Ούτε λεπτό για χάσιμο

«Ουσιαστικά, αναγκαζόμαστε να κάνουμε σε διάστημα λιγότερο από ένα μήνα όσα το παλαιοκομματικό σύστημα δεν μπόρεσε να κάνει σε σαράντα χρόνια. Εχουμε αποδείξει, όμως, ως κυβέρνηση ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σε τόσο κρίσιμες προκλήσεις».
Με αυτή τη φράση, ο εκ νέου υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, δεσμεύτηκε χτες δημόσια για την ικανότητα της κυβέρνησης να φέρει σε πέρας την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο, μαζί με τις προαποφασισμένες νέες ανατροπές στα Εργασιακά.
Αυτές οι διαβεβαιώσεις Κατρούγκαλου, που απευθύνονται κατά βάση στο κεφάλαιο και στην ΕΕ, είναι αρκετές για να περιγράψουν το εύρος της επίθεσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά.
Δείχνουν, επίσης, ότι έχει γίνει η σχετική προεργασία από την προηγούμενη και την υπηρεσιακή κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι σαρωτικές αλλαγές.
Αρα, καθόλου καιρός για χάσιμο δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα, στην προσπάθεια να οργανωθούν αντιστάσεις και να μπουν εμπόδια στο ξερίζωμα όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει όρθια.
Το χρονοδιάγραμμα που περιγράφει το μνημόνιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και της νομοθεσίας για τα Εργασιακά είναι ασφυκτικό. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι το κεφάλαιο «καίγεται» να προχωρήσουν οι αλλαγές σ' αυτά τα δύο πεδία, που είναι κρίσιμα για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του.
Γι' αυτό η κυβέρνηση δεσμεύεται να παραδώσει μέχρι τις αρχές Οκτώβρη το πόρισμα για το Ασφαλιστικό και να ξεκινήσει άμεσα τον «κοινωνικό διάλογο», με τον οποίο θα επιχειρήσει να νομιμοποιήσει τις νέες ανατροπές.
Γι' αυτό σχεδιάζει άμεσα να ξεκινήσει τη διαδικασία διαβούλευσης με εγχώριους και διεθνείς παράγοντες σχετικά με τα Εργασιακά, στη βάση των «καλών πρακτικών» της ΕΕ, που σημαίνει παραπέρα ελαστικοποίηση και απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ιδιαίτερα για τους νέους.
Και για όσους νομίζουν ότι η κυβέρνηση απλά εφαρμόζει ένα μνημόνιο «που δεν το πιστεύει», όπως έλεγαν τα στελέχη της προεκλογικά, ήρθε ο Γ. Κατρούγκαλος στη χτεσινή τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου να ξεκαθαρίσει ότι οι «μεταρρυθμίσεις» είναι επιλογή της κυβέρνησης.
Είπε συγκεκριμένα: «Τώρα είναι ο καιρός να αποδείξουμε ότι είμαστε και δύναμη μεταρρυθμίσεων, όχι επειδή μας το ζητούν από έξω, αλλά γιατί οι μεταρρυθμίσεις, οι ριζικές μεταρρυθμίσεις, οι τομές, οι ρήξεις είναι αναγκαίες στην Ελλάδα».
Με τέτοια επιχειρήματα προσπάθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις να νομιμοποιήσουν μέτρα υπέρ της εργοδοσίας, είτε αυτά αφορούσαν στο Ασφαλιστικό είτε στις εργασιακές σχέσεις. Θυμίζουμε ότι ο Αδ. Γεωργιάδης, ως υπουργός Υγείας, δήλωνε ότι δεν ήθελε η τρόικα να του πάρει τη «δόξα» των απολύσεων!
Επομένως, όλα τα «χαρτιά» είναι ανοιχτά στο τραπέζι. Οι εργαζόμενοι, το κίνημά τους πρέπει να διαψεύσουν τον προκλητικό ισχυρισμό του υπουργού Εργασίας ότι το νέο ασφαλιστικό σύστημα «θα γίνει αποδεκτό από τον ελληνικό λαό (...) γιατί αυτό αποτελεί όχι απλώς κοινωνική αλλά εθνική αναγκαιότητα».
Ετοιμάζουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, παραπέρα ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αυστηροποίηση του συνδικαλιστικού νόμου, πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και από πάνω κοροϊδεύουν το λαό ότι αυτά γίνονται για το καλό του, θεωρώντας δεδομένη τη συναίνεσή του!
Δεν υπάρχει χρόνος να σπαταληθεί σε αναμονές και ανοχή προς τη «νέα» κυβέρνηση. Η ΕΕ, το κεφάλαιο και τα κόμματά του «παίρνουν μέτρα» στο λαό και αυτός πρέπει να πάρει τα μέτρα του.
Τα μέτρα που έρχονται πρέπει να βρουν ισχυρές αντιστάσεις πρώτα απ' όλα στους χώρους δουλειάς, με καλή οργάνωση της πάλης και προετοιμασία για σκληρούς, επίμονους ταξικούς αγώνες. Αυτήν την κατεύθυνση υπηρετεί και το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για πολύμορφη δράση και κλιμάκωση με πανεργατική απεργία, όταν η κυβέρνηση φέρει τους αντιλαϊκούς εφαρμοστικούς νόμους.

Σχόλια

  1. Προσφυγή της ΓΣΕΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
    Η περεταίρω φτωχοποίηση του λαού, όσο θα συνεχίζεται η βάρβαρη πολιτική είναι δεδομένη.

    Στοιχεία σοκ για την ανεργία και τους φτωχούς εργαζόμενους στην Ελλάδα συμπεριέλαβε η ΓΣΕΕ στην προσφυγή της ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, χθες στο Στρασβούργο για τις εκτεταμένες παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη από το 2010 έως και σήμερα.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία:
    • Από τις 200 κλαδικές συμβάσεις που υπήρχαν πριν από το 2010, σήμερα διατηρούνται μόλις και μετά βίας 16.
    • 500.000 ημιαπασχολούμενοι ιδιωτικοί υπάλληλοι, αμείβονται καθαρά με λιγότερο από το ελάχιστο επίδομα ανεργίας, που ανέρχεται στα 360 ευρώ.
    • Συνολικά 343.760 εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 ευρώ μεικτά.
    • Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ όπου ο ονομαστικός ακαθάριστος ελάχιστος μισθός μειώθηκε το 2015 σε σχέση με το 2008, από 794 σε 684 ευρώ, δηλαδή κατά -14%
    .
    •Το ποσοστό απόλυτης φτώχειας των μισθωτών πλήρους απασχόλησης το 2009 ανερχόταν στο 7,6% και πλέον αγγίζει το 20%.• 126.956 εργαζόμενοι αμείβονται με μεικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ.
    • Η απλήρωτη εργασία θίγει πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους.
    • Το ποσοστό φτώχειας των εργαζομένων μερικής απασχόλησης, από 30,1% το 2009, εκτινάχθηκε στο 52%.
    • Η ανασφάλιστη εργασία φτάνει στο 30%.
    • Τουλάχιστον μια στις δύο νέες προσλήψεις αφορά σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση και όχι σε πλήρη εργασία, ενώ τον Σεπτέμβριο 6 στις 10 προσλήψεις αφορούσαν σε ευέλικτες μορφές εργασίας.
    • Οι μειώσεις μισθών που έχουν σημειωθεί από το 2010 και μετά, κυμαίνονται στα επίπεδα του 40% – 50% μεσοσταθμικά.
    • Ο κατώτατος μισθός την περίοδο 2010-2015 σημείωσε μείωση κατά 24,7% και κατά 34,3% για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών.
    • Οι περικοπές, δεν βοήθησαν ούτε στη μείωση της ανεργίας, που διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, τα υψηλότερα στην ΕΕ, ούτε στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
    Αντίθετα, επιδείνωσαν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών:
    - Η απασχόληση έχει μειωθεί στο 53%.
    - Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 25%.Περίπου ένας στους δύο είναι μακροχρονίως άνεργος, δηλαδή βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον ένα έτος.
    - Μόλις δύο στους δέκα λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
    Ο ταξικός πόλεμος –οικονομικός, κοινωνικός- με βάρος των λαϊκών στρωμάτων συνεχίζεται. Η περεταίρω φτωχοποίηση του λαού, όσο θα συνεχίζεται αυτή η πολιτική είναι δεδομένη.
    Όλα τα παραπάνω είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών και οικονομικών πολιτικών επιλογών που έκαναν για τους Έλληνες η αστική τάξη ( οικονομική ελίτ), το πολιτικό προσωπικό και οι κυβερνήσεις, σε πλήρη συνεργασία με την Ε. Ένωση και το Δ. Ν. Τ.
    Η πολύ άσχημη αυτή κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το 2017, από την συνεχιζόμενη πολιτική εφαρμογής του 3ου μνημονίου, που φέρνει νέα άμεση ή έμεσση μείωση μισθών και συντάξεων, τις αυξήσεις σε μια σειρά ήδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης που επιβάλλονται στα ράφια των Σουπερ Μάρκετ, την διαρκεί φορομπηχτική πολιτική. Όλα αυτά μειώνουν συνεχώς το διαθέσιμο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών και διευρύνουν την φτώχεια και την εξαθλίωση. Για τον εργαζόμενο λαό τα πράγματα χρειάζεται να πάνε αλλιώς. Να αναζητηθεί άλλος δρόμος κόντρα και ενάντια στις επιλογές του κεφαλαίου, των δανειστών και της Ε. Ένωσης. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να βγει ο λαός στους δρόμους, να μετατρέψει την οργή και αγανάκτηση του, σε ανεξάρτητη λαϊκή δράση. Να διεκδικήσει λύσεις που θα εξυπηρετούν τις σύγχρονες καθημερινές του ανάγκες. Να απαιτήσει την κρίση να την πληρώσουν αυτή που την δημιούργησαν.
    ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις