"Γη και ύδωρ" στους επιχειρηματικούς ομίλους της Αττικής

Τ
α δίνει όλα με το «καλημέρα» η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Αττικής, Ρένα Δούρου, που έπλεξε την περασμένη Τετάρτη το εγκώμιο της «υγιούς επιχειρηματικότητας», διαβεβαιώνοντας τους επιχειρηματικούς ομίλους ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι η Περιφέρεια Αττικής θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια για ανάκαμψη της κερδοφορίας τους.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης είπε: «Η υγιής επιχειρηματικότητα αποτελεί συστατικό στοιχείο στη συλλογική προσπάθεια κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας. Μια επιχειρηματικότητα δηλαδή που θα σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα, θα αποδίδει τους νόμιμα προβλεπόμενους φόρους, θα σέβεται το περιβάλλον. Μια επιχειρηματικότητα ωφέλιμη για το κοινωνικό σύνολο. Χρήσιμη για τις ανάγκες της κοινωνίας»!
Κοροϊδεύει τους εργαζόμενους ότι υπάρχουν καλοί και κακοί εκμεταλλευτές της εργατικής τους δύναμης. Οτι υπάρχουν και χρήσιμοι καπιταλιστές, που νοιάζονται όχι για τα κέρδη τους αλλά για τους εργαζόμενους! Κι όλα αυτά για να καλέσει τους εργαζόμενους να συμπαραταχθούν με τον αντίπαλό τους, να στηρίξουν τον απολύτως εχθρικό για τα συμφέροντά τους στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης με τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι αφοσιωμένος στο στόχο αυτό. Μάλιστα, το κριτήριο σύμφωνα με το οποίο οι καπιταλιστές εμπίπτουν στη μία ή την άλλη κατηγορία είναι, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο σεβασμός στους νόμους, αυτούς που επιβάλλουν τον εργασιακό μεσαίωνα και τους λύνουν τα χέρια να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, τους νόμους που φορολεηλατούν το ισχνό λαϊκό εισόδημα, την ώρα που διασφαλίζουν στο μεγάλο κεφάλαιο φοροασυλία.
Σ
το συναγωνισμό με την κυβέρνηση για το ποιος θα αποσπάσει την προτίμηση της αστικής τάξης, η Ρ. Δούρου πρόσθεσε: «Το σημερινό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει κυβέρνηση και τρόικα, κάθε άλλο παρά φιλικό προς αυτή την υγιή επιχειρηματικότητα μπορεί να χαρακτηριστεί. Για παράδειγμα, το αβέβαιο φορολογικό καθεστώς - μέσα σε δύο χρόνια, υπήρξαν, όχι ένα ούτε δύο ούτε δέκα αλλά... 32 διαφορετικά φορολογικά νομοθετήματα - καθώς και τα άνισα φορολογικά βάρη σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση, που επιβάλλει η τρόικα, κάθε άλλο παρά ευνοούν τη δραστηριότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Υπόσχεται δηλαδή περιβάλλον ευνοϊκό για να «ανθίσουν» τα καπιταλιστικά κέρδη και την ίδια ώρα διαβεβαιώνει πως το κόμμα της μπορεί να εξασφαλίσει στο κεφάλαιο «ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο που θα στηρίξει τις απαραίτητες εκείνες μεταρρυθμίσεις που θα αναζωογονήσουν τις ΜΜΕ. Με νέες δημόσιες πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία». Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές φορές μιλήσει για τη μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου προκειμένου να γίνουν επενδύσεις. Να θυμίσουμε μόνο την κριτική προς την κυβέρνηση όταν ο όμιλος Στασινόπουλου μετέφερε την έδρα του στο Λουξεμβούργο αναζητώντας χαμηλότερη φορολογία. Και εδώ εντάσσει και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες για να αποσπάσει τη συναίνεσή τους στην πολιτική που χρειάζεται ώστε να πάρει μπρος η κερδοφορία του κεφαλαίου και η οποία είναι κόλαφος για την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Μόνο που οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν χτυπιούνται μόνο από τους φόρους, αλλά και από το μονοπωλιακό ανταγωνισμό.
Ε
ιδικότερα για την Περιφέρεια, δεσμεύτηκε ότι «μπορεί να καταστεί ο κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας». Ως προς τον τρόπο που θα το πράξει αυτό, ανέφερε: «Η Περιφέρεια μπορεί να προωθήσει τη στήριξη της κοινωνικής οικονομίας». Τι επιχειρήσεις είναι αυτές; Είναι οι γνωστές ΚΟΙΝΣΕΠ που αξιοποιούν οι δήμοι με εργαζόμενους με εξευτελιστικούς μισθούς, είναι άλλες επιχειρήσεις, όπως συνεταιρισμοί ανέργων που πουλάνε διάφορες «κοινωνικές υπηρεσίες», πρόκειται δηλαδή για πατενταρισμένες από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς μεθόδους διαχείρισης της φτώχειας, συμφιλίωσης του λαού με την ανέχεια και τις μειωμένες απαιτήσεις. Σ' αυτό έχει ήδη βάλει πλάτες ο ΣΥΡΙΖΑ με την τακτική του στο συνδικαλιστικό κίνημα, μαζί με τις άλλες δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, υπονομεύοντας την πάλη. Αλλωστε, «πουλάει» στους αστούς την ικανότητα διατήρησης της «κοινωνικής συνοχής».
Με όλα αυτά, λοιπόν, απερίσπαστος, όπως ελπίζει, από λαϊκές αντιδράσεις, θα ξεδιπλώσει τη στρατηγική του δίνοντας «γην και ύδωρ» στους καπιταλιστές ή, όπως το έθεσε η Ρ. Δούρου, θα εφαρμόσει «(...) πολιτικές, με στόχευση την εξυγίανση και ανασυγκρότηση υφιστάμενων επιχειρήσεων, με υπερχρέωση και με κυρίαρχα στοιχεία λειτουργικής και παραγωγικής στέρησης (...) και στήριξης δυναμικών και καινοτόμων παραγωγικά επιχειρήσεων». Δηλαδή, πολιτικές για τη στήριξη με κάθε τρόπο και μέσο των επιχειρήσεων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις