ΣΥΡΙΖΑ: Θέλει να "σύρει" το "χορό" της αστικής διαχείρισης

Ε
πιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικεί το ρόλο του διαπραγματευτή της διευθέτησης του χρέους, εξέλιξη που θα επιτρέψει, αφενός, τη στήριξη του κεφαλαίου για επενδύσεις απ' τον κρατικό κορβανά και ανάκαμψη της κερδοφορίας του, αφετέρου, να πανηγυρίζει ως δική του την «επιτυχία». Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει τη διαδικασία αυτή ως ελπιδοφόρα, προσπερνώντας ότι για το λαό θα σημάνει νέο «κούρεμα» των δικαιωμάτων του.
Ο εκπρόσωπος Τύπου, Π. Σκουρλέτης, ρωτήθηκε χτες (ρ/σ Real) τι θα συμβεί αν ο πρωθυπουργός ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Αλ. Τσίπρα και τον καλέσει να διαπραγματευτεί μαζί του για το θέμα του χρέους και άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, αρκεί «πρώτο βιολί» να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. «Θα γκρεμιστούν οι φούρνοι αν δούμε τον κ. Σαμαρά να πάει να διαπραγματευτεί, γιατί δεν το έκανε ποτέ. Και αυτό δεν είναι απλώς ένα ευφυολόγημα αλλά είναι μια πραγματικότητα. Ποτέ δε διαπραγματεύτηκε κάτι προς όφελος της χώρας. Δεύτερον, ο "δεύτερος" δεν μπορεί να διαπραγματεύεται. Η υπόθεση της διαπραγμάτευσης ανήκει σε αυτούς οι οποίοι εκπροσωπούν με έναν αξιόπιστο και φερέγγυο πολιτικά τρόπο τα συμφέροντα της χώρας. Και νομίζω ότι, μετά και το προχτεσινό αποτέλεσμα, αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Π. Σκουρλέτης, κοροϊδεύοντας το λαό ότι η επίθεση στα δικαιώματά του οφείλεται σε διαπραγματευτική ανυπαρξία της κυβέρνησης.
Σε άλλη του συνέντευξη («Παραπολιτικά»), έθεσε εκ νέου θέμα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης απ' τη στιγμή που -όπως είπε- «έχει να διαχειριστεί ζητήματα που δεν αφορούν τα επόμενα δυο-τρία χρόνια αλλά αφορούν τις επόμενες δεκαετίες. Το μέλλον, δηλαδή, της πατρίδας μας για τον επόμενο μισό αιώνα. Και αναφέρομαι στα ζητήματα του χρέους».
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός σε συναίνεση και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εφόσον, όμως, έχουν προηγηθεί βουλευτικές εκλογές, ήταν λίγο πολύ η απάντηση του Π. Σκουρλέτη σε σχετικό ερώτημα. «Εσείς έχετε ξεκαθαρίσει ότι στην περίπτωση που δεν πάμε σε εκλογές, δεν πρόκειται να συναινέσετε πριν από τις εκλογές σε κανένα πρόσωπο. Στην περίπτωση που είστε κυβέρνηση, ισχύει ακριβώς το ίδιο;», ήταν η ερώτηση και απάντησε: «Προφανώς και δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο, διότι υπάρχει μια βασική παράμετρος η οποία δεν είναι καθόλου αμελητέα. Δηλαδή, θα έχουμε την αποτύπωση των πραγματικών κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών σε ένα νέο κοινοβούλιο. Αρα, αυτό είναι το καθοριστικό. Δεν μπορείς να πας να εκλέξεις για μια πενταετία τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη βάση συσχετισμών οι οποίοι δεν αντιστοιχούν στην κοινωνία την παρούσα στιγμή».
Σε ό,τι αφορά στο πρόσωπο πρόσθεσε: «Πρέπει να συμβολίζει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους συσχετισμούς και να αποπνέει μια αίσθηση ενότητας του λαού στη βάση κάποιων γενικών αναφορών».
Ο Π. Σκουρλέτης κλήθηκε να σχολιάσει και πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και απάντησε: «Εμείς, λοιπόν, το αντιμετωπίζουμε στη βάση αρχών. Είμαστε παγίως υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής. Στη βάση μιας τέτοιας πρότασης όλα τα συζητάμε. Αλλά μιας τέτοιας πρότασης. Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μια συζήτηση για την καθιέρωση ενός πάγιου συστήματος απλής αναλογικής συνταγματικά κατοχυρωμένης». Δηλαδή, συζητά την κατάργηση του μπόνους, που μέχρι πρότινος κατήγγειλε σε όλους τους τόνους, υπό την προϋπόθεση να κατοχυρωθεί και μάλιστα συνταγματικά η απλή αναλογική, γνωρίζοντας ότι αυτή η πρόταση δύσκολα θα γίνει αποδεκτή απ' τα άλλα κόμματα.
Στο μεταξύ, έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για τις συμμαχίες που πρέπει να εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προοπτική ανάληψης της αστικής διακυβέρνησης. Το ζήτημα αναδεικνύει και ο αστικός Τύπος, ελληνικός και διεθνής, ενώ απασχολεί σοβαρά τα επιτελεία της Κουμουνδούρου. Μάλιστα, είδαν το φως της δημοσιότητας σκέψεις στελεχών της για το άνοιγμα που θα πρέπει να γίνει στο ΠΑΣΟΚ, σε συνέχεια των δηλώσεων Τσίπρα για συνεργασία και με τη ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ αν απαλλαγούν απ' τις σημερινές τους ηγεσίες. Και στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ φαίνεται να «ζυμώνεται» η ιδέα μιας συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλαίσιο διαύλων επικοινωνίας με τους ΑΝΕΛ, ο Π. Καμμένος συνεχάρη χτες τον εκλεγμένο με τον ΣΥΡΙΖΑ περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θ. Γαλιατσάτο, τον οποίο, όπως ανέφερε, στήριξε το κόμμα του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις