Ο λαός έχει δικές του σημαίες


Α
πό το βήμα της ΔΕΘ, ο Αντ. Σαμαράς είπε μεταξύ άλλων ότι «όλοι μαζί θα σώσουμε την πατρίδα» και ότι «οι Ελληνες ενωμένοι έκαναν ό,τι καλό έγινε σ' αυτόν τον τόπο». Μνημόνευσε και τα 200 χρόνια απ' το 1821, για να αποφανθεί ότι το 2021 θα είναι το έτος της «σύγχρονης απελευθέρωσης της Ελλάδας απ' το άγος του δανεισμού». Η προσπάθεια του πολιτικού προσωπικού των αστών να παρουσιάσει σαν «εθνικούς» τους εκάστοτε στόχους της πλουτοκρατίας δεν είναι άγνωστη στο λαό. Πρόκειται επί της ουσίας για προσκλητήριο να συνταχθεί με τους εκμεταλλευτές του. Να υποστείλει τα δικά του και να υψώσει τα λάβαρα του εχθρού του, προδίδοντας τα συμφέροντά του, το παρόν και το μέλλον των παιδιών του. Να προσχωρήσει στο στρατόπεδο εκείνων που κατακλέβουν το μόχθο του, που για τα κέρδη τους του στερούν και το ψωμί απ' το τραπέζι.

Δ
εν είναι ίδια τα συμφέροντα του λαού και των μονοπωλίων, των εκμεταλλευόμενων και των εκμεταλλευτών τους. Ο λαός έχει συμφέρον να μην ευοδωθούν οι στόχοι της κυβέρνησης και της τάξης που εκπροσωπεί. Εχει χρέος να κάνει ό,τι περνά απ' το χέρι του για να τους εμποδίσει, όχι να βάλει πλάτες για τη διευκόλυνσή τους. Δεν είναι κοινός ο στόχος της εξόδου απ' την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου, ο στόχος της αντιμετώπισης των χρεών και ελλειμμάτων, που προκάλεσαν οι καπιταλιστές και τα πληρώνει ο λαός. Απόδειξη, τα απανωτά χαστούκια που τρώει τα τελευταία χρόνια στο όνομα ακριβώς αυτών των στόχων, την ώρα που οι ταξικοί του αντίπαλοι σκαρφαλώνουν στην πλάτη του για να βγουν από την κρίση, για να προσθέσουν νέα κέρδη στα όσα έχουν ήδη συσσωρεύσει λεηλατώντας τον πλούτο που αυτός παρήγαγε.

Η
 κυβέρνηση συγκαλύπτει το ταξικό περιεχόμενο της πολιτικής που εφαρμόζει, συνεπικουρούμενη απ' τον ΣΥΡΙΖΑ που την παρουσιάζει σαν προϊόν εκβιασμού και υποτέλειας στη Γερμανία, βγάζοντας λάδι την ντόπια αστική τάξη. Ο λαός απ' την άλλη έχει κάθε λόγο να θυμάται καλά ότι κοινά δεν υπήρξαν ποτέ τα συμφέροντά του με αυτά της αστικής τάξης. «Ενωμένοι» δεν ήταν οι Ελληνες ούτε το 1821, που μνημονεύει ο πρωθυπουργός, αποσιωπώντας τον ταξικό χαρακτήρα της επανάστασης. Η ανερχόμενη τότε αστική τάξη, σαν δύναμη προοδευτική για την εποχή της, ήρθε σε σύγκρουση με τους εκπροσώπους της ξεπερασμένης φεουδαρχίας και τους Οθωμανούς συμμάχους της, στα απομεινάρια του παλιού συστήματος, που με επαναστάσεις περνούσε στην Ιστορία.

Τ
ο ίδιο ισχύει τώρα με την εργατική τάξη, το νέο που θα σαρώσει την αστική εξουσία και τον καπιταλισμό που σάπισε. Οι λαοί του κόσμου μεγαλούργησαν πράγματι, αλλά μόνο όταν έκαναν σημαία το δίκιο τους, πυξίδα το συμφέρον τους. Οταν εναντιώθηκαν, συγκρούστηκαν με τους εκμεταλλευτές τους, όταν ανέτρεψαν την εξουσία τους. Ο ελληνικός λαός είναι ανάγκη σήμερα να χαράξει τη δική του αυτοτελή πορεία, η εργατική τάξη και τ' άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα να οργανωθούν στη δική τους συμμαχία, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στην πάλη για μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση απ' την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, στην πάλη για να ανοίξει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης με εργατική - λαϊκή εξουσία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις