Απολύσεις στο Δημόσιο και κατάργηση υπηρεσιών

T
ην άγρια επίθεση στους εργαζόμενους στο Δημόσιο η κυβέρνηση την ονομάζει πότε «διαθεσιμότητα», πότε «αργία» και πότε «κινητικότητα». Οπως και να το πουν η ουσία είναι ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν χάσει ή θα χάσουν τη δουλειά τους, θα μείνουν άνεργοι, μέσω της περιβόητης αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα και της αξιολόγησης δομών και προσωπικού. Αυτό είναι η μία πλευρά ενός ζητήματος και είναι αυτονόητο για το ΚΚΕ ότι κανένας από τους εργαζόμενους δεν πρέπει να απολυθεί. Είναι γεγονός ότι η αστική προπαγάνδα πασχίζει να συκοφαντήσει στο έπακρο τους εργαζόμενους στο Δημόσιο προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις λαϊκές αντιδράσεις σ' αυτήν την πολιτική που στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Σε τέτοιο βαθμό που να καλλιεργεί αντιθέσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, παρά το γεγονός ότι η ίδια πολιτική τσακίζει και τους μεν και τους δε. Είναι η τακτική τού «διαίρει και βασίλευε». Αλλωστε εδώ και καιρό προετοιμάζουν τις λαϊκές συνειδήσεις, πότε με τους, «επίορκους», πότε με τους «τεμπέληδες», συκοφαντώντας συλλήβδην τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, αυτό το σάπιο Δημόσιο που είναι δημιούργημα των αστικών κυβερνήσεων, γι' αυτό είναι αντιλαϊκό, γι' αυτό οι υπηρεσίες που παρέχει στους εργαζόμενους δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, γι' αυτό και η ταλαιπωρία όλων όσων χρειάζεται να συναλλάσσονται με το Δημόσιο. Μόνο που για όλ' αυτά δε φταίνε οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, αλλά το ίδιο το σύστημα, των αστών είναι το Δημόσιο, όχι του λαού. Οπως επίσης δε φταίνε οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, αν κάποιοι ελάχιστοι συνάδελφοί τους δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους ως εργαζόμενοι ή είναι «λαμόγια» όπως λέει η αστική προπαγάνδα. Ούτε επίσης φταίει το γεγονός πως έγιναν όμηροι εκλογικής πελατείας των αστικών κομμάτων για να βρουν δουλειά και τώρα πρέπει να τιμωρηθούν... Αλλωστε αυτή η υπόθεση με το Δημόσιο το πρώτο που κάνει είναι να καταργεί τη μόνιμη και σταθερή δουλειά παντού, και στο δημόσιο τομέα. Και Βεβαίως όσοι συκοφαντούν το ΚΚΕ επειδή ακριβώς αντιτάσσεται στις απολύσεις, είναι όσοι συμφωνούν στο να μην έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά όλοι.

Το ΚΚΕ παλεύει ώστε να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά όλοι οι εργαζόμενοι, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Λιγότερες και υποβαθμισμένες υπηρεσίες στο λαό

M
ία άλλη πλευρά όμως εξίσου σοβαρή, η οποία μπορεί και πρέπει να γίνει κρίκος στην ενιαία πάλη ενάντια στις απολύσεις στο Δημόσιο, είναι ότι οι χιλιάδες απολύσεις συνεπάγονται αμέσως την κατάργηση ή την τραγική υποβάθμιση υπηρεσιών που παρέχονται στο λαό μέσω των δήμων ή άλλων τομέων του Δημοσίου. Για παράδειγμα: η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις σημαίνουν το κλείσιμο παιδικών σταθμών, κατάργηση προγραμμάτων όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» ή τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (το καλοκαίρι εξυπηρετούσαν πολλά νέα ζευγάρια αφού με το κλείσιμο σχολείων πήγαιναν εκεί τα παιδιά τους για να μπορούν να δουλέψουν), υποβάθμιση στις υπηρεσίες καθαριότητας και πυροπροστασίας των δήμων κ.ά. Κατάσταση που από το Σεπτέμβρη θα επιδεινωθεί.

Ακριβώς επειδή οι απολύσεις εργαζομένων στους δήμους συνδυάζεται με το πάγωμα υπηρεσιών που αν και υποτυπώδεις είναι απαραίτητες σε μεγάλο μέρος εργατικών λαϊκών νοικοκυριών της χώρας, με συγκεκριμένη κατεύθυνση, οι Επίτροποι του κράτους που ελέγχουν τις δαπάνες και τις αποφάσεις των δήμων, μπροστά σε ερωτήματα που δέχονται για το τι μπορούν να κάνουν ώστε να έχουν προσωπικό για να λειτουργήσουν Υπηρεσίες, παίρνουν την απάντηση: «φτιάξτε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» (ΚΟΙΝΣΕΠ). Τι είναι αυτές οι επιχειρήσεις; Στις ΚΟΙΝΣΕΠ ωθούνται να συμμετέχουν ως «μέτοχοι» - είλωτες οι χιλιάδες άνεργοι, απολυμένοι, πρώην συμβασιούχοι των δήμων μα και άλλοι, προκειμένου οι δημοτικές αρχές να συνεχίσουν με λιγότερα χρήματα την παροχή μιας σειράς υποβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών, από αυτές που έχει τεράστια ανάγκη η λαϊκή οικογένεια, π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθαριότητα, φροντίδα ηλικιωμένων κ.ά. Οσμιζόμενοι κέρδη, στις ΚΟΙΝΣΕΠ λέγεται ότι «μπαίνουν» και διάφοροι μεγαλοσχήμονες επιχειρηματικών ομίλων και πρώην μεγαλοστελέχη δημοτικών αρχών. Οι ΚΟΙΝΣΕΠ εμφανίστηκαν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με το Ν. 4019/2011 («Νόμος Κατσέλη» για «Κοινωνική Οικονομία»). Ο ΣΥΡΙΖΑ τις εντάσσει στη λεγόμενη «αλληλέγγυα οικονομία», που τη χαρακτηρίζει βασικό πυλώνα ανάπτυξης στην «παραγωγική ανασυγκρότηση», την οποία προτείνει με το πρόγραμμά του. Η νέα φάμπρικα που έχει στηθεί στους δήμους λειτουργεί και ως εξής: διάφορες ΜΚΟ σε συνεργασία με δημοτικές αρχές πιάνουν τους συμβασιούχους που απολύονται, ακόμα και τη μέρα της απόλυσής τους και τους πιπιλίζουν το μυαλό για να στήσουν μαζί με άλλους τέτοιες επιχειρήσεις. Και μάλιστα τους παραμυθιάζουν ότι θα έχουν και κέρδη μετά από μερικά χρόνια...

Αυτό δεν είναι νέο «φρούτο». Εδώ και χρόνια προωθούνται συστηματικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και σε συνθήκες υψηλών ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης, και τώρα που με πρόσχημα την κρίση οι λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές επιταχύνονται. Οπου δοκιμάστηκαν μειώθηκε παραπέρα η κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους και απολύθηκε προσωπικό τους, εμπορευματοποιήθηκαν έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες, μεθοδεύτηκε η απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη να προσφέρει πλήρεις, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό, που τις έχει ήδη πληρώσει μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας. Απέναντι σε αυτήν την πολιτική ο λαός πρέπει να αντιτάξει το δικό του κοινό μέτωπο εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, φτωχών αυτοαπασχολουμένων, νέων και ανέργων, για να μην προχωρήσει καμία απόλυση ή διαθεσιμότητα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις