Σύμπλευση των αστικών κομμάτων σε αντιδραστική κατεύθυνση

Η
Η οικονομική στήριξη από το λαό και τη νεολαία 
είναι όρος ύπαρξης για το ΚΚΕ,
 αδιαπραγμάτευτη και βαθιά πολιτική σχέση,
 που έχει σφυρηλατηθεί ακόμα 
και στις πιο δύσκολες συνθήκες
 διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για το αντιδραστικό νομοσχέδιο που αφορούσε στα οικονομικά των κομμάτων, «έδωσε» πλούσιο υλικό. Οι άσφαιρες αντιπαραθέσεις των εκπροσώπων των αστικών κομμάτων επί δύο μέρες ήταν το προκάλυμμα των αντιδραστικών θέσεων που εξέφρασαν με διάφορες παραλλαγές, αποκρύβοντας ταυτόχρονα την ουσία του νομοσχεδίου. Θέσεις που ξεκινούσαν από ύμνους στην ΕΕ και ανάδειξη ως αιτία της καπιταλιστικής κρίσης τη διαφθορά, τη διαπλοκή και τα σκάνδαλα, αποσιωπώντας ότι αυτά είναι μέρος της σαπίλας του καπιταλιστικού συστήματος και έφταναν μέχρι στον ωμό αντικομμουνισμό.
Μόνο το ΚΚΕ αποκάλυψε, από την πρώτη στιγμή, τι επιδιώκει το αντιδραστικό νομοσχέδιο, ότι ουσιαστικά αφορά τη νομιμοποίηση της συναλλαγής των κομμάτων με τους επιχειρηματικούς ομίλους, στοχεύοντας μάλιστα και στην εξοικείωση της συνείδησης του λαού με αυτό το «αίσχος», ενώ και την ίδια ώρα στις ίδιες διατάξεις προωθείται το «φακέλωμα» απλών ανθρώπων που προσφέρουν σε ένα κόμμα ακόμα και 1 ευρώ! Για αυτό το 1 ευρώ, θα πρέπει να καταγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, το ΑΦΜ ή το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας αυτού που το προσφέρει. Ανέδειξε, επίσης, αυτό που άλλωστε αποδέχτηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων. Οτι, δηλαδή, στο νομοσχέδιο αποτυπώνονται οι κατευθύνσεις της ΕΕ και οι «συστάσεις» του Συμβουλίου της Ευρώπης, που προετοιμάζονταν εδώ και καιρό, για παρέμβαση ακόμα και σε ζητήματα λειτουργίας και καταστατικών των κομμάτων, προκειμένου να ληφθούν τα «κατάλληλα μέτρα» απέναντι σε κόμματα που αμφισβητούν την εξουσία του κεφαλαίου και συνολικά απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.
Διαγκωνισμοί για την υπεράσπιση της ΕΕ και των αστικών θεσμών
Τον Ιούλη του 2012, η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά από έρευνα που διενήργησε και στην Ελλάδα, δημοσίευσε τις διαπιστώσεις της για την «διαφθορά των κομμάτων», σημειώνοντας ότι «οι πηγές εσόδων των πολιτικών κομμάτων παραμένουν στο σκοτάδι» και έκανε 16 συστάσεις προς τα κράτη. Συνοπτικά η GRECO πρότεινε «να καταργηθεί η δυνατότητα χρήσης ανώνυμων κουπονιών για δωρεές σε πολιτικά κόμματα, συνασπισμούς και υποψηφίους», «να διευκολυνθεί η εύκολη πρόσβαση του κοινού σε δημοσιευμένες πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των προεκλογικών εκστρατειών» κ.ά. Στις 16 Απρίλη 2014, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που περιέχει κανονισμό «Για τη μεταρρύθμιση της χρηματοδότησης και του νομικού καθεστώτος των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και των συναφών ιδρυμάτων», ο οποίος περιέχει τις συστάσεις GRECO και σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «για την καταπολέμηση της διαφθοράς», όπου αναφέρεται ρητά: «Τα κράτη - μέλη πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν πρόσθετες απαιτήσεις για τα καταστατικά των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και των ευρωπαϊκών πολιτικών ιδρυμάτων». Αν και αυτές οι ρυθμίσεις αφορούν τα λεγόμενα «ευρωκόμματα» (δηλαδή αυτά που συγκροτούνται σε επίπεδο ΕΕ), ωστόσο κρίνεται ότι αποτελούν κατευθυντήριες και για αλλαγές στα κράτη - μέλη.
Ο εισηγητής της ΝΔ Σ. Κεδίκογλου ανέφερε: «Πιστεύω, κυρίες και κύριοι ότι συμφωνούμε όλοι πως είναι μείζον ζήτημα δημοκρατίας, η εδραίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς και στον πολιτικό κόσμο. Καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η απόλυτη διαφάνεια στη διακίνηση του πολιτικού χρήματος. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, εισάγονται ρυθμίσεις που είναι αποτέλεσμα των διδαγμάτων από τα δώδεκα χρόνια εφαρμογής του ν. 3023/2002 αλλά και των συστάσεων της Επιτροπής GRECO. Στόχος είναι η διαφάνεια και η άμεση πληροφόρηση κάθε πολίτη, (...) η λογοδοσία, η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση στην πολιτική και κατ' επέκταση στο δημόσιο βίο. Είναι καιρός να ξανανιώσουν οι πολίτες ότι υπάρχει αξιοπιστία των πολιτικών και της πολιτικής».
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η «αυστηρή» κριτική απέναντι στην κυβέρνηση που άργησε να εφαρμόσει τις «συστάσεις». Στις 9 Σεπτέμβρη, όταν γινόταν η συζήτηση επί του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη ανέφερε: «Το παρόν σχέδιο νόμου είναι προαπαιτούμενο της τρόικας και αποτελεί συμμόρφωση προς τις υποδείξεις της Ομάδας Greco. Το ότι χρειάστηκε να φτάσουμε σε τρεις κύκλους αξιολόγησης και μια Εκθεση Συμμόρφωσης, προκειμένου να γίνει η αναμόρφωση του υπάρχοντος πλαισίου της χρηματοδότησης των κομμάτων, δηλώνει βεβαίως, ότι δεν υπήρχε πολιτική βούληση για να αλλάξει».
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε σχετικά: «Ο λόγος για τον οποίο έρχεται αυτό το νομοσχέδιο είναι γιατί στις 3 έως 6 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους υπάρχει για πολλοστή φορά πολλαπλός γύρος αξιολόγησης της χώρας μας, η οποία κατ' επανάληψη έχει αξιολογηθεί υπολειπόμενη στις προϋποθέσεις πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής που θέτουν οι διεθνείς οργανισμοί στους οποίους συμμετέχουμε. Πολλαπλώς έχει καταγραφεί στις εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι υπολειπόμαστε ως χώρα σε μέτρα και πρακτικές αντιδιαφθοράς και βέβαια αυτά δεν γίνονται αορίστως και γενικώς από ένα πολιτικό σύστημα. Γίνονται από τα κόμματά σας και από τις κυβερνήσεις σας». Τι παραπάνω μπορούσε να πει για να βγάλει λάδι το σύστημα και να υπερασπιστεί την ΕΕ;
Από αυτές τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δίνεται και η εξήγηση για την περίεργη και αντιφατική του συμπεριφορά μέχρι να καταλήξει ποια θα είναι η στάση του απέναντι στο νομοσχέδιο. Στην κοινοβουλευτική επιτροπή «επιφυλάχθηκαν». Στην Ολομέλεια, την πρώτη μέρα τάχθηκαν αρχικά υπέρ σε επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου, όπως το άρθρο 1 που εισάγει τη χρηματοδότηση κομμάτων από επιχειρηματικούς ομίλους. Τη δεύτερη μέρα, αφού πρώτα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, κάλεσε όσους διαφωνούν με το νομοσχέδιο και έχουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών να προκαλέσουν ονομαστική ψηφοφορία, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σχετικό αίτημα για τα άρθρα 5 και 7. Στο τέλος υπερψήφισε άρθρα (όπως το 6 και το 12) τα οποία είναι βασικά για την εφαρμογή του νομοσχεδίου.
Εντοπίστηκε ο "ένοχος" για την καπιταλιστική κρίση
«Μάχη» έδωσαν τα αστικά κόμματα για να εμφανίσουν τις μίζες και τη διαπλοκή ακόμα και ως αιτίες για την κρίση. Ο υπουργός Εσωτερικών, Αργ. Ντινόπουλος, ανέφερε πως «όταν ο λαός είναι να σας τα ακουμπήσει, να μας τα ακουμπήσει - να το πω έτσι - να μας τα δώσει, τότε δεν λέμε κουβέντα. Εκεί που είχαμε φτάσει είναι ένα δείγμα, κύριοι συνάδελφοι, για το πού είχαμε οδηγηθεί και πώς προέκυψε η οικονομική κρίση».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, για να δικαιολογήσει την υπερψήφιση του νομοσχεδίου ανέφερε: «Κατάρρευση του πολιτικού συστήματος, κατάρρευση των αρχών και των ιδεών της δημοκρατίας συνεπάγεται, ουσιαστικά, αδυναμία διεξόδου από την κρίση».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Κωνσταντοπούλου παρεμβαίνοντας συμπλήρωσε το σκηνικό κάλυψης του συστήματος, με την αναφορά ότι βουλευτές και υπουργοί της συγκυβέρνησης με «αμετανόητο τρόπο επιχειρείτε να συγκαλύψετε για άλλη μια φορά μια επιχείρηση κάλυψης και εξοικονόμησης της διαπλοκής σας».
Υπεράσπιση του φακελώματος και αντικομμουνισμός
Ο υπουργός Εσωτερικών από την πρώτη μέρα της συζήτησης έδωσε το «σύνθημα» του αντικομμουνισμού. Για να υπεραμυνθεί του νομοθετικού εκτρώματος με ύφος «χιλίων πιθήκων» επιδόθηκε σε αντικομμουνιστικό κήρυγμα με υπονοούμενα, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στο ΚΚΕ, απαιτώντας να εφαρμόσει το νομοσχέδιο. Ανέφερε μεταξύ άλλων προκλητικών: «Δε σας τιμά να λέτε ότι ένα νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί εσείς δε θα το εφαρμόσετε. Οι νόμοι που ψηφίζονται, εφόσον δεν κρίνονται αντισυνταγματικοί, πρέπει να εφαρμόζονται».
Ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο υπουργός είπε για τα κουπόνια: «Κατ' αρχάς, θεωρώ ότι τα επιχειρήματα περί διώξεων δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή εποχή. Επίσης, όμως, θεωρώ επιβεβλημένη την ενίσχυση της διαφάνειας των πολιτικών κομμάτων. Δεν μπορεί (σ.σ. το κουπόνι) να λειτουργεί εις βάρος της διαφάνειας και δεν θα πρέπει να νομιμοποιηθεί το μαύρο πολιτικό χρήμα μέσω των κουπονιών».
Ενώ ο «ανεξάρτητος» βουλευτής Κωνσταντίντος Γιοβανόπουλος (πρώην ΑΝΕΛ) δίνοντας «ρέστα» στον αντικομμουνισμό ανέφερε: «Χρόνια το ΚΚΕ δεν δέχεται τον έλεγχο, λες και το ΚΚΕ είναι κάτι διαφορετικό από ένα κόμμα. Φτάσαμε μέχρι εδώ, δηλαδή τα παιδιά μας να μην έχουν καμία, μα καμία υπόληψη στους πολιτικούς και στις πολιτικές, στη δημοκρατία και στο Κοινοβούλιο, γιατί οι συμπεριφορές ειδικά απέναντι στο χρήμα και το κομματικό χρήμα ήταν αυτές που ζήσαμε όλοι όλα αυτά τα χρόνια. Η λύση, λοιπόν, είναι κανένα οικονομικό απόρρητο έναντι του κράτους, όλα για όλους»!
Από την πρώτη μέρα της συζήτησης, από το ΚΚΕ τέθηκε ξεκάθαρα από τους βουλευτές του, η κρυστάλλινη θέση του ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παραδώσει προσωπικά στοιχεία μελών και φίλων του Κόμματος, ανθρώπων που εκτιμούν τη δράση του και το ενισχύουν οικονομικά από το υστέρημά τους, τονίζοντας ότι η οικονομική στήριξη από το λαό είναι όρος ύπαρξης για το ΚΚΕ, βαθιά πολιτική σχέση, που έχει σφυρηλατηθεί ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Δεσμοί που αναδεικνύονται από το γεγονός ότι χιλιάδες φίλοι και οπαδοί του Κόμματος δημοσιεύουν εθελοντικά στο «Ριζοσπάστη» τις προσφορές τους στο ΚΚΕ δίνοντας το παράδειγμα και σε άλλους. Επισημάνθηκε ότι στο ΚΚΕ γίνεται πλήρης έλεγχος όπως σε όλα τα κόμματα, από ορκωτούς λογιστές και έγινε σαφές ότι: «Ανθρώπους εκτεθειμένους στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία και αυθαιρεσία δεν πρόκειται να αφήσουμε ποτέ!».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις