Το ηχητικό ... "ντοκουμέντο"

Το ηχητικό απόσπασμα του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, στο οποίο περιγράφει τα της δραχμής, το περιβόητο plan B και το ...χακάρισμα στους ΑΦΜ, δεσπόζει στην επικαιρότητα. Αναλύσεις, ρεπορτάζ και «ανατριχιαστικές» λεπτομέρειες «γεμίζουν» ώρες τηλεοπτικού χρόνου.
Οσον αφορά το σχέδιο αυτό καθαυτό, ανεξάρτητα εάν κάποιος μπορεί να πει πως περιλαμβάνει ορισμένες έως και γραφικές πτυχές, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα σχέδιο που υπήρχε και υπάρχει ακόμα στη φαρέτρα τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου, αλλά και τμημάτων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, εφόσον οι εξελίξεις είτε στην ελληνική καπιταλιστική οικονομία, είτε εξαιτίας των αντιθέσεων στην Ευρωζώνη προκρίνουν ως συμφέρουσα επιλογή.
Μια τέτοια επιλογή δεν θα κακόπεφτε σε μερίδα του κεφαλαίου που θα έβγαινε πολλαπλά κερδισμένη, θα θησαύριζε από την έξοδο από το ευρώ, ενώ είναι σίγουρο ότι θα προέβλεπε επιδείνωση της ζωής των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Στην ουσία, αυτό το σχέδιο θα υλοποιούσε με διαφορετικό τρόπο αυτό που κάνει σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη βοήθεια των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού. Αντιλαϊκά μέτρα, συμφωνία - θηλιά για το λαό με τους δανειστές και 3ο μνημόνιο.
Είναι προφανές ότι η αντίδραση της κυρίαρχης μερίδας των αστικών ΜΜΕ σε αυτό το ζήτημα εκφράζει ενδοαστικές αντιθέσεις, κόντρες ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου και της αστικής τάξης, με δεδομένο ότι κυρίαρχη σε αυτήν τη φάση αστική επιλογή είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Εάν, βεβαίως, με αφορμή το σχέδιο Βαρουφάκη η αντιπαράθεση περιοριζόταν στο πλαίσιο της ενδοαστικής κόντρας και διαπάλης, εάν περιοριζόταν απλά στο «ξεμάλλιασμα» τμημάτων του κεφαλαίου στην κούρσα τους για το ποιος θα βγει λιγότερο ή περισσότερο κερδισμένος, θα μπορούσε να γίνει κατανοητό. Οπως κατανοητό θα μπορούσε να γίνει το γεγονός ότι οι αποστάσεις ανάμεσα στους θιασώτες του ενός σχεδίου και τους υποστηρικτές του άλλου δεν είναι και τόσο μεγάλες... Το πόσο εύκολα οι δήθεν αντιμνημονιακοί ΣΥΡΙΖοΑΝΕΛαίοι έγιναν μνημονιακότεροι των μνημονιακών είναι χαρακτηριστικό. Ομως, κάποιοι χρησιμοποιούν αυτό το σχέδιο για να συκοφαντήσουν κάθε προοπτική σύγκρουσης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους. Σε συνθήκες που όλο και περισσότερο διαμορφώνονται δυνατότητες ευρύτερα εργατικά - λαϊκά στρώματα να κατανοήσουν το αδιέξοδο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της συμμετοχής στην ΕΕ και άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Βούτυρο στο ψωμί τους όλοι αυτοί που ντύνουν με αντικαπιταλιστικά χρώματα την προοπτική της κρατικής χρεοκοπίας κρύβοντας ότι αυτή αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις