Τόση πολλή χαρά...


Σαν γύφτικο σκεπάρνι καμαρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση της προέδρου της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο Γκ. Τσίμερ να είναι ο Αλ. Τσίπρας ο προτεινόμενος της ευρωομάδας για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Η ιδέα που πέταξε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής πατάει στις συζητήσεις που γίνονται για εκλογή του προέδρου της Κομισιόν -θέση που σήμερα κατέχει ο Ζ.Μ. Μπαρόζο- απευθείας απ' το Ευρωκοινοβούλιο και όχι απ' τη Σύνοδο Κορυφής όπως ισχύει.

«Εξαιρετικά τιμητική» χαρακτηρίζει την πρόταση η «Αυγή», ενώ ο Δ. Παπαδημούλης (ρ/σ ΦΛΑΣ) σχολιάζει: «Είναι τιμητική για τον ίδιον, για τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και για την ίδια τη χώρα. Οταν μια πολιτική οικογένεια σκέφτεται και διατυπώνει δημόσια μια τέτοια ιδέα, αυτό είναι εξαιρετικά θετικό και μόνο ικανοποίηση δημιουργεί σε όλους μας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ (...) "μετράει" πολύ και έχει γίνει σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Αριστερά αλλά και για ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις».

Η ουσία όμως του ζητήματος που προκαλεί τόση χαρά και ικανοποίηση στον όλο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποκαλυπτική των βλέψεων και προθέσεών του. Η Κομισιόν βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας, είναι το επιτελείο που επεξεργάζεται, διαμορφώνει τις πλέον σκληρές αντιλαϊκές προτάσεις που βαθαίνουν τη φιλομονοπωλιακή στρατηγική της ΕΕ, εγγυήτρια της κοινοτικής νομοθεσίας που ισοπεδώνει εργασιακά ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα των λαών. Είναι αυτό το ιερατείο που ο ΣΥΡΙΖΑ κατακεραυνώνει κατά καιρούς, για να αφήσει βεβαίως στο απυρόβλητο την ΕΕ ως σύνολο.
    
... αποκαλύπτει προθέσεις και προσανατολισμούς

Πέρυσι μάλιστα αποφασίστηκε να δοθούν υπερεξουσίες στην Κομισιόν. Ηταν τον Ιούνη του 2012 που η Αλ. Παπαρήγα δήλωνε: «Θέλουμε να απευθύνουμε ένα ερώτημα σε όλα τα κόμματα και ιδιαίτερα σ' αυτά τα κόμματα που θέλουν να κυβερνήσουν ή είναι πιθανόν να κυβερνήσουν ή να πάρουν μέρος στην κυβέρνηση: Ποια είναι η θέση τους, τώρα μάλιστα που η κρίση στην Ευρωζώνη βαθαίνει και έχουμε τα νέα μνημόνια και τα νέα συστήματα στην Ισπανία, τι θέση θα πάρουν στο σχέδιο που έρχεται στη Σύνοδο, όπου ζητούνται περισσότερες και πρωτόγνωρες υπερεξουσίες στην Κομισιόν, όπου θα αποφασίζει η ίδια για τους εθνικούς προϋπολογισμούς, για τη φορολογία στα κράτη - μέλη, για το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Τι στάση θα κρατήσουν απέναντι στις υπερεξουσίες. Θα ανοίξουν τη συζήτηση ή θα αρνηθούν να πάρουν μέρος, κάτι που βεβαίως για μας είναι και το πιο σωστό και το πιο εύστοχο».

Οπως φαίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κρατιέται να πάρει θέση, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Ας επιταχύνει όμως, υπάρχει και η πρόταση Ασμουσεν για κατάργηση της Κομισιόν. Μη μείνει με τη χαρά...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις