Η αλήθεια για την αμυντική βιομηχανία

Η
 ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει την απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και της τρόικας, για τη συρρίκνωση και την ιδιωτικοποίηση των «Εθνικών Αμυντικών Συστημάτων» - ΕΑΣ και της «Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων» - ΕΛΒΟ. Οι εξελίξεις στην αμυντική βιομηχανία της χώρας αποτελούν σημαντικό ζήτημα για τους εργαζόμενους του κλάδου, γενικότερα για την εργατική τάξη και την αμυντική ικανότητα της χώρας. Η διάλυση της αμυντικής βιομηχανίας και η παράδοσή της στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους δε συνιστούν απλά «μνημονιακή» υποχρέωση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ή «εμμονή» της τρόικας.

Η αλήθεια είναι ότι εντάσσεται στα σχέδια ενίσχυσης του στρατιωτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ασφάλειας της ΕΕ, για να γίνει πιο αποτελεσματική, στις επεμβάσεις και τους πολέμους κατά των λαών, από κοινού με το ΝΑΤΟ. Αυτήν την ιμπεριαλιστική πολιτική υπηρετεί η Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη «Μετάβαση προς έναν ανταγωνιστικότερο και αποδοτικότερο τομέα άμυνας και ασφάλειας»1 στην οποία τίθενται βασικές γραμμές των ευρωενωσιακών σχεδιασμών για τη συγκέντρωση και μεγέθυνση των μονοπωλιακών ομίλων στον κλάδο, που προϋποθέτει τη διάλυση και εξαγορά μικρότερων δημόσιων επιχειρήσεων της αμυντικής βιομηχανίας στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Τ
ην κατεύθυνση αυτή εξυπηρετούν: α) Η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας (ΕΟΑ/EDA) από υποστηρικτικό όργανο, σε στρατηγικό οργανισμό, για τον καθορισμό των στρατιωτικών προδιαγραφών, των οπλικών συστημάτων και την αναθεώρηση των εθνικών σχεδίων ασφάλειας και άμυνας των κρατών - μελών της ΕΕ και β) Η καθιέρωση κοινών οπλικών συστημάτων για κοινή χρήση σε επιχειρήσεις της ΕΕ («συνένωση και κοινή χρήση» - «pooling and sharing»).

Τα παραπάνω μεταφράζονται σε μείωση του πολιτικού προσωπικού, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας αμυντικής βιομηχανίας, της έρευνας και των προμηθειών στα κράτη - μέλη της ΕΕ, με πρόσχημα τη μείωση του κόστους των οπλικών συστημάτων. Αυτούς τους στρατηγικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς υπηρετεί και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική - Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, που θα ενισχυθεί παραπέρα με την αναθεώρηση που θα αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το Δεκέμβρη του 2013.

Παρά τις τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας, το μερίδιο της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας είναι πολύ μικρό. Αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη παραγωγικών δυνατοτήτων, αλλά στον προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και των στρατιωτικών εξοπλισμών στις ανάγκες του ΝΑΤΟ και της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, στο γεγονός ότι οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας αποτελούσαν πάντοτε σημαντική πηγή κρατικής χρηματοδότησης των μονοπωλίων.

Η
 συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ υλοποιεί σήμερα την τελική φάση αυτού του σχεδίου, με άμεσο κλείσιμο, «εκκαθάριση εν λειτουργία», ή με παράδοση παραγωγικών τμημάτων στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Χαρακτηριστική απόδειξη για τους στόχους της συγκυβέρνησης και της ΕΕ είναι η ανακοίνωση στις 26-8-2013 για τη συνεργασία του επιχειρηματικού ομίλου της ΜΕΤΚΑ (συμφερόντων Μυτιληναίου) με το γερμανικό μονοπώλιο ΚΡΑΟΥΣ ΜΑΦΑΪ ΒΕΓΚΜΑΝ (Krauss Maffei Wegmann), για εξαγωγές όπλων στη Μέση Ανατολή. Την ίδια στιγμή που συγκυβέρνηση, ΕΕ διαλύουν την ελληνική πολεμική βιομηχανία, η ΜΕΤΚΑ ΑΕ συνάπτει συμφωνία βιομηχανικής συμπαραγωγής με την Krauss Maffei Wegmann GmbH & Co KG (KMW), μεγάλο κατασκευαστή προστατευμένων τροχοφόρων στρατιωτικών οχημάτων, για να την προμηθεύει μεταλλικά τμήματα του κελύφους και του πυργίσκου για 62 τανκ LEOPARD 2, που προορίζονται για την αγορά της Μέσης Ανατολής, με την αξία της συμφωνίας να ανέρχεται σε 56,5 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί ότι η ΜΕΤΚΑ και η KMW ήταν συνεργάτες στην παράγωγη των τανκ LEOPARD 2HEL για τον ελληνικό στρατό από το 2003.

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στηρίζει τη στρατηγική της ΕΕ, υμνεί την «υγιή επιχειρηματικότητα» και την «ανταγωνιστικότητα».

Η αντίθεσή του στη διάλυση της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας είναι δημαγωγική. Με την «αντιμνημονιακή» ρητορική του ο ΣΥΡΙΖΑ αθωώνει την ελληνική αστική τάξη και την ΕΕ, κρύβει στους εργαζόμενους ότι η διάλυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί σχεδιασμό της πλουτοκρατίας και της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας.

Τ
ο ΚΚΕ αντιπαλεύει τη συρρίκνωση και την ιδιωτικοποίηση των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, αναδεικνύοντας ότι η εγχώρια αμυντική βιομηχανία διαθέτει σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πολλαπλά. Για παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού αλλά και παραγωγή μέσων για ειρηνικές χρήσεις, στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης της κοινωνίας και οικονομίας, με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Η φιλολαϊκή αξιοποίηση των εγχώριων παραγωγικών δυνατοτήτων της αμυντικής βιομηχανίας προϋποθέτει συμπόρευση των εργαζομένων με το ΚΚΕ, για την οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας και την ενδυνάμωση της αντιμονοπωλιακής - αντικαπιταλιστικής πάλης, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, την αποδέσμευση απ' την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με Εργατική Λαϊκή Εξουσία.

1. COM(2013)542

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις