Τρεις δεσμεύσεις, η εξής ... καμία

"Σε καλοκαίρι τετελεσμένων προχωρεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της έναντι των πιστωτών (...) Οι δεσμεύσεις αφορούν την εγκαθίδρυση διαρκούς καθεστώτος του Μνημονίου σε όλους τους αρμούς της δημόσιας ζωής. Αυτόν το μήνα προωθούνται στη Βουλή τα νομοσχέδια για τη "μικρή ΔΕΗ", για τους αιγιαλούς και για τις επικουρικές συντάξεις. Επεται η αναλογιστική μελέτη και η ρύθμιση για τις κύριες συντάξεις, καθώς και τα υπόλοιπα από τα προβλεπόμενα της "εργαλειοθήκης" του ΟΟΣΑ...".
Αν αρκούμασταν σ' αυτό το καταγγελτικού ύφους απόσπασμα άρθρου της προχτεσινής «Αυγής», θα συμπεραίναμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αν μη τι άλλο, τουλάχιστον, αν κυβερνήσει θα κάνει τη ΔΕΗ αποκλειστικά δημόσια, θα ακυρώσει τις τελευταίες αυτές κυβερνητικές πράξεις που αφορούν αιγιαλούς, νέες μειώσεις σε επικουρικές, κύριες συντάξεις κ.λπ.
Αμ, δε! Σπεύδει η «Αυγή» να προλάβει τυχόν παρεξηγήσεις: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει σαφές ότι θα επιχειρήσει να αντιστρέψει τις καταστροφικές επιλογές. Θα επαναπροσλάβει όσους απολύονται αντισυνταγματικά. Θα επαναφέρει τις κατώτατες συντάξεις στα προ του Μνημονίου επίπεδα. Θα αναστηλώσει και θα ξαναθέσει υπό δημόσιο έλεγχο τη ΔΕΗ»! Τελεία και παύλα.

Απ' τις 3 αυτές δεσμεύσεις, οι 2,5 είναι φύρα. Θα αποκαταστήσει μόνο όσους κριθεί ότι απολύθηκαν αντισυνταγματικά, οι υπόλοιποι «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι». Σημειώνουμε απλώς ότι μόλις προχτές ο Αρειος Πάγος «πάγωσε» την πρωτόδικη απόφαση που προέβλεπε επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. «Πρόσφατα ανακοινώθηκε η απόφαση του ΣτΕ για το δεύτερο μνημόνιο και τις δραστικές περικοπές κατά 22% στους κατώτατους μισθούς -και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών- καθώς και για άλλες περικοπές μισθών, τις οποίες έκρινε δυστυχώς συνταγματικές», παραδέχτηκε χτες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης.
Οσο για τις συντάξεις, μιλά για επαναφορά μόνο των επικουρικών και των κατώτατων. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν βγάζει άχνα σε σχέση με τις μεγάλες μειώσεις που επιβλήθηκαν στις υπόλοιπες συντάξεις, για τις οποίες δεν υπόσχεται τίποτα. Είναι λοιπόν καθαρό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υποσχεθεί καν ουσιαστική ανάκτηση απωλειών...

Σε ό,τι τώρα αφορά τη ΔΕΗ, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται δημόσιο έλεγχο και όχι βεβαίως ανατροπή του καθεστώτος απελευθέρωσης της Ενέργειας, το οποίο δεν αμφισβητεί στο πλαίσιο άλλωστε κατευθύνσεων της ΕΕ. Μιλά δηλαδή για ΔΕΗ στο σημερινό καθεστώς όπου η μισή είναι ήδη ιδιωτική καπιταλιστική ιδιοκτησία και η άλλη μισή δημόσια. Η «Αυγή» μάλιστα τρέμει μήπως και ενοχοποιηθεί η ΕΕ γι' αυτή την εξέλιξη: «Η διάλυση και εκποίησή της δεν προέρχεται από την ευρωπαϊκή νομική πραγματικότητα, αλλά επινοήθηκε για τις ανάγκες των μεγάλων συμφερόντων». Λες και η «νομική πραγματικότητα» της ΕΕ δεν καθορίζεται από τις ανάγκες των μονοπωλιακών συμφερόντων, ανάγκες απόλυτα εχθρικές σε σχέση με αυτές του λαού. Λες και κριτήριο της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ για ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο μέσα σε μια απελευθερωμένη αγορά Ενέργειας, δεν είναι η άποψη ότι έτσι μπορούν να υπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου. Αφού ο «δημόσιος έλεγχος» δεν έχει σκοπό να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες σε φθηνό ρεύμα, την ώρα μάλιστα που τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν τσακιστεί από τα τιμολόγια ρεύματος, αλλά να εξασφαλίσει τζάμπα Ενέργεια στους βιομηχάνους (που σίγουρα θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι). Για τα λαϊκά νοικοκυριά προτείνει διεύρυνση αυτών που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο. Και η κυβέρνηση άλλωστε το ίδιο σκέφτεται να το κάνει.

Ακόμα όμως και γι' αυτές τις δεσμεύσεις που δεν αντιστοιχούν ούτε σε ψίχουλα, η «Αυγή» σπεύδει να διαβεβαιώσει το κεφάλαιο, την ΕΕ, ότι πρόκειται για μέτρα που «δεν απαγορεύονται από διεθνείς συμβάσεις»! Από κρησάρα σε κρησάρα, οι «δεσμεύσεις» του ΣΥΡΙΖΑ εξαϋλώνονται...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις