Η εποχή της παράνοιας

1.
Δεν υπάρχει σημείο της καθημερινής ζωής που να μην κάνει την εμφάνισή της η παράνοια, γνήσια κόρη του δυτικού ορθολογισμού.

2.
Κορυφαίος της εγχώριας παράνοιας είναι αναμφισβήτητα ο πρωθυπουργός. Η γερμανική κελτικής προέλευσης τρόικα δε δυσκολεύτηκε καθόλου να παραδώσει το στέμμα στον Σαμαρά. Παρακολουθώντας συστηματικά την περιπέτειά μας, έκριναν πως είναι ο ικανότερος για τον ακρωτηριασμό μας, ικανός να πλασάρει την παράνοια ως ανώτερη αξία. Ο κύριος Αντώνης είναι μόνο μια μάσκα, και ποτέ πρόσωπο, μάσκα αιώνια και αναλλοίωτη. Βαλτωμένος, με μια χούφτα κόλακες, προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή μας και να μας πείσει ότι είναι για μας ουρανοκατέβατη ευκαιρία, η οποία άφησε τις ακαδημαϊκές της δυνατότητες και κατάντησε περφόρμερ διασκεδαστής. Το κάνει για τα παιδάκια του και έπειτα για μας!
3.
Η ταραγμένη ζωή του Νεοέλληνα δεν του επιτρέπει να κάνει ανοίγματα μέσω των οποίων θα στήριζε την υπόθεσή του. Αντίθετα, τον σπρώχνει σε πράξεις που περιφρονούν και τα τελευταία ψήγματα λογικής μέσα του. Παράδειγμα, η έμμονη ιδέα που κατέλαβε τελευταία τους Κρητικούς για τον γνωστό πια στο πανελλήνιο κροκόδειλο. Επιθυμούν, λέει, να τον κρατήσουν στην περιοχή και μέσα από την τρομερή παρουσία του να προσελκύσουν τα πλήθη των τουριστών!
4.
Η παράνοια κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει. Αρκεί μια ματιά στη διαπλανητική μας τηλεόραση και τις ηρωίδες της. Κάθε εμφάνιση της αναξιόπιστης και ρημαγμένης Σοφίας Βούλτεψη σε βάζει να σκεφτείς για τον τρόπο που οι εξωγήινοι διαλέγουν να καταλάβουν έναν ακατοίκητο εγκέφαλο. Η κυρία Σοφία θα μπορούσε, παράλληλα με τη μέτρια καριέρα, να ήταν η βασίλισσα σ' εκείνες τις παρέες που παρακολουθούν εκπομπές για την εξερεύνηση του διαστήματος και την απόδρασή τους από τη Γη. Σίγουρα είναι ηρωίδα του συγγραφέα Ουίτλι Στρίμπερ, που είναι διάσημος στις ΗΠΑ για τις «προσωπικές» του φιλίες με τους εξωγήινους.
5.
Η παράνοια κατέφαγε και τον Φώτη Κουβέλη. Οι μετακομίσεις του μέσα κι έξω από την κυβέρνηση και έπειτα μέσα κι έξω από το κόμμα έσπασαν ρεκόρ διάρκειας μέχρι το χειραφετημένο αριστερό ένστικτο να καταλάβει πως βρίσκεται σε λάθος θέση. Ο Αριστερός είναι γενικώς ανώτερος άνθρωπος και μονίμως παρεξηγημένος κι ας του απαγγέλλω εγώ κατηγορίες. Τιμάει το όνομά του και, αν χρειαστεί, θα μπει ξανά στην κυβέρνηση, αφήνοντας κατά μέρος την προσωπική του απόλαυση για το λεγόμενο κοινό καλό.
6.
Τις καλύτερες επιδόσεις παράνοιας στους κόλπους της κυβέρνησης θεωρώ ότι τις έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γνωρίζω πολλούς που τον έχουν στο πυρ το εξώτερο, κυρίως για το χόμπι του, που είναι οι απολύσεις, και για την εξάρτηση που έχει από τον πατέρα του. Με τις πράξεις του συμπυκνώνει τη θεωρία της παράνοιας: Ενώ βρίσκεται στο χειρότερο υπουργείο συμπεριφέρεται σαν να έχει εγκατασταθεί στην Κυανή Ακτή.


Γιώργος  ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις