"Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι"...

Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι
κηρύχνουν τη λιτότητα
Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα
ζητάνε θυσίες
Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους
για τις μεγάλες εποχές που θα’ρθουν
Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο
λεν πως η τέχνη να κυβερνάς το λαό
είναι πολύ δύσκολη
για τους ανθρώπους του λαού
Στίχοι που γράφτηκαν το 1939 από τον Μπ. Μπρεχτ («Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου») και μου ήρθαν στο νου παρακολουθώντας την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση να δείξει πως στηρίζει τα λαϊκά συμφέροντα. Να ψηφίζει το 4ο Μνημόνιο με …αντιμνημονιακή ρητορική.
Η διαχρονικότητά τους είναι συγκλονιστική, μα εξηγήσιμη. Το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου, αρχηγοί των κομμάτων και βουλευτές, τους ίδιους τρόπους χρησιμοποιούν για να κοροϊδεύουν και να χειραγωγούν το λαό.
Αυτοί που εξαθλίωσαν το λαό και  ξεπούλησαν γη, αέρα και νερό, υποδομές, υπηρεσίες κλπ, τολμούν να χαρακτηρίζουν τα συσσίτια δείγμα ανάπτυξης  και να μας προσβάλλουν βάναυσα επικαλούμενοι τη μη αντίδρασή μας και ερμηνεύοντάς την ως αποδοχή της πολιτικής τους άποψης και έγκριση των πολιτικών τους.
Το έχουν αποδείξει πολλές φορές, συνολικά το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης – νεοφιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες και οπορτουνιστές – μόνο οι ανάγκες του λαού δεν τους νοιάζουν.  Μπορούν και το καλύπτουν με τις κοκορομαχίες που στηνουν για να μας κοροϊδέψουν και να κρύψουν ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων (κεφαλαίου), ποδοπατώντας τα δικαιώματα των πολλών (λαού).
Γι’ αυτό χρειάζεται να πάρουν την απάντηση στο δρόμο, όχι μόνο αυτοί που κυβερνούν σήμερα, μα όλοι όσοι υπηρετούν αυτό το σύστημα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις