"Δείξε μου το φίλο σου"...

Το αν οι «συμμαχίες» και «τα μέτωπα του Νότου», που η ελληνική συγκυβέρνηση επινοεί, αφορούν τα λαϊκά συμφέροντα, φαίνεται άλλωστε και στα μέτρα που οι «σύμμαχοί» της προωθούν στις χώρες τους. Αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα:
Στη Γαλλία, στις αρχές της περασμένης βδομάδας, η κυβέρνηση κατέφυγε σε ειδικό άρθρο του Συντάγματος για να επισπεύσει χωρίς την έγκριση της Βουλής ένα «πακέτο» μεταρρυθμίσεων, απαραίτητων για να ανακάμψουν οι γαλλικοί όμιλοι. Ανάμεσα στα μέτρα που περιέχει ο γνωστός ως «νόμος Μακρόν» είναι η επέκταση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, η νέα διευκόλυνση των απολύσεων, η περαιτέρω «ελαστικοποίηση» του συστήματος καθορισμού των αμοιβών, οι ιδιωτικοποιήσεις σε κρίσιμους κλάδους, το «άνοιγμα» κλειστών επαγγελμάτων. Βασική προτεραιότητα είναι η μείωση των «δημοσίων δαπανών», που μόνο το 2015 θα φτάσει τα 21 δισ. ευρώ και θα αφορά, μεταξύ άλλων, οικογενειακά επιδόματα και παροχές Υγείας. Την ίδια ώρα, διακηρύσσεται η ανάγκη να διασφαλιστεί η δυνατότητα σύναψης επιχειρησιακών και κλαδικών συμβάσεων που θα προσαρμόζουν τις ώρες εργασίας στις ανάγκες των επιχειρήσεων, δηλαδή η οριστική κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας.
Στην Ιταλία, μόλις την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών, Παντοάν, δήλωσε ότι ο ρυθμός των ιδιωτικοποιήσεων «είναι βραδύτερος απ' όσο θα έπρεπε», επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα με την οποία θα επιδιωχθεί προσέλκυση επενδυτών, καταρχήν, για τα Ταχυδρομεία (Poste Italiane), τους Σιδηροδρόμους (FS), την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Enel. Η προώθηση της μεταρρύθμισης με τον τίτλο «Job's Act» («Δράση για την Απασχόληση») έχει ήδη εξασφαλίσει για τους μεγαλοεπιχειρηματίες ευκολότερες απολύσεις, διεύρυνση της δυνατότητας χρήσης συμβάσεων εργασίας με ημερομηνία λήξης.
Εξίσου ... «ζηλευτή» είναι η αφοσίωση Γαλλίας και Ιταλίας και στην αύξηση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που ματοκυλάνε λαούς. Ετσι, το Παρίσι παραμένει βαθιά «μπλεγμένο» σε «ειρηνευτικές αποστολές» σε μια σειρά αφρικανικές χώρες αλλά και στην επιχείρηση που, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, μεγαλώνει τις απειλές για τους λαούς Συρίας, Ιράκ, γενικά της Μέσης Ανατολής.
Αντίστοιχα, η Ιταλία έσπευσε να δηλώσει ξανά, τη βδομάδα που πέρασε, την «ετοιμότητά» της να συνεισφέρει για τον «τερματισμό» της κρίσης στη Λιβύη, διακηρύσσοντας την ετοιμότητα της ιταλικής πλουτοκρατίας να διεκδικήσει με αξιώσεις μερίδιο στο νέο μοίρασμα αγορών και πρώτων υλών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις