Ο καβγάς για τις τράπεζες

Η
 ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπήκε στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Κυριακή και αποτελεί στρατηγικό πλαίσιο για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας της Ελλάδας. Ζήτημα που έγινε αιχμή της αντιπαράθεσης του ΣΥΡΙΖΑ με τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε εντυπωσιακά ψηλά το ζήτημα, πολύ πιο ψηλά από τις άλλες αναδιαρθρώσεις. Μίλησε για έγκλημα, φέρνοντας για παράδειγμα τις ΗΠΑ και την Ισπανία, όπου η ανακεφαλαιοποίηση έγινε από το Δημόσιο. Μίλησε, επίσης, για εκχώρηση τραπεζών σε κερδοσκοπικά funds (πράγματι ξένα funds έχουν ρίξει κεφάλαια σε τράπεζες, αγοράζοντας μετοχές, ενώ ενδιαφέρονται για αγορά και «κόκκινων» δανείων). Υποστηρίζοντας ότι τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο θα έχουν φιλολαϊκό ρόλο, στηρίζοντας την ανάκαμψη της οικονομίας. Η κυβέρνηση αντεπιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δε θέλει την ανακεφαλαιοποίηση, εμποδίζει τη δανειοδότηση επενδύσεων, εμποδίζει την ανάπτυξη. Η λογική του ΣΥΡΙΖΑ για τράπεζες υπέρ του λαού μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί. Οι τράπεζες, ανεξάρτητα αν είναι δημόσιες ή ιδιωτικές, δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα, αποτελούν την «καρδιά» της καπιταλιστικής οικονομίας. Συγκεντρώνουν κεφάλαια με τα οποία δανείζουν τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, βγάζοντας κέρδος. Οπως, επίσης, βγάζουν κέρδος δανείζοντας τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Ταυτόχρονα οι τράπεζες συμμετέχουν οι ίδιες στην επιχειρηματική δραστηριότητα, στους μονοπωλιακούς ομίλους σε επενδύσεις. Μάλλον, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι έχει το «μαγικό ραβδάκι» που μετατρέπει μια καθαρά κερδοσκοπική λειτουργία σε φιλολαϊκή.
Είναι γεγονός ότι καπιταλιστική ανάπτυξη χωρίς τις τράπεζες δεν μπορεί να υπάρξει. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα τα αστικά ΜΜΕ, ο ΣΕΒ, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων, το ΕΒΕΑ κ.λπ., επέμεναν στην ανάγκη να γίνουν γρήγορα τα «κρας τεστ» των τραπεζών, προαπαιτούμενο για την ανακεφαλαιοποίησή τους, ώστε να αρχίσουν να δίνουν δάνεια για επενδύσεις. Σε συνδυασμό βεβαίως με την τακτοποίηση των «κόκκινων δανείων», που επίσης μεγάλο μέρος τους αφορά δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων.
Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ βιάζονται για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Και οι δύο επιδιώκουν την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η κυβέρνηση πουλά με χασούρα, ενισχύοντας με κρατικό χρήμα τους τραπεζίτες, ενώ θα μπορούσε, έχοντας υπό δημόσιο έλεγχο τις τράπεζες, να χρηματοδοτήσει τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι τράπεζες πρέπει να χρηματοδοτηθούν για να συμβάλουν άμεσα αυτές στις επενδύσεις. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται σε σημαντικό βαθμό με αυτή του ΣΕΒ. Αυτή η αντιπαλότητα, ανάμεσα σε «τραπεζίτες» και «βιομηχάνους», υπάρχει σε όλη την περίοδο της κρίσης.
Η κόντρα για τις τράπεζες είναι κόντρα για το ποια ιδιωτικά κεφάλαια τοποθετούνται στις τράπεζες, ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα δανειοδοτηθούν, σε ποιους τομείς της οικονομίας θα γίνουν επενδύσεις. Για την εργατική τάξη και το λαό η διαπάλη αυτή είναι ξένη, αφού και οι δύο συνταγές ενισχύουν το κεφάλαιο εις βάρος των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων. Η έγνοια όμως των εργαζομένων πρέπει να είναι να απαλλαγούν όσο γίνεται πιο γοργά από τα δεσμά του κεφαλαίου και της ΕΕ, από τις διάφορες «συνταγές» και «μείγματα» του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Σ' αυτόν το δρόμο μπορούν να συμβάλουν και με την ψήφο στις ερχόμενες εκλογές, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις