Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ απομονώνει την ακροδεξιά;

Ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος σε πρόσφατη εμφάνισή του σε τηλεοπτική εκπομπή είπε μεταξύ άλλων: «Η άνοδος των ακροδεξιών σε όλη την Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της βουβής αγανάκτησης των λαών για τις πολιτικές που εφαρμόζονται παντού και της κρίσης αντιπροσώπευσης που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα πολιτικά συστήματα στην Ευρώπη (...) Και εδώ ακριβώς έγκειται η σημασία που ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτο στις εκλογές, γιατί ένα κομμάτι αυτής της κρίσης αντιπροσώπευσης δεν αφήνει να διοχετευτεί σε ρατσιστικά και ξενοφοβικά επίπεδα αλλά σε επίπεδα διαχειρίσιμα...».
Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί, άραγε, αντίβαρο στη Χρυσή Αυγή; Αν δούμε προσεκτικά αυτό το ερώτημα θα πρέπει να παρατηρήσουμε:
1ον. Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμη δεσμευμένη στο καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και τον ευρωμονόδρομο, ως επίδοξος διαχειριστής της αστικής διακυβέρνησης, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επί της ουσίας τη Χρυσή Αυγή, όπως δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αστική διακυβέρνηση γιατί υπάρχουν χιλιάδες ορατά και αόρατα νήματα που συνδέουν τη Χρυσή Αυγή με το κεφάλαιο, τους μηχανισμούς της αστικής εξουσίας. Νήματα που δεν κόβονται γιατί η Χρυσή Αυγή είναι σάρκα από τη σάρκα του συστήματος, το ιδεολογικό της οπλοστάσιο είναι οπλοστάσιο της αστικής ιδεολογίας, αποτελεί εφεδρεία του συστήματος ενάντια στο εργατικό κίνημα αλλά και σε συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων όπως επιβεβαιώθηκε και πρόσφατα στην Ουκρανία.
2ον. Το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει πολιτική διαχείρισης τέτοια που θα αμβλύνει αυτά τα κοινωνικά φαινόμενα πάνω στα οποία φύεται η Χρυσή Αυγή επίσης δεν στέκει. Γιατί εάν υποθέσουμε ότι η Χρυσή Αυγή αξιοποιεί τη φτώχεια, την ανεργία, την καταστροφή λαϊκών στρωμάτων για να περάσει το φασιστικό - ναζιστικό της δηλητήριο, αυτά δεν πρόκειται να πάψουν με μια διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και με οποιαδήποτε διαχείριση στο έδαφος του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Πολύ περισσότερο που μια διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ, που θα διαψεύσει όποιες προσδοκίες λαϊκών στρωμάτων, ενδεχομένως να ενισχύσει, να τροφοδοτήσει το φασιστικό μόρφωμα. Ιστορικά η σοσιαλδημοκρατία έδωσε «πάτημα» για την άνοδο των φασιστικών κομμάτων και με την απογοήτευση που προκαλούσε σε λαϊκά στρώματα.
3ον. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνη για την ενίσχυση του φασιστικού μορφώματος επειδή συνέβαλε και αυτός, στο πλαίσιο του θολού αντιμνημονιακού μετώπου, στο να θολώσει το ταξικό κριτήριο, να κρυφτεί πίσω από τις φωνές για την κλεπτοκρατία, τους κλέφτες πολιτικούς, τους δοσίλογους και τις τράπεζες ο αληθινός υπαίτιος για την κρίση. Γιατί είδε στις «πλατείες» «νέα ελπιδοφόρα κινήματα», που ξεπερνάνε τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, την ίδια στιγμή που οι δυνάμεις του, ως μέρος της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, του συμβιβασμένου συνδικαλισμού, πολεμούσαν την ταξική κατεύθυνση στο εργατικό κίνημα.
4ον. Γιατί με τη στάση του έχει καλλιεργήσει - και αυτός - ανοχή και άλλοθι στον εθνικισμό. Τα προεκλογικά παραδείγματα είναι πολλά. Η υπόθεση Καρυπίδη, οι επιλογές στη Θράκη με την ταυτόχρονη ενίσχυση εθνικισμού - κοσμοπολιτισμού. Οι παράξενες δηλώσεις στελεχών που αμφισβητούσαν αν τεκμηριώνεται η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής ή που την χαρακτήριζαν ιδιόμορφο αντιμνημονιακό κόμμα, το χάιδεμα των ψηφοφόρων της είναι αποκαλυπτικά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις