή του μνημονίου.
Για την αγροτική οικονομία, οι θέσεις που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη δίνουν μια γεύση. Ενδεικτικά αναφέρει: «Η χώρα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε βαθιές μεταρρυθμίσεις και να καταστρώσει ολοκληρωμένα και μακροχρόνια στρατηγικά σχέδια ανά προϊόν και εκτροφή. Αυτό προϋποθέτει επιστημονικό σχεδιασμό και συναίνεση». Σε κάθε φράση ξεκαθαρίζει ότι ο αγροτικός τομέας πρέπει να εναπόκειται στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν η στρατηγική της σε αυτόν τον τομέα είναι η συγκέντρωση της γης και της κτηνοτροφίας σε λίγα χέρια, για την ενίσχυση των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, ξεκληρίζοντας ό,τι έχει απομείνει από τους μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους. Είναι ακόμα χαρακτηριστικό ότι πουθενά δεν αναφέρει έστω για αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες, προνόμιο όμως που έχουν οι εφοπλιστές.
Για το χρέος, η θέση του είναι ότι «η διαπραγμάτευση με τους δανειστές πρέπει να γίνει σε ρεαλιστική και αμοιβαία αποδεκτή βάση», προσθέτοντας πως «επιδιώκουμε την οριστική βελτίωση της ποιότητας του χρέους, ώστε να είναι πραγματικά εξυπηρετήσιμο», δηλαδή ένα το κρατούμενο είναι ότι ο λαός θα πληρώσει το χρέος που δημιούργησαν οι κηφήνες καπιταλιστές, από εκεί και πέρα να δούμε πώς θα το πληρώσει.
Προτείνει «να ξεπεράσουμε επιτέλους τα αγκυλωμένα σύνδρομα που θεωρούν την επιχειρηματικότητα συνώνυμη της κερδοσκοπίας. Το Ποτάμι επιδιώκει τη θέσπιση δέσμης κινήτρων για τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων. Ο στόχος είναι η σημαντική αύξηση του μέσου αριθμού εργαζομένων και του κύκλου εργασιών ανά επιχείρηση».
Την Υγεία τη «βλέπει» ως ένα ακόμα σημαντικό πεδίο δράσης για την εξασφάλιση κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι ανατριχιαστικά τα όσα αναφέρει για τη νοσοκομειακή περίθαλψη. Τα νοσοκομεία τα αντιμετωπίζει ως επιχειρήσεις με «ισοσκελισμένα έσοδα και έξοδα», τα οποία θα χρηματοδοτούνται από επιχειρηματίες και με τον ...οβολό των ασθενών. «Ενα νοσοκομείο - σημειώνει - με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό συνεισφέρει στην εθνική οικονομία. (....) Οι βασικοί χρηματοδότες πρέπει να ενημερώνονται για την αποτελεσματικότητα αλλά και την αποδοτικότητα των χρησιμοποιούμενων πόρων. Ο τρόπος της διοίκησης αλλά και της οργάνωσης του σύγχρονου νοσοκομείου θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές του σύγχρονου management και την ορθολογική διαχείριση των πόρων με βάση προσυμφωνημένους με την πολιτεία σκοπό και στόχους». Και βέβαια «τα νοσοκομεία πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούν, να αποκτήσουν αυτονομία που θα διασφαλίζει τη λειτουργία τους από την κομματοκρατία και τις "πολιτικές" παρεμβάσεις».
Να πατώσουν
Κανένας τίμιος και προβληματισμένος εργαζόμενος άνθρωπος των λαϊκών στρωμάτων δεν πρέπει να ξεγελαστεί. Υπάρχει τρόπος να κρίνει το κάθε κόμμα και είναι η μία και αληθινή διαχωριστική γραμμή: `Η θα είναι με τα μονοπώλια, με το κεφάλαιο και την εξουσία τους, ή θα είναι με την προγραμματισμένη, σχεδιασμένη, φιλολαϊκή ανάπτυξη. Και εδώ αποκαλύπτεται πλήρως η ουσιαστική ταύτιση όλων των κομμάτων που στηρίζουν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.
Γι' αυτό ο κάθε εργάτης, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επαγγελματίες, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι άνεργοι, ας σκεφτούν καλά το σύνθημα του ΚΚΕ μπροστά στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής: «Τους δοκίμασες....Τώρα με το ΚΚΕ - υπάρχει λύση στο δρόμο της ανατροπής».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις