"Ευχαριστούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ"!

Μετά το περιβόητο «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ» που εκστόμισε από το βήμα της Βουλής ο Κ. Σημίτης, το Γενάρη του 1996, χτες ήταν η σειρά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, να δηλώσει ανερυθρίαστα στον κομματικό ραδιοφωνικό σταθμό: «Πρέπει να ευχαριστήσω δημόσια την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον Πρόεδρο Ομπάμα, διότι ενδεχομένως χωρίς τη δική του συμβολή και επιμονή ότι η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει και θέματα χρέους και αναπτυξιακό ορίζοντα, ίσως να μην πετυχαίναμε»!
Η δημόσια παραδοχή της ευγνωμοσύνης που νιώθει η κυβέρνηση, έχει να κάνει με το γεγονός ότι το μνημόνιο που συνομολόγησαν, το οποίο τσακίζει το λαό, αλλά διασφαλίζει τις στρατηγικές επιλογές του εγχώριου κεφαλαίου, οφείλει σε μεγάλο βαθμό την ύπαρξή του στις παρεμβάσεις και το «ενδιαφέρον» των ΗΠΑ.
Η δήλωση του Γ. Δραγασάκη έρχεται να «κουμπώσει» με μια σειρά γεγονότα που επιβεβαιώνουν την ενεργό εμπλοκή των ΗΠΑ στη διαδικασία των αντιλαϊκών παζαριών της κυβέρνησης με τους «εταίρους», για λογαριασμό του ντόπιου κεφαλαίου. Οι απανωτές τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, ακόμα και τον ίδιο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, οι συνεχείς επικοινωνίες αυτών με παράγοντες της ΕΕ, οι πρωτοβουλίες όπως και η επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου σε Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι, με ατζέντα το θέμα της Ελλάδας και συνολικά της «παγκόσμιας οικονομίας» κ.ά.
Οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων, που καθένα μοχθεί για λογαριασμό των μονοπωλίων του και για την προώθηση των συμφερόντων τους έναντι των ανταγωνιστών τους, ήταν που ώθησαν τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Για τους ίδιους λόγους, η κυβέρνηση της Γαλλίας υποστήριξε την ελληνική, για να δεχτεί κι αυτή χτες τις ευχαριστίες του Ευκλείδη Τσακαλώτου... Ολοι τους μαζί, όμως, τσακίζουν με την ίδια θέρμη τα λαϊκά δικαιώματα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις