Αντιπαράθεση στη διαχείριση

Με την ανακοίνωση της κυβέρνησης για «πρωτογενές πλεόνασμα» το πρώτο οκτάμηνο του 2013, ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι ανακοινώσεων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητεί το επίτευγμα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με όσα λένε, το «πρωτογενές πλεόνασμα» δεν είναι πραγματικό και στην πραγματικότητα ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός.

Στη βάση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η πολιτική της απέτυχε, επειδή δεν πιάνει τους στόχους. Αρα, πρέπει να αλλάξει και να εφαρμόσει ο ίδιος το μείγμα της διαχείρισης που προτείνει. Βοηθάει η αντιπαράθεση με αυτό το περιεχόμενο το λαό να καταλάβει την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής και ανάλογα να διατάξει τις δυνάμεις του; Η απάντηση είναι πως όχι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει την κριτική του στην κυβέρνηση για το αν πετυχαίνει τους στόχους της ή όχι. Γιατί το κάνει αυτό; Επειδή και αυτός έχει τους ίδιους στόχους, αλλά υπόσχεται να τους πετύχει με άλλο μείγμα διαχείρισης, πιο «φιλικό» στους επιχειρηματίες και ταυτόχρονα στο λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί την ανάγκη να υπάρξει «πρωτογενές πλεόνασμα» και «δημοσιονομική εξυγίανση».

Οπως άλλωστε δεν αμφισβητεί την ανάγκη να αποπληρωθεί το χρέος. Γι' αυτό κοντράρει την κυβέρνηση στον τρόπο με τον οποίο πάει να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και τα συμφωνηθέντα με την τρόικα. Για να πείσει το κεφάλαιο ότι ο ίδιος μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα και να σπείρει στο λαό αυταπάτες ότι υπάρχει πολιτική που να υπηρετεί τους στόχους της πλουτοκρατίας και το λαϊκό συμφέρον ταυτόχρονα.

Τι διαφορά θα είχε για το λαό αν το «πρωτογενές πλεόνασμα» ήταν αληθινό και όχι «πέτσινο», όπως κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Το «πρωτογενές πλεόνασμα» είναι αποτέλεσμα της περιστολής των κρατικών δαπανών και της αύξησης των κρατικών εσόδων. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση το θύμα είναι ο λαός. «Πρωτογενές πλεόνασμα» σημαίνει συντριβή δαπανών για στοιχειώδεις κοινωνικές υπηρεσίες, φοροαφαίμαξη του λαού. Οταν κατηγορείς την κυβέρνηση ότι το «πρωτογενές πλεόνασμα» που παρουσιάζει δεν είναι πραγματικό, βάζεις από την πίσω πόρτα τη λογική που λέει ότι δεν τσάκισε αρκετά το λαό για να πετύχει τους στόχους της.

Δίπλα σ' αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η δική του πολιτική θα οδηγήσει σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, επειδή θα ενισχύσει την ανάπτυξη. Πώς; Με «κούρεμα» του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή των τόκων. Ολα αυτά σε συνεννόηση με τους εταίρους και δανειστές. Θυμίζουμε ότι για να ξεκινήσει και μόνο η συζήτηση για την επόμενη αναδιάρθρωση του χρέους, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ συμφώνησαν με την κυβέρνηση να πετύχει πρώτα το «πρωτογενές πλεόνασμα». Ταυτόχρονα, από κάθε πλευρά επιβεβαιώνεται ότι οποιαδήποτε διαχείριση του χρέους επιλεγεί, θα συνοδεύεται από νέα μέτρα. Αλίμονο αν ο λαός περιμένει να σωθεί από τις συνεννοήσεις της ΝΔ και τη διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές. Αλίμονο αν περιμένει φως από τα κόμματα που επιδιώκουν ανάπτυξη για το κεφάλαιο και τσακώνονται για το ποιος θα τη φέρει πιο γρήγορα. Στον άλλο δρόμο πρέπει να βαδίσει ο λαός για να σωθεί από μόνος του. Με ισχυρό ΚΚΕ, ενάντια στα μονοπώλια, στα κόμματά τους και την ΕΕ.

Ριζοσπάστης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις