ΤΕΤΡΑΜΕΡΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΕΡΒΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ: Διεκδικωντας "αναβαθμισμενους ρολους" στα σχεδια ΗΠΑ - ΕΕ στην περιοχη

Με το «βλέμμα» στη βαθύτερη ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ώστε να τρέξουν τα ενεργειακά και άλλα σχέδια ΗΠΑ και ΕΕ στην περιοχή, από τα οποία προσδοκούν οφέλη για λογαριασμό των αστικών τους τάξεων, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Βάρνα της Βουλγαρίας η πρώτη Τετραμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας. Αμέσως μετά, Τετάρτη και Πέμπτη, συνεδρίασε με παρόμοια ατζέντα στη Θεσσαλονίκη η 2η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ.
Ρόλο «πρώτου βιολιού» στη σχετική πρωτοβουλία διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση, προτάσσοντας σαν «ατού» τόσο την «εμπειρία» της από την ένταξη στους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όσο και το «χρίσμα» από ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, κατά βάση τις ΗΠΑ, που αποτυπώνεται σε δηλώσεις όπως αυτές του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα μεσοβδόμαδα στην ιστοσελίδα «voria.gr», που σημείωνε με νόημα πως «η επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη θα της δώσει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες του ρόλου της, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας προς τους γείτονές σας στα Δυτικά Βαλκάνια, ώστε να συνεχίσουν την πορεία τους προς τα ευρωατλαντικά θεσμικά όργανα, προς την ένταξη στην ΕΕ και προς το ΝΑΤΟ...».
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας ανέδειξε σαν ανάγκη «να αναζωογονήσουμε την "Ατζέντα της Θεσσαλονίκης" το 2003, εκεί όπου αποφασίστηκε η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με χώρες των Βαλκανίων». Δίνοντας δε και το περιεχόμενο αυτών των προσπαθειών «περιφερειακής συνεργασίας», ώστε να «τρέξουν» τα επιχειρηματικά σχέδια αμερικανικών και ευρωενωσιακών μονοπωλίων, σημείωσε πως αποφασίστηκε η συνεργασία σε μια σειρά «από τομείς, όπως η Ενέργεια, η οικονομία γενικότερα, οι μεταφορές, αλλά και η διαχείριση κρίσεων, η ασφάλεια, η προσφυγική κρίση» και «για πολύ μεγάλα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή μας», όπως είναι «για παράδειγμα, ο αγωγός TAP, ο κάθετος διάδρομος IGB, οι αγωγοί από την Ανατολική Μεσόγειο, οι σιδηροδρομικές διασυνδέσεις Θεσσαλονίκη - Βελιγράδι, Θεσσαλονίκη - Ρούσε και, γιατί όχι, και Βουκουρέστι».
Στο ίδιο «πνεύμα», ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπ. Μπορίσοφ, είπε: «Μιλήσαμε για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, του Τουρισμού και των κοινών μας έργων», προσθέτοντας πως «ενωθήκαμε γύρω από την ιδέα ότι η φυσική συνέχεια του έργου που ανακοινώθηκε στην Καβάλα, για τη σύνδεση του Αιγαίου με τη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη, είναι το Βελιγράδι. Δίνουμε την ευκαιρία για μια νέα ανάπτυξη της περιοχής (...) Σήμερα κάνουμε κάτι καλό για την Ευρώπη», ενώ τάχτηκε κι εκείνος υπέρ της επιτάχυνσης της ενταξιακής πορείας της Σερβίας.
Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της αστικής τάξης της χώρας του για τη στήριξη σε ό,τι αφορά την ένταξη στην ΕΕ, αν και δεν έλειψαν για μια ακόμα φορά τα «παράπονα» για τις καθυστερήσεις και τη στάση της ΕΕ στην περίπτωση του Κοσσόβου.
Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Μ. Τουντόσε, σημείωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων χωρών είναι «στρατηγική», ενώ «δείχνοντας» και προς το κουβάρι των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Ρωσία, που περιπλέκεται περαιτέρω, έσπευσε να δηλώσει πως «αυτή η ομάδα δεν είναι ενάντια σε κάτι ή εναντίον κάποιου, αλλά σκοπός της είναι μόνο να πολλαπλασιάσει τις ευκαιρίες και να εργαστεί για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια». Αμέσως μετά, βέβαια, τόνισε τη σημασία των συνδέσεων αερίου μεταξύ Σερβίας - Βουλγαρίας και μεταξύ Βουλγαρίας - Ρουμανίας, λέγοντας πως «όλοι μαζί πρέπει να δράσουμε ως ένα στις σχέσεις με άλλες χώρες και να αποφύγουμε την εξάρτηση από έναν μόνο προμηθευτή ενεργειακών πόρων», αναπαράγοντας δηλαδή τη θέση ΕΕ και ΗΠΑ για «απεξάρτηση» της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η προσπάθεια να προχωρήσουν τέτοια σχέδια πηγαίνει χέρι χέρι με την προσπάθεια για ένταξη των χωρών των Δ. Βαλκανίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, που με τη σειρά της δρομολογεί εξελίξεις σε μια σειρά από «ανοιχτά μέτωπα».
Χαρακτηριστικό είναι το «ξεπάγωμα» των διεργασιών γύρω από το ονοματολογικό των Σκοπίων, με τον ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, να δηλώνει από τη διυπουργική συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, ότι «στα ζητήματα που έχουνε μείνει ανοιχτά από το παρελθόν ή δημιουργήθηκαν στην πορεία της Ιστορίας, υπάρχουν θετικά μηνύματα. Τους επόμενους μήνες θα έχουμε θετικά αποτελέσματα», υπογραμμίζοντας ότι για να λύνονται τα «προβλήματα» «πρέπει να κάνουμε καλούς συμβιβασμούς (...) πάντα στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των προϋποθέσεων που θέτει η ΕΕ για τα νέα μέλη της».
Στο ίδιο μοτίβο, μια μέρα πριν, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» σημείωνε πως «όπως και στη φύση, έτσι και στη γεωπολιτική τα κενά δεν είναι ανεκτά. Η περιοχή χρειάζεται μια αξιόπιστη ευρωπαϊκή προοπτική, αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και περισσότερη ειλικρίνεια. Αυτή είναι μία από τις ζωτικές λύσεις για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ευημερία της περιοχής. Είναι ώρα να επιστρέψουμε στην υπόσχεση της Θεσσαλονίκης του 2003».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις