Ο ΣΥΡΙΖΑ για τους αντιλαϊκούς φορολογικούς νόμους

Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τη διγλωσσία και την ανούσια αντιπαράθεση με τη ΝΔ ως όπλα για να κρύψει την ταύτισή του με τις θέσεις τμημάτων του κεφαλαίου και τη στρατηγική σύμπλευσή του με τη ΝΔ στο πλαίσιο της ΕΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στάση του απέναντι στους ληστρικούς για το λαό φορολογικούς νόμους 4172, 4174 και 4223 που υποτίθεται ότι καταγγέλλει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει με βολικό τρόπο το ανάθεμα στην τρόικα και στα μνημόνια, φροντίζοντας πάντα να καλύπτει την ΕΕ. Σκόπιμα αποκρύπτει ότι τα αντιλαϊκά μέτρα και τα μνημόνια υλοποιούν αποφάσεις της ΕΕ που πάρθηκαν προ κρίσης.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναλώνονται σε μια σειρά παρεμβάσεις για το Ν. 4172, τα βιβλία των αγροτών και το Ν. 4174, οι οποίες στο επίκεντρό τους έχουν να δοθούν παρατάσεις, να τροποποιηθούν τα εξοντωτικά πρόστιμα (γιατί αυτοί θέλουν πιο αναλογικά πρόστιμα!), να γίνει διαβούλευση για ένα «δίκαιο φορολογικό σύστημα».
Να τι υποστήριξε ο βουλευτής τους Δ. Γελαλής: «Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος με όρους νεοφιλελευθερισμού διαλύει την οικονομία και την κοινωνία. Η πλήρης ανικανότητα του οικονομικού επιτελείου ή η ηθελημένη παραίτησή του απ' την πάταξη της φοροδιαφυγής, τους οδηγεί σε αυτό το τρομακτικό ποινολόγιο επί δικαίων και αδίκων για το οποίο ακόμα αναμένονται διευκρινίσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφράσει τις αντιθέσεις του για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας από την αρχή αλλά δεν εισακούστηκε. Η συγκυβέρνηση τον έφερε προς ψήφιση στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος χωρίς καμία διαβούλευση... Καλούμε το οικονομικό επιτελείο της συγκυβέρνησης να επανεξετάσει το θέμα μαζί με τους αρμόδιους φορείς προτού κλείσουν και όσες επιχειρήσεις έχουν επιβιώσει της κρίσης. Η καθιέρωση ενός απλού, δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος με πρόστιμα δίκαια και αναλογικά είναι επιτακτική και αναγκαία!».
Τι λένε επί της ουσίας; Οτι μπορεί να υπάρχει ένα «πρωτογενές πλεόνασμα» στον καπιταλισμό με δήθεν φιλολαϊκούς όρους. Λες και αυτό δε θα είναι από το ξεζούμισμα του λαού για να ενισχύεται η «υγιής επιχειρηματικότητα» που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το κεφάλαιο. Μας λένε ότι θέλουν πιο ικανό το αστικό κράτος για να εφαρμόζεται η αντιλαϊκή φορολογία. Δηλαδή, να απομυζούν το λαό με αποτελεσματικότητα, όλους αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν. Και, τέλος, θέλουν «επανεξέταση» και διάλογο με την κυβέρνηση (δηλαδή, αυτούς που καταληστεύουν το λαό) για ένα «απλό, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα».
Επίκληση των "δίκαιων" συστημάτων ΕΕ - ΗΠΑ...
Το τι ακριβώς εννοούν το περιέγραψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης: «Η Ελλάδα υποφέρει 20 χρόνια από λίγους φόρους και αυτή είναι η βασική αιτία του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας (...) Αρα σε μια οικονομία η οποία θέλει να κρατήσει τα ευρωπαϊκά της χαρακτηριστικά, όσον αφορά τη δομή των κοινωνικών δαπανών και του κράτους, δεν τίθεται θέμα να μειώσεις το 43%... Αντίθετα, η χώρα οφείλει να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα στο 42 - 43% του ΑΕΠ όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος ακόμα, επειδή και τα φορολογικά έσοδα είναι πανομοιότυπα στην Ευρώπη, είναι 40% έμμεσοι φόροι, 40% φόροι και ασφαλιστικές εισφορές από τον κόσμο της εργασίας και 20% είναι φορολόγηση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων... Η Ελλάδα έχει μια μόνιμη τρύπα στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, θα τολμούσα να πω πιο πολύ των φυσικών προσώπων παρά των επιχειρήσεων. Αρα η ιδέα για λιγότερους φόρους είναι παραπλανητική, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα παρά μόνο αν θέλει κάποιος να απομειώσει πολύ το σκέλος των δαπανών, στην οποία περίπτωση η Ελλάδα μεταφέρεται όπως κάνει εν μέρει το μνημόνιο που επιδιώκει ένα κράτος του 37-38% δημόσιες δαπάνες...».
Σε κείμενο της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΕΕ), ΣΥΝΑΡΟΕ, αναφέρεται: «Αν τα πρόστιμα αυτά επιβληθούν όπως ψηφίστηκαν θα αποτελέσουν την ταφόπλακα για τους λογιστές φοροτέχνες, αλλά και κάθε μικρομεσαίο επαγγελματία... Στην θέση όλων αυτών προτείνουμε να καθιερωθούν διατάξεις δίκαιες, αναλογικές, αποτελεσματικές, οι οποίες θα στοχεύουν στην πραγματική φοροδιαφυγή και όχι στα ανθρώπινα λάθη... ».
Και στη συνέχεια, προβάλλουν κείμενο υπογραφών που αναφέρει: «...οι νέες αυτές διατάξεις αποτυπώνουν καθαρά και ωμά, την πλήρη ανικανότητα των εμπνευστών τους να νομοθετήσουν και να εφαρμόσουν ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα. Η αδυναμία του κράτους να εισπράξει τους φόρους, επειδή δεν διαθέτει τον απαιτούμενο μηχανισμό (...) Απαιτούμε αλλαγή όλων, των τιμωρητικού ύφους, διατάξεων του νέο ΚΦΔ, που στο μεγάλο μέρος τους έρχονται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές του δίκαιου και της δημόσιας διοίκησης αλλά και ευρύτερα της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος. Αρχές όπως της αναλογικότητας που απορρέουν από το σύνταγμα (άρθρο 25 § 1,δ'), ... Απαιτούμε (...) ειδικότερα την τροποποίηση των άρθρων 54, 57, 58 του Ν.4174/2013 και την εφαρμογή ενός δίκαιου, κατάλληλου και αναλογικού και όχι ισοπεδωτικού και εξοντωτικού διοικητικού μέτρου...».
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, φορώντας τη μάσκα του «αυθόρμητου» και του «ακομμάτιστου», συμμετέχουν μαζί με άλλες οπορτουνιστικές δυνάμεις στη «Διαδικτυακή Ομάδα Σκέψης και Παρέμβασης Λογιστών - Φοροτεχνών» που αναπαράγοντας τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί μεταξύ άλλων: «1) Αμεση κατάργηση των άρθρων 53-60 του Ν. 4174/2013 που αφορούν ουσιαστικά στο νέο ποινολόγιο και τη συνέργεια (...) 6) Υποβολή δηλώσεων - εντύπων από πιστοποιημένα λογιστικά - φορολογικά γραφεία. 7) Αμεση μείωση φορολογικών συντελεστών για εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα του Ν. 4172/2013 και επαναφορά αφορολογήτου ορίου τουλάχιστον στο ύψος του εισοδήματος φτώχειας όπως αυτό προσδιορίζεται από την ΕΕ (...) 14) Εναρμόνιση νομοθετικού πλαισίου με τις πρακτικές άλλων κρατών (ΕΕ και Αμερικής) σχετικά με το ύψος εισφορών όπου το ποσό συναρτάται με το ποσό εισοδήματος του επαγγελματία». Σε αυτήν την κατεύθυνση προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν συντάσσοντας εξώδικα που κινούνται στο ίδιο περιεχόμενο.
... που προασπίζουν την αντιλαϊκή νομιμότητα
Ολοι μαζί για να εφαρμοστεί το ευρωενωσιακό δίκαιο και το νομοθετικό πλαίσιο των ΗΠΑ, δηλαδή αυτά που εφαρμόζει και η τρόικα. Να εφαρμοστούν η Συνθήκη του Μάαστριχτ, περισσότερες φοροαπαλλαγές - φοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο, ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών και του φορολογικού ελέγχου, περισσότεροι φόροι και ανταποδοτικά τέλη για το λαό. Αυτό είναι το ευρωενωσιακό δίκαιο, της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων και υπηρεσιών, της προώθησης της απελευθέρωσης του λογιστικού επαγγέλματος, των πιστοποιήσεων και της ακόμα μεγαλύτερης υποβάθμισης πτυχίων, της κατάργησης βασικών εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων κ.λπ. Δηλαδή, διεκδικούν να εφαρμοστούν όλοι οι αντιδραστικοί νόμοι που τσακίζουν τα δικαιώματα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων λογιστών - φοροτεχνών και ψηφίστηκαν με τη στήριξη της πλειοψηφίας των παρατάξεων του ΟΕΕ.
Το Σύνταγμα και το ευρωενωσιακό Δίκαιο προασπίζουν την αντιλαϊκή νομιμότητα. Τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα υλοποιούνται στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη. Το Σύνταγμα κατοχυρώνει και προστατεύει τα συμφέροντα των μονοπωλίων στη χώρα μας, προστατεύει το σύστημα της εκμετάλλευσης του λαού, εδραιώνει ως ανώτερες τις συνθήκες της ΕΕ.
Οι δυνάμεις που υιοθετούν παρόμοιες λογικές σπρώχνουν στην απάθεια και στη μείωση των απαιτήσεων. Γι' αυτό το λόγο περιορίζουν τα αιτήματα σε τροποποιήσεις ή κατάργηση άρθρων του Ν. 4174, που βολεύουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Δεν ζητούν τίποτα διαφορετικό από αυτό που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση ότι θα κάνει χωρίς να αλλάζει ουσιαστικά το αντιλαϊκό φορολογικό πλαίσιο. Γι' αυτό το λόγο, αυτές οι διεκδικήσεις είναι ξένες για τα συμφέροντα των εργαζόμενων λογιστών.
Ο "ρεαλισμός" του ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου
Τίποτα το πρωτότυπο. Τις ίδιες απαιτήσεις με το ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούν η συμβιβασμένη Διοίκηση της ΠΟΦΕΕ, οι δυνάμεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στο ΟΕΕ και οι εκπρόσωποι των εμποροβιομηχάνων (και αυτοί αντιμνημονιακοί είναι!), όπως το ΕΒΕΑ. Σε υπόμνημά του προς τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος σημείωνε: «Σωρεία διατάξεων από τον Ν. 2238/1994, τον Ν. 2523/1997, τον Ν. 4172/2013 και Ν. 4174/2013 βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση. Συνεπώς, είναι απολύτως αναγκαίο και μάλιστα άμεσα, το ξεκαθάρισμα των διατάξεων αυτών (...) Το βασικότερο όλων είναι ότι οι νέες φορολογικές διατάξεις θα έπρεπε να ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα και να δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη, πράγμα το οποίο σήμερα δε συμβαίνει.
Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να επανεξεταστούν όλες οι διατάξεις που αφορούν στην επιβολή μέτρων και στη συνυπευθυνότητα και να καταλογίζονται ευθύνες εκεί που πραγματικά αποδεικνύεται η καταστρατήγηση των διατάξεων και ο δόλος (...) Τέλος, θα πρέπει να γίνουν ριζικές τροποποιήσεις στις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που αναφέρονται στα πρόστιμα, στον έλεγχο και γενικότερα στη φορολογική διαδικασία (...)
Είναι φανερό ότι είμαστε και θα είμαστε πάντα αρωγοί σε κάθε προσπάθεια για ένα φορολογικό σύστημα απλό, δίκαιο, σταθερό, αποτελεσματικό και με αναπτυξιακή κατεύθυνση (...) Προτείνουμε συγκεκριμένες αλλαγές, ως επιτακτική ανάγκη λειτουργίας του Κράτους. Αυτό όμως που είναι επιτακτική ανάγκη και που όλοι μπορούν να δουν, εκτός από το υπουργείο των Οικονομικών, είναι η ΑΜΕΣΗ δημιουργία ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ειδικών και τεχνοκρατών, για την σύνταξη ενός ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ από Ελληνες για τους Ελληνες. Και αυτό πρέπει να γίνει "τώρα". Οι υπάρχοντες δύο πρόσφατοι Νόμοι 4172 και 4174 με όσες ερμηνευτικές και εάν υπάρξουν, ένα είναι σίγουρο: Δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστούν και να αποδώσουν».
Γι' αυτούς τους λόγους οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν βγάζουν άχνα για κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων. Βγάζουν σπυράκια στα δίκαια αιτήματα που διεκδικούν οι εργατοϋπάλληλοι λογιστές με την ΠΟΛ, οι αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι φτωχοί αγρότες στα μπλόκα του αγώνα. Για τους ίδιους λόγους δεν αντιτίθενται στον αντιδραστικό και τιμωρητικό για τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους λογιστές νέο Κώδικα Δεοντολογίας Λογιστών, ο οποίος υλοποιεί προτάσεις των παρατάξεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στον ΟΕΕ.
Κανείς από όλους αυτούς δε θέλει καν να ακούει αιτήματα που υπηρετούν τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Ο «ρεαλισμός» του ΣΥΡΙΖΑ, των δυνάμεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι ο ρεαλισμός των αναγκών του κεφαλαίου. Δεν έχει καμιά σχέση με τις ανάγκες και τις αγωνίες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των άνεργων και των συνταξιούχων.
Σήμερα οι διεκδικήσεις για φορολόγηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, μπορούν να εκφραστούν μονό από ένα κίνημα με αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση που θα παλεύει για αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Οι εργατοϋπάλληλοι και οι αυτοαπασχολούμενοι να αξιοποιήσουν τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης, κόντρα σε μονοπώλια και ΕΕ με την ισχυροποίηση και την ψήφο στο ΚΚΕ, αποδυναμώνοντας τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου και του κεφαλαίου.

Χρήστος ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις