Νεο κυμα κατασχεσεων

Μπαράζ κατασχέσεων έχει εξαπολύσει εδώ και καιρό ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός σε τραπεζικούς λογαριασμούς και σε άλλα ποσά «σε χέρια τρίτων». Στόχος να βάλει στο χέρι τις ανείσπρακτες οφειλές λαϊκών νοικοκυριών, που είναι αντιμέτωπα με το πετσόκομμα των μισθών και των συντάξεων, την εμπορευματοποίηση κάθε είδους υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα και με τη διογκούμενη φορολεηλασία του πενιχρού εισοδήματος που τους απομένει από τους μηχανισμούς του αστικού κράτους για λογαριασμό και σε όφελος του κεφαλαίου. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με τα οποία, το α' τετράμηνο του 2017 (Γενάρης - Απρίλης) τα ληξιπρόθεσμα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που βεβαιώθηκαν διαμορφώθηκαν στα 4 δισ. ευρώ, και οι οφειλέτες «υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» (κατασχέσεις κ.ά.) έφτασαν στο τέλος Απρίλη στους 906.100 έναντι 839.056 στο τέλος Δεκέμβρη 2016. Και είναι φυσικό να αυξάνεται ο αριθμός των οφειλετών όσο εξελίσσεται και εντείνεται η αντιλαϊκή επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Ηδη, εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμα 700.000 οφειλέτες στους οποίους θα επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Υπολογίζεται ότι η εφορία «τραβάει» απροειδοποίητα χρήματα κάθε μέρα από 650 - 750 τραπεζικούς λογαριασμούς, που στην πλειοψηφία τους αφορούν εργατικές - λαϊκές οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν. Η συνέχεια θα είναι ακόμα χειρότερη για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, αν ισχύουν οι εκτιμήσεις ότι τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη θα εκτιναχτούν στα 12 - 13 δισ. ευρώ στα τέλη του χρόνου. Που σημαίνει ότι επίκειται κανονικό σαφάρι σε βάρος όσων δεν έχουν και δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους και τα χαράτσια που τους επιβάλλει το κράτος, στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Και βέβαια το σαφάρι αυτό συνοδεύεται από το κυνήγι των εργατικών και λαϊκών οικογενειών από τις τράπεζες, με τη μεγάλη πλειοψηφία τους να πνίγεται από τραπεζικά δάνεια που δεν μπορεί να αποπληρώσει, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους κυριολεκτικά σε απόγνωση. Η εξέλιξη είναι απόρροια των πολιτικών που ακολουθήθηκαν στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και οδηγεί τα λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση. Στον καπιταλισμό ο κρατικός προϋπολογισμός, του οποίου βασική πηγή εσόδων είναι η φορολεηλασία των λαϊκών νοικοκυριών, είναι να λειτουργεί ως εργαλείο αναδιανομής ενός τμήματος του κοινωνικού πλούτου προς όφελος του κεφαλαίου. Τα νέα βάρη που φορτώνει το λαό μετατρέπονται ταυτόχρονα σε νέες ενισχύσεις του κεφαλαίου με τη μορφή φοροαπαλλαγών, επιδοτήσεων, επιχορηγήσεων και άλλων προνομίων. Δίκαιο φορολογικό σύστημα στο πλαίσιο αυτού του συστήματος δεν μπορεί να υπάρξει.
Απέναντι στη διαρκώς επιδεινούμενη για το λαό κατάσταση, το ΚΚΕ έχει κάνει σειρά παρεμβάσεων, μεταξύ άλλων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο. Στον πυρήνα της πρότασης του Κόμματος βρίσκεται η απαλλαγή της λαϊκής οικογένειας από τα φορολογικά βάρη, τα οποία πρέπει να επωμισθούν οι επιχειρήσεις, η μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία. Για το λόγο αυτό, και με στόχο την ανακούφιση των υπερχρεωμένων λαϊκών οικογενειών, των αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών, το ΚΚΕ έχει προτείνει ρύθμιση για τις οφειλές στη φορολογική διοίκηση και στους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που είναι ενταγμένη στο πλαίσιο ανάκτησης των απωλειών και στη διεκδίκηση ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών. Τα χρέη που δημιουργούν και φορτώνουν στις πλάτες του λαού το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του δεν είναι φυσικό φαινόμενο, δεν είναι χρέη ούτε των εργατικών ούτε των λαϊκών οικογενειών. Είναι καθαρή ληστεία του λαϊκού εισοδήματος και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσει ο λαός. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα είναι το μόνο ικανό να αποτρέψει και να ακυρώσει κάθε προσπάθεια να στερηθεί μια λαϊκή οικογένεια το σπίτι της, να ληστέψουν ακόμα μεγαλύτερο μέρος από το εισόδημά της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις