Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτερο μισθό

Μιλώντας πριν από λίγες μέρες στον ALPHA, ο Αλ. Τσίπρας έλεγε για τον κατώτερο μισθό: «Φέρνουμε το μισθό, τον κατώτατο μισθό, εκεί που έχουμε υποσχεθεί, στα 751 ευρώ». Γράφαμε τότε ότι η κοροϊδία πάει σύννεφο από τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταργήσει το νόμο (ΚΥΑ) που ορίζει κατώτερο μισθό 586 ευρώ, αυτός δεν θα επανέλθει στα 751 ευρώ, όπως προέβλεπε η προηγούμενη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (2010 - 2012), που έχει λήξει. Ο καθορισμός του νέου κατώτερου μισθού θα γίνει με διαπραγμάτευση ανάμεσα στον ΣΕΒ και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όπως άλλωστε προβλέπει και η νέα ΕΓΣΣΕ. Ομως, ποιος εργοδότης θα δώσει αύξηση 22% (32% αν μιλάμε για τους κάτω των 25 ετών) και ποια συμβιβασμένη πλειοψηφία (συμπεριλαμβανομένων και των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ) θα οργανώσει αγώνες για να τη διεκδικήσει;
Χτες, ο Γ. Σταθάκης ήρθε να συμπληρώσει την κοροϊδία προς τους εργαζόμενους. Είπε στο «Βήμα fm»: «Η επαναφορά του κατώτατου μισθού θα γίνει άμεσα και αφορά μόνο όσους προσλήφθηκαν στον ιδιωτικό τομέα το διάστημα μέσα στην κρίση, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και όχι το σύνολο των εργαζομένων». Δηλαδή, η αποκατάσταση του κατώτερου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα - την οποία ούτως ή άλλως δεν μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ - αφορά μόνο τους εργαζόμενους εκείνους που έπιασαν δουλειά την τελευταία τετραετία και όχι όλους τους εργαζόμενους που αμείβονταν και θα αμείβονται στο μέλλον με τον κατώτερο μισθό!
Δεν μπαίνουμε στον πειρασμό να σχολιάσουμε ότι στη διάρκεια της κρίσης είναι ελάχιστοι αυτοί που βρήκαν δουλειά και πάντως συντριπτικά λιγότεροι από αυτούς που έχασαν την εργασία τους. Το ξαναλέμε: Να μην ανεχτεί ο λαός να τον παραμυθιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι μισθοί που τσάκισε η σημερινή κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου, θα παραμένουν τέτοιοι και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όσο ο λαός δεν αποφασίζει να τους κολλήσει στον τοίχο με τη δική του συμμαχία, τη δική του ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση, που προϋποθέτει δυνατό κίνημα και ενίσχυση του ΚΚΕ παντού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις