Οι μηχανισμοί που στήνουν προβοκάτσιες είναι του συστήματος

Τ
ις τελευταίες μέρες, με αφορμή την εγκληματική δράση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, γίνεται φανερή η προσπάθεια της κυβέρνησης, με τη συμβολή και άλλων κομμάτων της διαχείρισης, να αξιοποιήσει τη δράση των φασιστοειδών, να φτιάξει κλίμα και να ενισχύσει μέτρα που στοχοποιούν λαό και κίνημα. Φέρνει τη συζήτηση στο προκείμενο για το αστικό σύστημα, την τήρηση της «νομιμότητάς» του. Ψελλίζονται, περισσότερο ή λιγότερο φανερά, κατηγορίες ενάντια στο λαϊκό κίνημα π.χ. για τα γεγονότα στη ΜΑΡΦΙΝ το Μάη του 2010, για όσα έγιναν τον Οκτώβρη του 2011 στο Σύνταγμα, ή το Φλεβάρη του 2012 στην Αθήνα. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις προβοκάτσιας δηλαδή, όπου μηχανισμοί κράτους και παρακράτους ανέλαβαν δράση προκαλώντας θανάτους τραυματισμούς και καταστροφές, για να χτυπήσουν τις χιλιάδες λαού που διαδήλωναν ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Στόχος και σήμερα ακριβώς αυτό: να ακρωτηριαστούν οι αγωνιστικές διαθέσεις του λαού, η δυνατότητα μαζικά κι οργανωμένα να βάλει τέλος στον αντιλαϊκό κατήφορο ανοίγοντας δρόμο μέσα από μια πλατιά λαϊκή συμμαχία για τη δική του εξουσία, να μπει σε βολικά για το σύστημα «καλούπια» η πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ.

Αξίζει να θυμηθούμε τη βρωμοδουλειά που έγινε τότε, ποιοι συνέβαλαν στη δρομολόγηση κι εκτέλεσή της, πώς την εκμεταλλεύτηκε ο αστικός κόσμος για ένταση της καταστολής ενάντια στο λαό.

5 Μάη του 2010, χιλιάδες λαού διαδηλώνουν με το ΠΑΜΕ ενάντια στα μέτρα κυβέρνησης και ΕΕ, σε μια μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία (από Ομόνοια μέχρι Στύλους Ολυμπίου Διός). Η πορεία του ΠΑΜΕ ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι. Φτάνει έξω από τη Βουλή 12.30 μ.μ. Εκεί φασιστοειδή παντός τύπου, τάχα αγανακτισμένοι από την αντιλαϊκή πολιτική, μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη αρχίζουν να φωνάζουν συνθήματα του τύπου «Κλέφτες κλέφτες» και «Να καεί η Βουλή...». Προβοκάτορες επιχειρούν (με συνθήματα και χειρονομίες) να παρασύρουν διαδηλωτές. Παρεμβαίνουν ομάδες περιφρούρησης του ΠΑΜΕ, βάζουν «φράγμα» στους άθλιους που ήθελαν να πυροδοτήσουν έκτροπα σε βάρος των διαδηλωτών.

Δέκα λεπτά απ' όταν πέρασε και το τελευταίο μπλοκ της πορείας του ΠΑΜΕ, προβοκάτορες ανέβηκαν τα σκαλιά της Βουλής, ξεκίνησαν κυνηγητό με τα ΜΑΤ, προσπάθησαν να μπουν στη Βουλή, ξεκίνησε ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης. Την ίδια στιγμή εντός Βουλής, ο Καρατζαφέρης του ΛΑ.Ο.Σ. εξαπέλυε χοντροκομμένη συκοφαντία: «Πρέπει το ΚΚΕ να ξεκαθαρίσει αν ξεκίνησε πάλι αντάρτικο. Το ΠΑΜΕ πριν από λίγο φώναζε "Κάψτε τη Βουλή"», ούρλιαζε δίνοντας πρώτος το στίγμα της ενιαία επεξεργασμένης προβοκατόρικης προπαγάνδας.

Μα στους εγκέφαλους της προβοκάτσιας δεν τους έφτανε μόνο αυτό. Κείνη τη μέρα ήθελαν και νεκρούς. Ομάδα κουκουλοφόρων που έσπασαν στις 2 μ.μ. την πόρτα της τράπεζας ΜΑΡΦΙΝ στη Σταδίου, μπήκαν κι έβαλαν φωτιά στο κτίριο εγκλωβίζοντας 26 υπαλλήλους. Τρεις έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία.

Σημειωτέον ότι ο «Ρ» δημοσίευσε τότε συγκεκριμένες καταγγελίες που έμειναν αναπάντητες από τους «αρμόδιους». Π.χ. ότι από δύο κλούβες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στην οδό Πανεπιστημίου στο ύψος του βιβλιοπωλείου «Παπασωτηρίου», βγήκαν νεαροί με πολιτικά και με αμφίεση παρόμοια με εκείνη όσων προκαλούν επεισόδια. Κινήθηκαν στην Πανεπιστημίου, στην Πεσμαζόγλου και στη Σταδίου και το «έπαιζαν» διαδηλωτές. Οτι άλλη μια τέτοια ομάδα βγήκε από κλούβα των ΜΑΤ που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Θεμιστοκλέους, κινήθηκαν μέσω Θεμιστοκλέους προς Πανεπιστημίου. Και αυτοί κινούνταν σαν διαδηλωτές σε διάφορα σημεία της πόλης, με άγριες διαθέσεις και ήταν ανάμεσα σε αυτούς που πέταξαν τις μολότοφ στη «Μαρφίν».

Σε κάθε περίπτωση από αυτό το τραγικό γεγονός και έπειτα ξεκίνησε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια τρομοκράτησης και εκφοβισμού του λαού. Η μεγαλοεργοδοσία της «Μαρφίν», σε ανακοίνωσή της έγραφε: «Οι αυτουργοί μακάρι να συλληφθούν και να τιμωρηθούν. Τη μεγαλύτερη ευθύνη όμως έχουν οι ηθικοί αυτουργοί που δυστυχώς δε θα τιμωρηθούν ποτέ». Οι τραπεζίτες επιχειρούσαν να δημιουργήσουν συνειρμούς ότι αυτοί που διαδηλώνουν είναι οι ηθικοί αυτουργοί.

Την επόμενη μέρα των γεγονότων, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, συντηρούσε την άθλια προπαγάνδα που ξεκίνησε σε βάρος του ΚΚΕ ο Καρατζαφέρης, λέγοντας πως «ειδικά όταν έχουμε θύματα, δεν μπορεί, δεν δικαιούται κανείς να μιλά για ένταση του αγώνα»...

Στόχος τους πάντα το ΠΑΜΕ

Στις 20/10/2011 εξελίχτηκε με αφορμή τη δράση προβοκατόρων νέο σχέδιο άγριας και ωμής κρατικής καταστολής σε βάρος του λαού, ενώ έχασε τη ζωή του και διαδηλωτής του ΠΑΜΕ, ο 53χρονος οικοδόμος Δημήτρης Κοτζαρίδης.

Το έδαφος για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του ΠΑΜΕ είχε στρωθεί μεθοδικά, με αναρτήσεις σε ιστολόγια που καλλιεργούσαν πολεμικό κλίμα απέναντι στο οργανωμένο ταξικό κίνημα και καλούσαν σε χτύπημα της συγκέντρωσής του στο Σύνταγμα και της περικύκλωσης της Βουλής που σχεδίαζε κι όντως έκανε. Χαρακτηριστικά, μέρες πριν το «Βήμα» προσπαθούσε ύπουλα να παρουσιάσει την περιφρούρηση της απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ ενάντια στα φασιστοειδή, στις 5 Μάη 2010, σαν «προστασία της Βουλής». Αυτό το κατασκευασμένο «επιχείρημα» έγινε κυρίαρχο στις «αναλύσεις» που ακολούθησαν στον αστικό Τύπο, σχετικά με την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, ωμή και χυδαία προβοκάτσια σε βάρος του ταξικού εργατικού κινήματος που χτυπήθηκε άγρια κείνη τη μέρα από τους μηχανισμούς του συστήματος.
Ανάλογα σχόλια αναπαράγονταν μέχρι και τη μέρα της περικύκλωσης της Βουλής, οπότε η προπαγάνδα φούντωσε, φτιάχνοντας κλίμα για να χτυπηθεί η εργατική διαδήλωση. Σε ραδιοσταθμούς όπως ο «ΣΚΑΪ», ακούγονταν φράσεις τύπου «κόκκινη δύναμη καταστολής». Ακόμα και την ώρα της επίθεσης, ο ραδιοσταθμός «Κόκκινο» αναρωτιόταν αν το Σύνταγμα είναι ιδιοκτησία του ΠΑΜΕ, ό,τι δηλαδή έλεγαν και οι κουκουλοφόροι σαν πρόσχημα για να ξεκινήσουν την επίθεση...

Μπουλούκια κουκουλοφόρων παρακρατικών, συγκεντρωμένα στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, ανεβαίνοντας από Σταδίου κι αλλού, εφόρμησαν πετάγοντας μολότοφ, βενζίνη και φωτιά πάνω στο πλήθος, πέτρες, κομμάτια μάρμαρο, δυναμιτάκια, κροτίδες, πυροσβεστήρες, καδρόνια, λοστάρια, ό,τι είχαν διαθέσιμο, κραδαίνοντας και γκλομπ, για να διαλύσουν την εργατική διαδήλωση που είχε περικυκλώσει τη Βουλή ενώ μέσα συζητιόνταν και αποφασίζονταν από την κυβέρνηση νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Ενας εσμός από παρακρατικούς, φασιστοειδή, υποτιθέμενους αντιεξουσιαστές, «άγνωστους» - γνωστούς κουκουλοφόρους. Οπως και οι φασίστες πρόσφατα στο Πέραμα, έτσι και τότε σκοτεινοί μηχανισμοί αυτού του σάπιου, βαθιά βρώμικου συστήματος, μάτωσαν κόσμο, εργατόκοσμο. Τραυμάτισαν ελαφρύτερα ή βαρύτερα δεκάδες.

"Πάντα υπάρχουν προβοκάτορες"

Το τριήμερο 10-12/2/2012 ενώ συζητιέται και ψηφίζεται στη Βουλή από την κυβέρνηση η νέα δανειακή σύμβαση και το δεύτερο μνημόνιο, η χώρα συγκλονίζεται από 48ωρη απεργία, μεγαλειώδεις λαϊκές κινητοποιήσεις. Απόγευμα Κυριακής, ταυτόχρονα με την ψήφιση στη Βουλή, κι ενώ χιλιάδες λαού διαδηλώνουν απ' έξω, μπαίνει πάλι σε εφαρμογή σχέδιο άγριας και ωμής κρατικής καταστολής, να μη φτάσει ο κόσμος και διαδηλώσει στο Σύνταγμα. Να τσακίσουν τη διαδήλωση...

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από νωρίς, όταν λίγο πριν τις 5.30 μ.μ. έπεσαν τα πρώτα χημικά στην οδό Αμαλίας, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, παρά μόνο μια πέτρα και ένα μπουκάλι που πετάχτηκαν προς τους αστυνομικούς. Οι δυνάμεις καταστολής αμέσως χτύπησαν στο «ψαχνό». Επί ώρες βόμβες κρότου - λάμψης και χημικά έπεφταν ασταμάτητα σχεδόν σε όλους τους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Ταυτόχρονα, ανέλαβαν δράση οι κουκουλοφόροι κατακαίοντας καταστήματα, τράπεζες, περίπτερα, οχήματα και κτίρια στο κέντρο της Αθήνας.

Η τέτοια δράση έδωσε πρόσχημα στον τότε αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Ν. Παπαγιαννόπουλο να θέτει ζήτημα περιορισμού των διαδηλώσεων με δηλώσεις όπως «η άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι πρέπει να έχει προστασία. Χρειάζεται περιφρούρηση. Ισως χρειάζεται να θεσπίσει νόμους η πολιτεία γι' αυτό, μέσα από κοινωνικό διάλογο», ενώ γενικά και αόριστα μίλησε για... αυτοπεριφρούρηση.

Αλλη χαρακτηριστική περίπτωση του ποιοι αξιοποιούν και πώς την τέτοια δράση παρακρατικών μηχανισμών αποτελεί ο δήμαρχος Αθήνας Γ. Καμίνης που ισχυρίστηκε δημόσια ότι όσοι έκαναν τα επεισόδια «Ανήκουν στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής και της κοινοβουλευτικής αριστεράς». Προβοκάτσια ολκής, καθώς ουσιαστικά υπαινίχθηκε ότι για τα επεισόδια φταίει και το ΚΚΕ. Ο ίδιος εκείνη την περίοδο, ζητούσε «υπεύθυνη στάση από τα κόμματα. Να ψηφίσουν το μνημόνιο και να μην επιτρέψουν την πτώχευση». Πρωταγωνίστησε κιόλας στον περιορισμό των διαδηλώσεων στο κέντρο, παρουσιάζοντας πρώτος τέτοιο σχέδιο νομοθετήματος.

Και πρέπει να σημειωθεί κι ο εξής αποκαλυπτικός διάλογος που έγινε στις 13/2/2012 σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, της ΝΕΤ, δημοσιογράφου με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Δ. Φωτόπουλο.

- Δημοσιογράφος: Υπήρχαν προβοκάτορες;

- Δ. Φωτόπουλος: Πάντα υπάρχουν...

- Δημοσιογράφος: ...σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.;

- Δ. Φωτόπουλος: Δεν το γνωρίζω αυτό... Πάντως, η λειτουργία χτες αυτό καταδεικνύει... Και τα πρώτα φυσουνιάσματα δεν ερχόντουσαν από μπροστά, αλλά από πίσω. Δεν ξέραμε από πού μας έρχονταν τα χημικά. Γνωρίζω ότι και από άλλες πηγές πέραν από τους συναδέλφους μου χρησιμοποιήθηκαν τέτοιου είδους υλικά...

Διάλογος άκρως αποκαλυπτικός για το πώς και με ποιους λειτουργούν οι προβοκάτορες κουκουλοφόροι, φέροντας ακόμα και τον αντίστοιχο με τους αστυνομικούς εξοπλισμό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις