Δεν έχει τέλος αυτή η παρτίδα

1. Μια παρτίδα σκάκι είναι κι αυτές οι εκλογές. Ο Σκακιστής βρίσκεται στη δύσκολη θέση να έχει τόσα χρόνια για αντίπαλο έναν παπατζή, που το μόνο που κάνει είναι να αλλάζει μορφές. Ο Σκακιστής δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Πρέπει να είναι σοβαρός πάνω από τη σκακιέρα και να κάνει τους απαραίτητους συνδυασμούς για το επιθυμητό αποτέλεσμα.
2. Η φαιδρότητα των ημερών εκδηλώνεται έντονα στη σκακιέρα. Ο Σκακιστής παίζει μ' έναν πεινασμένο για εξουσία. Γεμάτος προσποίηση και υποκρισία, γνήσιο τέκνο της μνημονιακής δημοσιογραφίας, καταπίνει σε δόσεις το μνημόνιο, το οποίο του παρέχει μια άνευ προηγουμένου δημοσιότητα. Γεμάτος ψέματα, όπως όλοι οι βλάκες, φλερτάρει με τον εαυτό του, την ώρα που απευθύνεται στους άλλους και δεν κάνει τίποτα άλλο από το να θεοποιεί το κράτος, απαιτώντας να τον ψηφίσουν όλοι. Αλλη μια αυταπάτη που με σκαιό τρόπο έφτασε μπροστά μας: Σταύρος Θεοδωράκης.
3. Ο Σκακιστής απεχθάνεται κάθε αίτημα περί φιλικής συμπόρευσης όπως κάνουν οι Βενιζέλος και Σαμαράς. Η δήθεν διχόνοια και έχθρα τους δεν κατάφερε τόσον καιρό να μας καταστρέψουν όπως το κάνει σήμερα η συμμαχική φιλία τους. Τι να πει ο Σκακιστής για τον Σαμαρά; Ξεπερνώντας τα όρια της πολιτικής καταγωγής και της κακής φήμης του, έχει επιδοθεί σε ακραίες πολιτικές μηχανορραφίες, που αφήνουν έκπληκτους τους αυλικούς του. Με μοναδικό όπλο πειθούς του μπάτσους των ΜΑΤ, διακατέχεται από αυστηρά αισθήματα για όσους κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, επιβάλλοντας αυστηρά πρόστιμα. Παραβιάζοντας όλα τα συνταγματικά δικαιώματα, πολλαπλασιάζει προκλητικά τις απειλές του. Γνωρίζοντας πως η πρωθυπουργία αγιάζει τα μέσα, έφτασε στο σημείο, μέσω της μνημονιακής δημοσιογραφίας, να σβήσει κάθε σημάδι των ατιμιών που θα μπορούσαν να θυμίζουν, στο μέλλον, την πρωθυπουργία του. Βλέπετε, δεν κυβέρνησε ποτέ ψώνιο αυτόν τον τόπο που να μη σκέφτεται την υστεροφημία του.
4. Ο Σκακιστής παίζει με τον Βενιζέλο. Ο Ευάγγελος, που δεν γνώρισε ποτέ στη ζωή του τι εστί ένδεια, ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα αλλάζοντας πρώτα το επώνυμό του με ένα ένδοξο. Αμετροέπεια, αλλά δικαίωμα. Στη βιασύνη του να εμφανιστεί ως φωστήρας και να μας συνετίσει, θρυμμάτισε μόνος του εικόνα και νέο επώνυμο. Τι απομένει; Νευρώσεις πολυτελείας, κυρίως ψευδαισθήσεις περί εκθαμβωτικών επιτυχιών, τηβέννους που περιμένουν να στολίσουν το ψώνιο, και διαπραγματεύσεις για τον τρόπο που θα την «κάνει» από την πολιτική σκηνή. Η γενική αποδοκιμασία του κόσμου είναι μια πραγματικότητα που δεν τον αφορά. Τελευταία ανακάλυψε και τον εκφοβισμό, όπως όλοι που πάσχουν από έλλειψη κύρους. Δειλός και κλεισμένος στο στόμα του, νιώθει ότι δεν περνάνε πλέον τα τεχνάσματά του, γι' αυτό και διαπραγματεύεται ερήμην μας, με οποιονδήποτε Ευρωπαίο αξιωματούχο, την υπόθεσή μας.
5. Ο Σκακιστής δεν ξαφνιάστηκε με την άνοδο των Νεοναζί. Ξαφνιάζονται μόνο οι ανιστόρητοι, όσοι χάνονται μέσα σε άλλους και ελπίζουν να ζήσουν μέσω αυτών, αδιαφορώντας ποιοι είναι αυτοί. Οσοι ασχολούνται με την ενημέρωση του κόσμου είναι υπεύθυνοι για την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Οι νεοναζί τους οφείλουν ευγνωμοσύνη, γιατί χάρη σε αυτούς μπορούν να συκοφαντούν, να απειλούν και να λιντσάρουν. Είναι προικισμένοι με όλα εκείνα τα εφόδια που παρέχει το κράτος στους εκλεκτούς του. Το κράτος με τους νεοναζί νομιμοποιεί την τρομοκρατία του, τον αριβισμό του και δίνει τέλος στις δημοκρατικές αδυναμίες του. Μπάτσοι και νεοναζί, τώρα πια με την προκλητική άνοδο των μηδενικών της Χρυσής Αυγής, θα αφήσουν κατά μέρος τις υποκρισίες και θα εφαρμόσουν μαζί τα «θεόπνευστα» σχέδιά τους.


Γιώργος  ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις